Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem dość nowym wędkarze, łowię od zeszłego roku tak bardziej konkretnie - mowa tu o sprzęcie, nęceniu, próbowaniu itd... Zacząłem od kupna bata i łowienia właśnie tą metodą :) I zwróciłem w zeszłym roku uwagę, że słabo brały leszcze na przełomie kwietnia/maja, później się z tygodnia na tydzień rozkręcały :) I w tym roku to samo, póki co totalna cisza...... Natomiast pod koniec wakacji byłem na stawie próbując łowić liny... złapałem jednego malucha tylko koło 30cm i inni starsi wędkarze mówili, że to trochę późno na ich połów?

Moje pytanie do Was rozchodzi się o to, czy są jakieś konkretne okresy (mniej więcej wiadomo) na różne gatunki ryb i ich połów? Dokupiłem trochę róznego sprzętu tj feeder, spining, odległościówke. Coś ktoś na ten temat? Dodam, że zwiedzam trochę forum i nie zwróciłem uwagi na taki temat, jeśli był to z góry przepraszam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

na pewno warto zaobserwować kiedy dany gatunek ryby, którą chcemy poławiać skończy tarło, najlepszy okres to czas po tarle i temperatura wody 18 do 24 st. C (mowa tutaj o naszych słodkowodnych białych rybach),a potem dalej maj czerwiec. Wiosna to również okres intensywnego żerowania białej ryby - wiosną wszystko budzi się do życia, ryba musi przygotować się do tarła (leszcz, płoć, lin, karp, karaś - miesiące marzec początek kwietnia). Wiele zależy od pogody, jak wiadomo może się to trochę przyspieszyć lub opóźnić.

W letnich miesiącach kiedy za dnia temperatury są dosyć wysokie warto zwrócić uwagę na pory żerowania, wtedy łowimy od świtu do wczesnych godzin porannych (kiedy jeszcze chłodniej i nie żarzy słońce) oraz wieczorem.

uff, napisałem się, jak mi się jeszcze coś nasunie wartego wiedzieć na początek to się jeszcze odezwę