slowmotion Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Witam bardzo serdecznie od paru ładnych lat łowię na jeziorach dzierżawionych przez firmę Modehpolmo, jako że mało informacji jest o tych łowiskach pozwolę sobie coś napisać. Łowię głownie na jeziorze Miedwie bo mam najbliżej. Jezioro jest łowiskiem dosyć trudnym z tego względu że w niektórych miejscach jest bardzo płytkie w grę wchodzi jedynie grunt prawdziwe łowienie zaczyna się dopiero z łodzi. Na jeziorze sporo jest okonia sandacza ale szczupaka jest coraz mniej, białorybu dużo można trafić na rekordowe leszcze i liny, występuje duża krasnopióra tak od 0,5 kg wzwyż i płoć. W jeziorze są duże sumy ale podejrzewam że tylko wprawny sumiarz wiedziałby jak sie do nich dobrać, miętusy. W zimie jak jest lód to można też sieję i sielawę połapać. Jeżdżę też na jezioro Płonno i na rzekę Płonię na odcinku od Kołbacza do Jezierzyc trafiaja się spore szczupaki ładne okonie klenie i jazie. Na odcinku od jeziora Płonno do mostu na Kołbaczu trafiają się spore Leszcze. Jezioro Płonno to typowy zbiornik Linowo szczupakowy jest sporo drobnego szczupaka tak do 3 kg i ładne liny leszcze i krasnopióry. Jezioro Płoń to niegłębokie jezioro typu sandaczowego dobrze na nim sprawdza się grunt. Zaborsko Płońskie to niewielkie jezioro w któym są złote karasie i lin, masa krasnopióry. Jezioro Będgoszcz to jezioro leszczowe są miejsca gdzie z brzegu mozna połowic nawet na 5 metrach jezioro wietrzne podczas wiatru trochę niebezpieczne z łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mvp1984 Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Hej! Spore to znaczy jakie? + 70cm? Naprawdę w Płoni są takie ryby? Łowisz je na spinning? Byłem tylko raz na tym odcinku powyżej tych stawów w Jezierzycach i tyko śledzika ok. 30cm złowiłem i większość osób twierdzi, że te większe to już przeszłość. A czy na odcinku PZW też łowisz? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowmotion Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 przy mnie koleś na Płoni w okolicach wsi Rekowo złapał 82 cm ale na żywca. Ryba jest ale pełno zaczepów na niektórych miejscówkach, najlepsze na Płonię są raczej woblery płytko schodzące pracujące w prądzie. Na PZW od kilku lat nie łowię z powodu kiepskich lowisk w najblizszej okolicy. Wolę zaplacic 180 zł Modehpolmo za lowienie z brzegu na wszystkie ich wody i jest taniej. Z łodzi na wszystkie jeziora kosztuje 300 zł a na jeziora z wybranej strefy (Modehpolmo podzieliło w tym roku swoje wody na 3 strefy A,B,C) w wybranej strefie kosztuje 220 zł ( z lodzi) z brzegu jeszcze taniej chyba ok 150 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun7 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Witam, a opis tych łowisk nie powinien być w dziale łowiska komercyjne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowmotion Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Chyba nie, łowisko komercyjne to łowisko w którym trzeba płacić za zabranie ryby tu kupujesz zezwolenie i łowisz tak jak na PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baju Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Witam, jeśli ktoś z Kolegów zna jez. Wełtyńskie to proszę o wskazówki dot. ciekawych miejsc, interesują mnie wszelkie informacje a szczególnie inf. dot. wysp na tym jeziorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koccis11 Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Witam, wędkowałem tam ostatnio pare lat temu. Głównie warto nastawić się na leszcza. Tylko musisz znaleść jakieś spokojne miejsce, polecam połowy z łódki. Z brzegu trafisz głównie drobiazg, lecz zdarza sie leszcz, płoć, węgorz,wzdręga, ponoć lin, no i oczywiście szczupak. Jedynie za nim warto pokręcić się po brzegu. Jeśli nie masz możliwości wędkowania z łodzi (możesz skorzystać z wypożyczalni, sam to wiele razy robiłem), to znajdz jakieś spokojne miejsce, bez kapelonów, ponęć parę dni i myśle, że coś powinieneś złapać radziłbym też spróbować na nocke. połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi