dobekfooto Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Kolega w pracy który nie jest wędkarzem zapytał mnie o pewien możliwy przypadek podczas wędkowania. Chodzi o nastepującą sytuację. Łowimy na łódce na wodzie na którą mamy opłacone zezwolenie. Przypuśćmy, że na haku zaczepił nam się bardzo duży sum i ciągnię naszą łódkę do innego województwa gdzie już nie mamy zezwolenia. Czy w takim przypadku dostaniemy mandat jeżeli rybę wyciągniemy w innym województwie? Czy są jakieś przepisy które to precyzują? Sprawa może dosyć nieprawdopodobna ale jednak nie potrafiłem udzielić koledze jednoznacznej odpowiedzi ... Pozdrawiam Cytuj
P Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Czy możesz wskazać jezioro, które należy do dwóch okregów PZW? Tzn takie przez, które przebiega granica i jest dzielone między okręgi? W sumie to jest ciekawe pytanie bo można je podciagnąc pod przypadek, podczas holu suma wciąga on łódkę: - na teren obrębu ochronnego (te akurat są na wielu jeziorach) - na teren innego Państwa (są jeziora gdzie granica przebiega przez jezioro Wydaje mi się, że we wszystkich 3 przypadkach najlepiej nie przekraczać granicy. O ile jeszcze w przypadku kontroli edkarskiej może i dane było by się nam wytłumaczyć i znaeźć zrozumienie. Jednak w przypadku 3 (granica Państwa) straż graniczna raczej na 99% nie podaruje. Cytuj
dobekfooto Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 Myślę, że ze znalezieniem takiego jeziora będzie problem, chodziło mi bardziej o dużą rzekę, na przykład Odrę Cytuj
venom92 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Jezioro Kozielno leży na granicy dolnośląskiego i opolskiego ale po prostu niezależnie który okrąg masz opłacony możesz łowić na całym jeziorze,więc nie ma problemu i tak też pewnie jest na innych jeziorach o takim położeniu Cytuj
bumtarara Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Regulamin PZW na pewno nie precyzuje takiej sytuacji, ciężko czasami połapać się w prostych przepisach a co dopiero przy takim przypadku. Co do 3 przypadku, który przytoczył kolega P. , zależy czy sum ma paszport Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi