marcinklb07 Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 czesc, czy można zagotować kukurydzę do słoika? Chodzi mi o to żeby ugotować kukurydzę mi może groch i przenicę i te ugotowane ziarna dać do słoika , zadipować jakimś aromatem i potem zalać to wywarem z gotowania i czy można takie słoiki zagotować? Czy to nie zepsuje się, albo czy jak ta kukurydza będzie długo z tej zalewie to czy nie zrobi się ciapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 Witaj Ja robię to w ten sposób ugotowaną kukurydzę lub groch przesypuje do małych umytych i co najważniejsze wcześniej wyparzonych wrzątkiem lub wstawionych do piekarnika nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut słoików ( to bardzo ważne słoiki i nakrętki muszą być idealnie czyste wtedy tylko zawartość się nie zepsuje i można je przechowywać długi czas) .Czas na zalewę zalewam zawartość słoików jeszcze gorąca zalewą z gotowania i zakręcam .W dużym garnku wyłożonym na dnie sciereczką ustawiam słoiki i zalewam do 3/4 objętości wodą .Od momentu zagotowania muszą się pasteryzować jeszcze około 20 do 30 minut na małym ogniu woda musi wrzeć ale nie może się mocno gotować . Po tym czasie wyjmuje słoiki i stawiam do góry dnem na sciereczce pozostawiam do ostygnięcia Mam jeszcze zapasy z zeszłego roku i wszystkie są ok . Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadek Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Cenna informacja! Zachowałem ją sobie. Leci plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.