kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Wita Patronem wszystkich myśliwych, moim równierz , jest św.Hubert . Czy wie ktoś jakiego patrona mają wędkarze ? Pomijając oczywiście PZW.
kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Witam Wędkarzy na pewno nie. Poza myśliwymi to sportowców i matematyków.
artech Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 W takim razie nie mam pojęcia, zawsze myślałem że to właśnie Św. Hubert jest patronem wędkarzy.
kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Witam Może byłoby dobrze , aby i wędkarze mieli swojego patrona.
andi64 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 jeżeli można było by nas zaliczyć do myśliwych to byłby to św, Hubert, a jeżeli do rybaków to św. Barbara, albo św. Piotr.
kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Witam św. Barbara, albo św. Piotr. No mają już górników i cieśli , wdkarze w dalszym ciągu nic.
andi64 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 wdkarze w dalszym ciągu nic. no i martwię się ze takowego nie znajdziesz.
kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Witam no i martwię się ze takowego nie znajdziesz. Właśnie o to mi chodzi , czy wdkarze nie powinni mieć swojego patrona?
andi64 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 wydaje mi się że powinni, czemu nie? no, ale jak na razie nie ma takowego, i jak myślisz co z tym zrobić?
kaczor Napisano 5 Listopada 2006 Autor Napisano 5 Listopada 2006 Witam No wlaśnie , widzę przed sobą tą wielką GÓRĘ do przejścia.
tomek1 Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Moim zdaniem powinien to być Hans Christian Andersen ewentualnie bracia Grimm
artech Napisano 5 Listopada 2006 Napisano 5 Listopada 2006 Moim zdaniem powinien to być Hans Christian Andersen ewentualnie bracia Grimm Dobre
andi64 Napisano 6 Listopada 2006 Napisano 6 Listopada 2006 panowie trochę powagi, no co wy według mnie to właśnie Rumcajs byłby odpowiedni, ponieważ miał konszachty z wodnikiem
gacenty1991 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 a czy patronem wędkarzy nie jest święty zenon z Werony?? w miesięczniku wędkarz polski z maja 1995r. jest artykuł o świętym wędkarzu (świetym zenonie). jego podobizna jest nawet odlana na dzwiach katedry w Weronie. jak chcecie to przepisze ten artykuł i umieszcze na tej stronie.
Tomek_N Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Jestem pewny (99% ) ze jest to sw. Piotr... Sw Piter alias Shogun_zag
gacenty1991 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Tomek N- ale na 1% nie jesteś. mam to opisane w gazecie.
Tomek_N Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Tomek N- ale na 1% nie jesteś. mam to opisane w gazecie. Nie wyczules ironii, lecz i tak jestem pewny ze byl to Sw. Piotr
gacenty1991 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Ryba, rybak, rybołóstwo są silnie związane z tradycją chrześcijańską. Niemal od początku tej religii nabierają też znaczenia symbolicznego, nierzadko zmieniającego zależnie od kontextu w jakim występują. I tak ryba (gr. Ichtys) to jezus chrystus. Jeżeli na grzbiecie niesie statek, przedstawie zbawiciela wspierajacego kościuł, jeżeli zaś kosz z chlebem- eucharystie. Rybacy i ryboustwo symbolizuja czesto apostołów i ich dzięło pozyskiwania nowych wiernych. jest to odniesienie do słów jezusa skierowanych do przyszłych uczniów i nawiązujących do ich dotychczasowego zajęcia,,Chodzcie za mną, a uczynię was rybakami ludzi,,. Ewangelia nie wymienia ani razu wedki, odobno nie używanej przez ówczesnych Żydów - św. Piotr był rybakiem sieciowym. Inaczej było w rzymie. Na przykład Owidiusz, jeden z największych rzymskich poetów żyjących na przełomie er, wyraził w swoich przemianach opinię, iż wędka jest atrybutem rybaka, tak jak miecz żołnierza. Podobne świadectwa popularności wędkowania możemy znależć w innych rzymskich dzięłach literackich, nawet znacznie wcześniejszych. Artyści malujacy freski na ścianach starochrześcijańskich podzemnych centarzy(katakumb) przebstawiali rybaka wyłącznie z wędką. Znaczenie wędki jako symbolu pracy apostolskiej jest w chrześcijaństwie dominujace, ale nie jedyne w starym testamencie jest fragment mówiący iz szatan szatan postępuje z ludzmi jak z rybakami- ,,wszystkich łowi na wędkę, zagarnie swoim niewodem albo w sieci gromadzi,,. W jeszce innym kontekście widzimy wędkę na dwunastowiecznej miniaturze wykonanej przez Herradę z Landsbergu. Dzięło to przedstawia Boga Ojca trzymajacego w ręku wędkę, której linkę tworzą podobizny głów przodków Chrystusa. Na końcu zwisa krzyz ze Zbawicielem jako przynęta. Pionowa belka krzyża przechodzi u dołu w ostrze chaczyka wbitego w pysk skrzydlatego smoka. Znając już symbolikę wędki przyjrzyjmy się postaci św. Zenona z Werony, którego w latach trzydziestych Stefan Olszewski na łamach ,,przeglądu rybackiego,, proponował uznać za patrona wędkarzy. urodził sie w afryce, ok. roku 300 n.e. tam tez odebrał gruntowne wykształcenie. Nie wiemy w jakich okolicznościach znalazł się w weronie, gdzie w roku 350 otrzymał święcenia kapłańskie, a dwanaście lat pużniej został ósmym biskupem w dziejach tego miasta. Pozyskiwał nowych wiernych wśrud miejscowych pogan, dbając o ich gruntowe religijne przygotowanie. Był przeciwnikiem szeżącego się wówczas arianizmu. Zostały po nim teksty kilkunastu kazań i jeszce wiecej szkiców. Zmarł(zginął?) w roku 375. Do XVI wieku uwazany za męczennika. Ku;t świętego Zenona rospoczął sie zaraz po jego śmierci. W samej weronie ku jego czci osiem kościołów, w całej Weronie ponad czterdzieści a w Piemoncie ponad sto!!!!! Święty ten jest zwykle przedstawiany jako biskup z wędką i złowioną rybą. na obrazach w kościele Św. Zeno Maggiore w Weronie i S. Giargio w Braida pod Weroną linka z rybą zwisa z jego biskupiego pastorału. na innym kościelnym obrazie w weronie pokazano go jako siedzącego na tronie biskupa trzymającego zamiast pastorału, wędke z rybą. Autorzy opracowań hagiograficznych nie poptrafia jednoznacznie rozstrzygnąć dlaczego akurat wędka została atrybutem tego świętego. Pasująca do apostolskiej pracy biskupa Werony symbolika wędki z pewnością nie jest tu dostatecznym wytłumaczeniem, dlatego tez szukają innych uzasadnień. Swiety Zenon po rozdaniu swych bóbr biednym żywił się złowionymi przez siebie rybami wyłącznie na wędke. W katedrze w weronie znajdują sie dwunastowieczne dzwi na których przedstawiono w brązie siedzącego na tronie biskupa łowiącego byby a zarazem rozmawiającego z dwoma przybyszami.
gacenty1991 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 zapomniałem dodać iż jest to artykuł ,, Wędkarz Polski maj 1995r.,,
trzmielu Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 fragment mówiący iz szatan szatan postępuje z ludzmi jak z rybakami- ,,wszystkich łowi na wędkę, zagarnie swoim niewodem albo w sieci gromadzi,,. Tak szatan to największy kłusol.Szkoda tylko,że urzywał wędki do swoich połowów.
Tomaszek Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Tak szatan to największy kłusol. Dawno się tak nie uśmiałem - gratuluję pomysłu Poprostu max
Tomek_N Napisano 12 Maja 2007 Napisano 12 Maja 2007 Ten artykul zostal napisany przez jakiegos ksiedza? No bez przesady.... Znajdz jakis normalny artykul, bo to mozna to biblii wkleic i nikt by zmiany nie zauwazyl...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.