Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,mam pytanie na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi,czy można jako żywca użyć płotki chodzi mi konkretnie o okręg wrocławski bo wiem że w innych okręgach płoć ma wymiar ochronny 15cm ale nie wiem jak to wygląda we wrocku

przynęty na klenia   Dragon
  • 3 weeks later...
Napisano

placenty

czego się czepiasz przecież temat jest dobrze napisany,może brakuje znaku zapytania ale nic śmiesznego nie widzę .

Wojtyna

Zakładaj płoć ,i łap, z okoniem uważaj. bo ma wymiar

Napisano

Ja też z początku zrozumiałem, że będziemy mówić o łowieniu płoci METODĄ NA ŻYWCA. Rozumiesz już?

To tylko dodam od siebie żebyś nie zapomniał, że musisz użyć płotki z tego samego akwenu na jakim będziesz żywcował :wink:

• 4 months later...
Napisano

Płoć jest dobra jako żywiec ale tylko gdy łowimy na spławik (w tym spławik podwodny). Rzucona na grunt potrafi w popłochu schować się do dziury podobnie jak karaś. Dlatego ja na grunt wolę rzucić ukleję i nie tylko na grunt. Ukleja jest świetna na spławiku szczególnie w lecie ponieważ pływa pod powierzchnią i jest podpowierzchniowo atakowana przez drapieżnika. Jest jedna zasadnicza zaleta płoci jako żywca - jest ona wytrzymalsza w sadzyku i można ją przechować na kolejny dzień połowu np. w akwarium. Z uklejek takich zapasów zrobić się nie da :-(

• 1 month later...
Napisano

15cm wymiaru ochronnego wcale nie jest dramatem. Gorzej jeśli słabo biorą, albo biorą same poniżej 15cm.

Najbardziej właśnie lubię mieć na żywcu takie 15-18cm sztuki. Dużo lepiej, agresywniej i dłużej pracują, penetrują większy teren. Generują tym samym więcej brań. I przyznam szczerze, że nie widzę w takim rozmiarze jakiejś szczególnej selektywności. No może poza faktem, że okonie ~20cm się nie wieszają. Łowiłem już szczupaki 40-50cm na takie przynęty, więc wcale nie jest powiedziane, że jak już weźmie to od razu wymiar.