adad Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Witam! Potrzebuję kołowrotek Daiwy (np Lexa), ale ponoć tańszych Daiw nie ma co kupować. Teraz zastanawiam się nad zakupem Penna np. Sargus, Spinfisher. Doradźcie coś jak możecie. Może coś innej marki? Chciałbym żeby był w miarę trwały. Z góry dzięki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 Chodzi mi kołowrotek do średniego spinningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Zauber, rozmiar jaki ci pasuje. Ale u mnie chodzą 2 od 3 sezonów i jak nówki ze sklepu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Chyba się zdecyduję na kołowrotek Penn Batlle 3000. Macie ktoś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbo30 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Czesc mam tego penna batlle 3000 od paru sezonow, przeszedl ze mna orke w Szwecji ,a uzywam dosyc ciezkich blach i jak narazie wszystko z nim ok godny polecenia i napewno bym go kupil jeszcze raz ,ja sprowadzilem go ze stanow i kosztowal mnie kolo 70 dolarow , ale teraz bardziej oplaca sie na allegro bo masz jeszcze szpule zapasowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawol81 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Witam. Posiadam Penna Battle 4000.Kupiłem go w grudniu zeszłego roku w sprzedaży wysyłkowej.Nawinąłem plecionkę trochę pokręciłem na sucho no i wrócił do sklepu z reklamacją. Nawój plecionki masakra. Podczas kręcenia było słychać wyraźny stukot i korbka na łączeniu z korpusem chodziła orbitalnie. Wymienili na nowy niestety kołowrotek nadal nawija plecionkę nierówno. Powstaje stożek który zwęża się w górę szpuli. W niedziele zaliczyłem zaliczyłem pierwszy wypad z tym kołowrotkiem.Ogólnie chodzi jak masło ale zaliczyłem ok 5 bród.Być może miałem za dużo plecionki.Odwinąłem trochę podkładu i dzisiaj sprawdzę czy jest poprawa. Ogólnie w penach nie należy nawijać linki po sam rant. Na pewnym forum jest bardzo dużo opinii na temat tego kołowrotka i warto poczytać.Jak chcesz to podam Ci adres na PW bo nie wiem czy tutaj mogę.Ogólnie wydaje mi się że od momentu kiedy Penn przeniósł produkcje do chin zakup kołowrotka tej firmy to czyta loteria.Jeden trafi dobrze drugi nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 brody to urok penów ...wszystkich praktycznie , problem znika jak się nawinie zostawiając ok 2mm do rantu nawijanie w stożek to sprawa regulacji wysokości szpuli podkładkami - szpulkę trzeba opuścić czyli ująć podkładkę (lub zamienić na cieńszą) z tymi Chinami to nie do końca tak ... rozmawiałem kiedyś z jednym serwisantem tej firny odnośnie slammerów made in Usa i tych made in China i stwierdził on, że te mechanizmy od skośnookich są wyraźnie precyzyjniej wykonane (obrabiarki cnc). Tak czy siak czy chiny czy nie chiny grunt to odpowiednie materiały i odpowiednia kontrola jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawol81 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Jestem po kolejnym wypadzie z tym kołowrotkiem no i niestety po mimo mniejszej ilości podkładu nadal brody lecą co chwile. te 2mm miałem za poprzednim razem.Teraz zrobiłem nawet 4mm i nic to nie dało. Jeżeli chodzi o podkładki to jest problem bo szpula osadzona jest na łożysku i dopiero pod tym łożyskiem jest jakaś podkładka.Nie podejmę się próby rozebrania tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbo30 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 A jaka masz plecionke?MI tak sie robilo jak zmienilem na plecionke power pro slim i wrocilem do starej power pro i nie mam juz tego problemu mam dwa Penny sprowadzone z USA i nie mam problemow z nawojem plecionki juz nie wspomne o jakims stukaniu naprwde chodza bezawaryjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adad Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 Po odwiedzeniu dwóch dużych sklepów wędkarskich i obejrzeniu naprawdę wielu kołowrotków i tak zdecydowałem się na tego Penna Battle 3000. Zamówiłem go przez neta. W przyszłym tygodniu napiszę jak wrażenia. Trzymałem w ręku Penna Battle 2000. Zrobił dobre wrażenie. Fajne były też kołowrotki Mitchella, zwłaszcza jeżeli chodzi o wagę. No i miałem w ręku Shimano Stellę, ale to już nie moja półka cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawol81 Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 A jaka masz plecionke?MI tak sie robilo jak zmienilem na plecionke power pro slim i wrocilem do starej power pro i nie mam juz tego problemu mam dwa Penny sprowadzone z USA i nie mam problemow z nawojem plecionki juz nie wspomne o jakims stukaniu naprwde chodza bezawaryjnie Używam zwykłą PP.Sprzedawca po rozmowie ze mną zadzwonił do producenta czy tam dystrybutora,nie istotne.Odpowiedź była mniej więcej taka:"Te kołowrotki tak mają. Nawijając podkład należy palcem kontrolować nawój i ułożyć podkład tak by po nawinięciu głównej linki uzyskać pożądany efekt". Po prostu parsknąłem śmiechem. Powiedziałem sprzedawcy że to jest tłumaczenie głupiego bo jak kołowrotek za około 500zł może tak nawijać plecionkę.Sprzedawca przyznał mi racje. Powiedział że jeżeli nie chcę się z tym bawić w ten sposób to mam odesłać kołowrotek i zwrócą mi pieniądze.W sumie otrzymałem dwa nowe egzemplarze tego modelu z podobną wadą.Jeżeli chodzi o mnie to prawdopodobnie w ten sposób zakończyłem zabawę z firmą Penn. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi