Kochan Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Ostatnio nad wodą zabrakło mi koszyków o odpowiedniej gramaturze i postanowiłem połączyć przelotowe ciężarki 60g ze sprężyną bądź małym koszykiem. W każdym przypadku zestaw, który wyciągnąłem był splątany. Zakładałem pierw sprężynę i pod nią ciężarek, góra i dół były zblokowane kulką ołowiu. Zastanawiam się czy da się to jakoś połączyć, aby nie było splątań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 niestety - jeśli grunt to upraszczanei zestawu a nie dodatkowe komplikowanie jesli łapiesz na przynętę roślinną albo martwego robaka - problemu nei ma - wgniatasz w zanętę -np mocniej oblepiając sprężynę i się nic nie ma prawa mimo dodatkowego balastu splątać , jeśli na żywego robala... kupa swoją drogą sprężyna została wyparta z rynku przez bardziej rozwojowe karmniki - które pozwalają albo na lepsza ekspozycję przynęty w zanęcie (metoda) albo na lepsza "nośność" różnorodnego ładunku (koszyki) jak chcesz przytanić i samemu regulować masę - to polecam duże koszyki druciane (np 50mm średnicy) , taśmę ołowiana i taśmę izolacyjną. za starych czasów gdy dostepność koszyków nie była duża - tak właśnie robiłem ... taśmą ołowianą owijałem koszyk by zwiekszyć jego masę i pózniej kilkoma zwojami silnie rozciągliwej taśmy izolacyjnej mocowałem to do koszyka (lepiej w warunkach domowych sprawdzić posiadane taśmy jak szybko klej puszcza) niektóre wytrzymują i parę wypadów. inna opcja to przywiązać żyłką dodatkowy ciężarek tak, żeby był w środku koszyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Zauważyłem również, że na przelotowym ciężarku mogę posłać o wiele dalej zestaw niż ten na koszyku i tu akurat tą różnicę zaliczam na duży plus. Dzięki za odpowiedź, i spróbuje coś pokombinować jeszcze z twardszym drutem- może uda mi się jakoś zgrabnie przymocować bądź stworzyć sprężynę na ołowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi