Lary Napisano 11 Czerwca 2009 Napisano 11 Czerwca 2009 Hak nr.4 lub 2 jeżeli chodzi o firmę to jest tego sporo na ryku. Karp, amur bez problemu poradzi sobie z takim hakiem. Jako ciekawostkę (już gdzieś na forum to pisałem) Na hak 2 z kuku na włosie złapałem płotkę jak dłoń za pyszczek Widok takiej sztuki na zestawie karpiowym bezcenny.
#_GoNzO_# Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Elo ;] Zauważyliscie że w każdych prawie haczykach np Owner czy też kamakatsu w pudełeczku jest folijią zgięta w pól a w niej haczyki i dopiero są w folii? Kiedyś była zwykła folią zamykaną na kleik taki i w środku haczyki luzem a teraz są w takiej foli zgiętej na pół wsypane i ta folia w drugiej folii tej normalnej(opakowaniu).Czemu tak jest a kiedy tego nie było i w tych droższych i tych tańszych haczykach??
hexman Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 w mniejszych rozmiarówkach Colmica takie "cuda" są normalnością.
#_GoNzO_# Napisano 13 Czerwca 2009 Napisano 13 Czerwca 2009 Ale co to ma na celu te opakowanie w opakowaniu? ; D
pepol1989 Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 to ze ten kleik po pewnym czasie ci nie bedzie trzymal a tak w tym drugim woreczku ci nie wypadna
Unises Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 #_GoNzO_#, słusznie zauważyłeś, że np. Owner pakuje haczyki w dodatkowy woreczek, ale ma to miejsce w przypadku mniejszych numeracji od nr 12 niezależnie od serii/modelu. Mniejszy woreczek ogranicza nieco przesuwanie się wewnątrz haczyków, co nieco zapobiega (wraz z ilością wypraw) powolnemu tępieniu się ich grotów o siebie. Mniejszy woreczek po wyciągnięciu w którym brak kolorowego kartonika pozwala też od razu, dostrzec malutkie haki i w miarę szybko ocenić ich ilość. Sprzedaż od razu w małym woreczku była by chyba mało praktyczna, ponieważ gorzej by się eksponowały na wieszakach , a i samym wędkarzom szybciej by się gdzieś zapodziewały te mini woreczki.
Hubert_str Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Witam Jakie macie przetestowane modele haczyków do połowu sandaczy z gruntu. do przynęt trupków do 15cm płoci, krąpi, a także filet. Modele mają być także wytrzymałe aby nie rozginały się przy szczupaku. pozdrawiam
Unises Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Widzę , że uparcie dążysz by założyć własny temat sandaczowy http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1510&postdays=0&postorder=asc&start=210 jestem ciekaw czy maniek namierzy Cie jeszcze raz Ot np. tomek1 już któryś tam sezon jedzie na Mustad'ach i jakoś chyba specjalnie nie ma powodów do narzekania, ja też mam swoje haki i za innymi jak na razie się nie rozglądam. Przeczytaj sobie ten temat dokładnie, od początku, wiem ,że jest nieco 'zabrudzony' metodą spiningową ale i co do samej 'klasyki gruntowej' też jest parę rzeczy napisane. Oprócz tego proponuje na spokojnie przejrzyj dział Drapieżniki oraz Żywiec.
tomek1 Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 tomek1 już któryś tam sezon jedzie na Mustad'ach i jakoś chyba specjalnie nie ma powodów do narzekania Do znudzenia- co roku te same I będę kupował dopóki się nie zakończy produkcja ja też mam swoje haki i za innymi jak na razie się nie rozglądam No właśnie. Każdy ma swoje teorie i przemyślenia
Billy Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Ja także używam haków firmy Mustad. Haki tej firmy sprawdziły mi się nie tylko przy połowach żywcowych, ale również podczas połowów leszczy i karpi. Modeli jest naprawdę dużo i myślę, że każdy wybierze coś dla siebie
adrian166 Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 Czesc koledzy Wlasnie ide na ryby 23czerwca i niewiem jaki zalożyc haczyk bede lowil w stawie zarybionym rybami 50-60cm te ryby to karpie liny i amury jaki mam zalożyc nr haczyk, na jaką przynęte mam lowic i naco mam lowic na splawik czy na sprężyne? prosze o bardzo szybką odpowiedz bede wam bardzo wdzięczny i z góry dziękuje:)
Pi Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 No jak 23 czerwca, to załóż mocną, kutą dziesiątke z ziarenkiem kukurydzy podpartym białym robalem. Jeśli nie ma mułu i roślin łów ze sprężyną, jak są to ze spławikiem.
dominik poznan Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 Dobry hak nr. 10 jest najlepszym rozwiązaniem, nawet jak nie wiesz jakich ryb się spodziewać . Ja używam haków nr. 10 lub nr.8 do spławika i gruntu ,chociaż do gruntu używam tylko te przeznaczone do feedera.
Unises Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Dobry hak nr. 10 jest najlepszym rozwiązaniem, Tak jak radzą koledzy, załóż sobie coś mocnego i w miarę małego np. Owner 50044 nr 10 na pewno nie będzie jakimś kardynalnym błędem http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/owner-haki-uniwersalne-50044-iseama-sv-g2-a47-p193-k945.html Hej Mod's, proszę przenieście ten temat do właściwego działu. Można to dokleić np. tu http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1800
adrian166 Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 wlasie staw jest czysciutki i bede lowil na sprężyne i chce lowic na ciasto z aromatem waniliowym
michas Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Do ciasta jesli chesz wyeliminować drobnicę to zastowowałbym ciut wiekszy haczyk niż 10 i oblepiłbym go ciastem (tylko grot powinien minimalnie wystawać)
ds-fan Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Hak nr 10 będzie zdecydowanie za mały !!!,biorąc pod uwagę jakie ryby chcesz łowić.Na twoim miejscu wybrał bym hak nr 6 lub nawet 4,koniec czerwca to nie jest wiosna abyś musiał małe haki stosować.Hak do łowienia na ciasto powinien mieć krótki trzonek i powinien być wykonany z grubego drutu, lub możesz sobie kupić specjalne haki do ciasta z małą sprężynką.
adrian166 Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 ja mam założony maly haczyk 5 to dobry? 10to jest duzy haczyk wiekszy od 5
adrian166 Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 ja mam w tym niebieskim pudeleczu z lopatką i mam rozmiary 3 naimniejsza puzniej coraz większe czyli 4 5 6 7 8 9 10 11 12największa
oI0 Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Te niebieskie pudełeczka mają odwrotną numerację haków.
Kubiak Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Te niebieskie pudełeczka mają odwrotną numerację haków. Dokładnie. Numeracja haczyków polega na tym, że im większy numerek, tym mniejszy haczyk. W tych niebieskich jest na odwrót.
diaflex Napisano 16 Lipca 2009 Napisano 16 Lipca 2009 Od dłuższego czasu do feedera stosuję Gamakatsu 3510F,są to haczyki kute, typu "samozacinające",mogę je polecić z czystym sumieniem.Drugi mój typ tej firmy to 3310G,choć ostatnio trafiłem felerne tzn.czubek grota zagina się jak trafi w coś twardszego.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.