Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jaka wędka? (Znów,,,,)

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

Hej! Mam nadzieję iż mimo często przewijającego się tu tematu wyboru wędki jakoś mi pomożecie... Sprawa przedstawia się następująco... kiedyś często byłem nad wodą ale niestety tak wyszło że miałem długą przerwę i troche wypadłem z tematu (a poza tym łowiłem jedynie batami więc nie miałem zbyt dużego pojęcia o wędkach odległościowych).

Od jakiegoś czasu mam zamiar nabyć nowy sprzęt - tym razem odległościówka i jakiś kołowrotek... Niestety nie wiem dokładnie co wybrać... Z moich wstępnych oględzin wynika iż wybór jest spory (żeby nie mówić za duży;)) no ale do rzeczy...

Co sądzicie o takim wyborze?:

JAXON ASTRAL LONG CAST 360 10-40g

lub ewentualnie tem sam model o długości 3.9 m...

Pozdrawiam i liczę na jakąś podpowiedź:)

Kwiato

przynęty na klenia   Dragon
Gość Anonymous
Napisano

Zapomniałm dodać:) Łowisko to stawy (praktycznie w 100% tzw glinianki). Głębokość różna ale nawet do 10m w każdym bąć razie łowiłbym jednak w płytszych miejscach - do 4, 5 metrów.

Kwiato

Napisano

jakson = srakson.

poszukaj czegoś w dragonach lub mikado mają lepsze wędki, a co do kołowrotków to okuma shimano lub daiwa (we wszystkich tych markach znajdziesz modele do 200 PLN)

Gość Anonymous
Napisano

A masz jakieś konretne typy wędek wśród propozycji wymienionych przez Ciebie firm?:)

Pozdrawiam!

Napisano

Witam Kwiato widze że jesteś z Wrocka jak ja , to może i ja coś doradze,pytasz jaka odlęgłościówka jak chcesz konkretu to podaj jaka kwota wchodzi w rachube , troche jestem rozeznany w cenach z Wrocka.

A dlaczego tylko glinianki masz najbliżej, myśle że w przyszłości to pogadamy co gdzie bierze. nara.

Napisano

Witam Maniek!

No widzisz :) to super się złożyło...

No więc tak... budżet to 400 zł na wędke z kołowrotkiem...

A co do glinianek - tak na prawdę nie mieszkam w samym Wrocławiu tylko kilka kilometrów pod Wrocławiem. W okolicy mam o ile się nie myle ok 8 stawów z czego wszystkie to glinianki:) (nie licze stawow pseudohodowlanych;)) taki rejon, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wybrać się gdzieś na nowe łowisko (trzeba tylko wiedzieć gdzie:) )

Pozdrawiam

Napisano

No myśle że cztery paki to starczy na dobry sprzęcior popytam co i za ile

idam znać . O jakim reionie muwisz może i tam bywam, CHociaż 8 stawów , to nie bardzo kumam gdzie . nara

Napisano

Są to okolice Brzegu Dolnego w samym Brzegu są 2 poźniej w Wałach Śląskich 3 i jeszcze małe wioski niedaleko Brzegu tam są 3:) Do tego dochodzą stawy przy oczyszczalni ścieków - ale wędkowanie jest tam nie za miłe - zapachy z zakładu chemicznego i te sprawy;) woda brudna... A no i zapomniałem o stawach po drugiej stronie Odry (czyli od strony Wrocławia) tam też sporo tego jest...

W sume jest troche stawów (no i oczywiście Odra) ale prawdę powiedziawszy nie orientuje się w tej chwili jak wygląda to od strony połowu ryb (czy jest tam co łowić...). Pamiętam kilka dobrych lat temu była ostra zima i wiele ryb padło z braku tlenu i wtedy było widać te większe sztuki... oj co to były za ryby... później przyszła powódź i wypłukała to co zostało. W tej chwili nie wiem czy stawy byly zarybiane - ale chce się o tym przekonać więc czekam aż cały fundusz się zgromadzi i uderzam nad wode!

I dzięki wielkie za rozeznanie w sprzęcie... Prawde powiedziawszy nawet nie wiem gdzie są jakieś dobre, warte uwagi, sklepy we Wrocławiu...

Pozdrawiam!

Napisano

Co do glinianek od strony Brzegu Dolnego niestety nie bywam , ale słyszałem że pare jest dobrych [ale info. od kumpli nie sprawdzone] po mojej stronie Odry jest kilka ale już nie bywam . Natomiast Odra to całe bogactwo ryb rużnych gatunków , sam wędkuje tylko na Odrze [z wyjątkami] kiedyś jeziora . Popytaj o Wały Sląskie .

Napisano

Tak z tym się zgodze... Odra to całkiem inna zabawa:) Bacik jakiś zestawik zanęta i heja! Można się niezle ubawić i natargać sporo ryb:)

Tym jednak razem chcę spróbować czegoś innego:) zobaczymy jak mi będzie szło i jak będzie się podobało...

Co do samych Wałów Śląskich kiedyś było tam niezłe łowisko na gliniance (minusem jest fakt że jest tam kompielisko i latem człowiek nie zazna spokoju). Nie wiem jak teraz jest tam z rybami ale kiedyś był to dosyć specyficzny staw. Swoją drogą znalazł się nawet w Wędkarzu Polskim jako glinianka z boleniami:) Sporo ich było swego czasu w tym stawie...

Poza ty staw ciekawy ze względu na głębokość - w niektórych miejscach nawet sporo powyżej 10 metrów... (kto wie co tam siedzi;) )

Napisano

Kwiato oglądałem dziśaj odległościówki w sklepie i tak , zaczne od Shimano Hyperlop 3,9 -4,2 cw 25 -200-210pln,

Mikado 4.2 cw. 25 -165pln

Colmik Primera 4.2 -cw 25 - 465pln - jest to model 2005

Co do kołowrotków matchowych to w granicach 200 -250pln Ale średnia

pułka jak będe wiedział coś więcej to opisze .

Napisano

:) Wielkie dzięki! Mam tylko jeszcze małą prośbę... mógłbyś napisać orientacyjne (ulice) gdzie można trafić do dobrych sklepów we Wrocławiu? Byłbym wdzięczny jeszcze bardziej...

Pozdrawiam

Kwiato

Napisano

Kwiato pewnie że mógłbym ,tylko czy Tomik nam nato pozwoli ,bo to jakby reklama, pozatym jak dobrze znasz Wrocław.

Napisano

Pytałem się dzisiaj jednego znajomego o staw na Wałach Śląskich ale on też miał mętną wizję tego łowiska;) Mówł że da się tam połowić troche płoci, karpie się zdarzają...

Moim zdaniem coś tam pływa jeszcze w tej wodzie... z resztą jak tylko skompletuje sprzęt zaczne tam śmigać więc wtedy będę miał jakieś informacje.... No chyba że znajde kogoś kto często tam bywa:)

Pozdrawiam!

Napisano
Kwiato pewnie że mógłbym ,tylko czy Tomik nam nato pozwoli ,bo to jakby reklama, pozatym jak dobrze znasz Wrocław.

Piszcie te ulice i sklepy. Póki co jeszcze nie pobieram opłat za reklamę 8)

Napisano

Odesłałem go tylko do odpowiedniego działu, czyli działu ogłoszeń 8)

W Waszym przypadku podanie ulicy czy sklepu będzie raczej wskazówką.

Jakbym się miał tak czepiać to musiałbym zabronić podawania np: nazw kołowrotków.

Napisano

Dobrze wiedzieć że wskazówki tego typu są dozwolone. Na pewno pomogą wielu osobom...

A co do tematu i rozszeżając go:) co siądzicie o kołowrotku polecanym na tej stronie czyli Dragon Legend?

Napisano
A co do tematu i rozszeżając go:) co siądzicie o kołowrotku polecanym na tej stronie czyli Dragon Legend?

Mamy na forum kategorię "Kołowrotki" Proszę tam otwierac takie wątki 8)

Napisano

Tomik to dobrze że jest porządek tylko tyle ok. Miałem nie pisać o sklepach, ale może komuś się to przyda. We Wrocku otwarto nowy salon

wędkarski przy ul. tęczowej[nazwy niepodaje] już myślałem no jdzie Europa . Ale się rozczarowałem ,może tylko powieszchnia jest większa ,ale cała reszta do kitu, wędki no jest jakiś wybór ale 3/4 to starocie, chociaż jest troche tyczek Mawera i Colmika od 800 -4ooo pln to

odnosze wrażenie że tu gostek od obsługi wie o czym mówi,[zawodowiec].

Natomiast reszta traktuje cie jako intruza ,ceny albo nie mają albo nie wiedzą a te co są trzeba lornetki żeby dojżeć. Sprzęt specjalist np. Match

mały wybór wędek ,a kołowrotki to wogle brak i jak ocoś pytasz to w odpowiedzi słyszysz zebędzie ale nie wiadomo kiedy. Ogulnie odwiedziłem kilka większych sklepów i jest tak samo ,słyszeli że sezon idzie ale może coś będzie za miesiąc lub dwa.Poczekamy zobaczymy.

Napisano

Hej!

Nie no nie załamuj mnie:/ ja już się szykowałem że w przyszłym tygodniu wybiore się na zakupy...:(

Jest aż tak źle?

Pozdrawiam

Napisano

Kwiato spoko możesz jechać , coś tam sobie wybierzesz ale nie będzie hicior 2005. Poprostu spodziewałem się troche więcej nowości, obsługi profesional, i z tej całej wrzawy że niby salon wędkarski wyszedł tylko sklep.Salonu to oni na oczy nie widzieli nie będe przytaczł gdzie. Tak krytykuje ale są i dobre strony np czynny w Niedziele ale tylko słyszałem

ceny niekturych towarów spadły w okolicznych sklepach. Koledzy mówią

że za dużo marudze, no dobrze ale marudze za swoją kase. nara

Napisano

Spoko:) Dobrze wyłuchać wszystkich za i przeciw aby mieć jak najlepsze rozeznanie:) w końcu pieniędzy za darmo nie dają i trzeba je szanować... sami sprzedawcy na pewno tego za nas nie zrobią;)

Tak więc jutro chyba się wybiore na jakieś zakupy:) Może uda mi się cos dorwać choć powiem szczerze że mam niezły mętlik w głowie!:/

Pozdrawiam!:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.