saper Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 Witam W przyszłym sezonie chciałbym zacząc łowić na jerki (szczupaki) Mam do was prośbę, czy moze mi ktos wyjasnic na czym ta metoda polega, podaj jaki sprzęt będzie dobry itd. Narazie sie nie precyzuje ile kasy mam wydac itd, chce sie dowiedzieć podstaw. Czekam na wasze odpowiedzi i dziękuje
andi64 Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 pisz na PW do ARTECHA on ostatnio był na takiej imprezie
Tomaszek Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 pisz na PW do ARTECHA on ostatnio był na takiej imprezie Heej! Nie rób tego saper niech artech coś napisze tutaj to inni (ja) też sobie poczytają!
andi64 Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 Heej! Nie rób tego saper niech artech coś napisze tutaj to inni (ja) też sobie poczytają! no właśnie popełniłem gafę no arcio dawaj te swoje wypociny
artech Napisano 3 Listopada 2006 Napisano 3 Listopada 2006 Panowie nigdy w życiu nie łowiłem na jerki, nawet nie widziałem (na żywo) jak to się robi. Na zlocie też nie widziałem aby ktoś jerkował. Owszem łowili na wędki castingowe ale na zwykłe woblery. Ale napiszę tyle co wiem. Do łowienia jerkami (dżerkami) stosuje się najczęściej wędziska castingowe tzn. przystosowane do multiplikatorów, rozpoznać je można po takim pazurze prz miejscu mocowania kołowrotka, wędki te najczęściej też mają duży ciężar wyrzutu (80 -100 g a nawet więcej) a to ze względu na wielkość i ciężar przynęt takich jak jerki i są najcęściej krótkie do 2m max. co ciekawe łowi się nimi przelotkami do góry Kołowrotek to, jak już wspomniałem, multiplikator czyli kołowrotek o ruchomej szpuli. Są ich dwa typy klasyczny okrągły i niskoprofilowy (nie mam pojęcia czym różnią się poza wyglądem) do tego jeszcze plecionka (podobno jerkowanie żyłką to nieporozumienie) i kupa innych pierdół. Oczywiście tak jak w każdej metodzie są i lekkie wędki castingowe, znam takich co z multikami na pstrągi chodzą ale jerków tam nie stosują tylko zwykłe woblery.
telkomgsm Napisano 17 Listopada 2006 Napisano 17 Listopada 2006 www.jerkbait.pl najlepsza na temat jerkowania strona po polsku też zaczynam w przyszłym sezonie, wędkę już mam i powoli zbieram jerki pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.