marcinklb07 Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 czesc, czy można zagotować kukurydzę do słoika? Chodzi mi o to żeby ugotować kukurydzę mi może groch i przenicę i te ugotowane ziarna dać do słoika , zadipować jakimś aromatem i potem zalać to wywarem z gotowania i czy można takie słoiki zagotować? Czy to nie zepsuje się, albo czy jak ta kukurydza będzie długo z tej zalewie to czy nie zrobi się ciapa? Cytuj
niki Napisano 11 Listopada 2016 Napisano 11 Listopada 2016 Witaj Ja robię to w ten sposób ugotowaną kukurydzę lub groch przesypuje do małych umytych i co najważniejsze wcześniej wyparzonych wrzątkiem lub wstawionych do piekarnika nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut słoików ( to bardzo ważne słoiki i nakrętki muszą być idealnie czyste wtedy tylko zawartość się nie zepsuje i można je przechowywać długi czas) .Czas na zalewę zalewam zawartość słoików jeszcze gorąca zalewą z gotowania i zakręcam .W dużym garnku wyłożonym na dnie sciereczką ustawiam słoiki i zalewam do 3/4 objętości wodą .Od momentu zagotowania muszą się pasteryzować jeszcze około 20 do 30 minut na małym ogniu woda musi wrzeć ale nie może się mocno gotować . Po tym czasie wyjmuje słoiki i stawiam do góry dnem na sciereczce pozostawiam do ostygnięcia Mam jeszcze zapasy z zeszłego roku i wszystkie są ok . Powodzenia 1 Cytuj
Tadek Napisano 12 Listopada 2016 Napisano 12 Listopada 2016 Cenna informacja! Zachowałem ją sobie. Leci plus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi