Skocz do zawartości
Dragon

Rozmiar haczyka- mały czy duży?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hak nr.4 lub 2 jeżeli chodzi o firmę to jest tego sporo na ryku. Karp, amur bez problemu poradzi sobie z takim hakiem. Jako ciekawostkę (już gdzieś na forum to pisałem) Na hak 2 z kuku na włosie złapałem płotkę jak dłoń za pyszczek :mrgreen: Widok takiej sztuki na zestawie karpiowym bezcenny.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Elo ;]

Zauważyliscie że w każdych prawie haczykach np Owner czy też kamakatsu w pudełeczku jest folijią zgięta w pól a w niej haczyki i dopiero są w folii? Kiedyś była zwykła folią zamykaną na kleik taki i w środku haczyki luzem a teraz są w takiej foli zgiętej na pół wsypane i ta folia w drugiej folii tej normalnej(opakowaniu).Czemu tak jest a kiedy tego nie było i w tych droższych i tych tańszych haczykach??

Napisano

#_GoNzO_#, słusznie zauważyłeś, że np. Owner pakuje haczyki w dodatkowy woreczek, ale ma to miejsce w przypadku mniejszych numeracji od nr 12 niezależnie od serii/modelu. Mniejszy woreczek ogranicza nieco przesuwanie się wewnątrz haczyków, co nieco zapobiega (wraz z ilością wypraw) powolnemu tępieniu się ich grotów o siebie.

Mniejszy woreczek po wyciągnięciu w którym brak kolorowego kartonika pozwala też od razu, dostrzec malutkie haki i w miarę szybko ocenić ich ilość.

Sprzedaż od razu w małym woreczku była by chyba mało praktyczna, ponieważ gorzej by się eksponowały na wieszakach :roll: , a i samym wędkarzom szybciej by się gdzieś zapodziewały te mini woreczki.

Napisano

Witam

Jakie macie przetestowane modele haczyków do połowu sandaczy z gruntu. do przynęt trupków do 15cm płoci, krąpi, a także filet. Modele mają być także wytrzymałe aby nie rozginały się przy szczupaku.

pozdrawiam

Napisano

Widzę , że uparcie dążysz by założyć własny temat sandaczowy :lol::cool:

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1510&postdays=0&postorder=asc&start=210

jestem ciekaw czy maniek namierzy Cie jeszcze raz :cool:

Ot np. tomek1 już któryś tam sezon jedzie na Mustad'ach i jakoś chyba specjalnie nie ma powodów do narzekania, ja też mam swoje haki i za innymi jak na razie się nie rozglądam.

Przeczytaj sobie ten temat dokładnie, od początku, wiem ,że jest nieco 'zabrudzony' metodą spiningową :mrgreen: ale i co do samej 'klasyki gruntowej' też jest parę rzeczy napisane.

Oprócz tego proponuje na spokojnie przejrzyj dział Drapieżniki oraz Żywiec.

Napisano
tomek1 już któryś tam sezon jedzie na Mustad'ach i jakoś chyba specjalnie nie ma powodów do narzekania

Do znudzenia- co roku te same :mrgreen: I będę kupował dopóki się nie zakończy produkcja :cool:

ja też mam swoje haki i za innymi jak na razie się nie rozglądam

No właśnie. Każdy ma swoje teorie i przemyślenia :wink:

Napisano

Ja także używam haków firmy Mustad. Haki tej firmy sprawdziły mi się nie tylko przy połowach żywcowych, ale również podczas połowów leszczy i karpi. Modeli jest naprawdę dużo i myślę, że każdy wybierze coś dla siebie :wink:

Napisano

Czesc koledzy

Wlasnie ide na ryby 23czerwca i niewiem jaki zalożyc haczyk

bede lowil w stawie zarybionym rybami 50-60cm te ryby to karpie liny i amury jaki mam zalożyc nr haczyk, na jaką przynęte mam lowic i naco mam lowic na splawik czy na sprężyne? prosze o bardzo szybką odpowiedz bede wam bardzo wdzięczny i z góry dziękuje:)

Napisano

No jak 23 czerwca, to załóż mocną, kutą dziesiątke z ziarenkiem kukurydzy podpartym białym robalem. Jeśli nie ma mułu i roślin łów ze sprężyną, jak są to ze spławikiem.

Napisano

Dobry hak nr. 10 jest najlepszym rozwiązaniem, nawet jak nie wiesz jakich ryb się spodziewać . Ja używam haków nr. 10 lub nr.8 do spławika i gruntu ,chociaż do gruntu używam tylko te przeznaczone do feedera.

Napisano
Dobry hak nr. 10 jest najlepszym rozwiązaniem,

Tak jak radzą koledzy, załóż sobie coś mocnego i w miarę małego np. Owner 50044 nr 10 na pewno nie będzie jakimś kardynalnym błędem

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/owner-haki-uniwersalne-50044-iseama-sv-g2-a47-p193-k945.html

:arrow: Hej Mod's, proszę przenieście ten temat do właściwego działu. Można to dokleić np. tu http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1800

Napisano

Do ciasta jesli chesz wyeliminować drobnicę to zastowowałbym ciut wiekszy haczyk niż 10 i oblepiłbym go ciastem (tylko grot powinien minimalnie wystawać)

Napisano

Hak nr 10 będzie zdecydowanie za mały !!!,biorąc pod uwagę jakie ryby chcesz łowić.Na twoim miejscu wybrał bym hak nr 6 lub nawet 4,koniec czerwca to nie jest wiosna abyś musiał małe haki stosować.Hak do łowienia na ciasto powinien mieć krótki trzonek i powinien być wykonany z grubego drutu, lub możesz sobie kupić specjalne haki do ciasta z małą sprężynką.

Napisano

ja mam w tym niebieskim pudeleczu z lopatką i mam rozmiary 3 naimniejsza puzniej coraz większe czyli 4 5 6 7 8 9 10 11 12największa

Napisano
Te niebieskie pudełeczka mają odwrotną numerację haków.

Dokładnie. Numeracja haczyków polega na tym, że im większy numerek, tym mniejszy haczyk. W tych niebieskich jest na odwrót.

• 4 weeks later...
Napisano

Od dłuższego czasu do feedera stosuję Gamakatsu 3510F,są to haczyki kute, typu "samozacinające",mogę je polecić z czystym sumieniem.Drugi mój typ tej firmy to 3310G,choć ostatnio trafiłem felerne tzn.czubek grota zagina się jak trafi w coś twardszego.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.