dobekfooto Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Kolega w pracy który nie jest wędkarzem zapytał mnie o pewien możliwy przypadek podczas wędkowania. Chodzi o nastepującą sytuację. Łowimy na łódce na wodzie na którą mamy opłacone zezwolenie. Przypuśćmy, że na haku zaczepił nam się bardzo duży sum i ciągnię naszą łódkę do innego województwa gdzie już nie mamy zezwolenia. Czy w takim przypadku dostaniemy mandat jeżeli rybę wyciągniemy w innym województwie? Czy są jakieś przepisy które to precyzują? Sprawa może dosyć nieprawdopodobna ale jednak nie potrafiłem udzielić koledze jednoznacznej odpowiedzi ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Czy możesz wskazać jezioro, które należy do dwóch okregów PZW? Tzn takie przez, które przebiega granica i jest dzielone między okręgi? W sumie to jest ciekawe pytanie bo można je podciagnąc pod przypadek, podczas holu suma wciąga on łódkę: - na teren obrębu ochronnego (te akurat są na wielu jeziorach) - na teren innego Państwa (są jeziora gdzie granica przebiega przez jezioro Wydaje mi się, że we wszystkich 3 przypadkach najlepiej nie przekraczać granicy. O ile jeszcze w przypadku kontroli edkarskiej może i dane było by się nam wytłumaczyć i znaeźć zrozumienie. Jednak w przypadku 3 (granica Państwa) straż graniczna raczej na 99% nie podaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Myślę, że ze znalezieniem takiego jeziora będzie problem, chodziło mi bardziej o dużą rzekę, na przykład Odrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom92 Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Jezioro Kozielno leży na granicy dolnośląskiego i opolskiego ale po prostu niezależnie który okrąg masz opłacony możesz łowić na całym jeziorze,więc nie ma problemu i tak też pewnie jest na innych jeziorach o takim położeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Regulamin PZW na pewno nie precyzuje takiej sytuacji, ciężko czasami połapać się w prostych przepisach a co dopiero przy takim przypadku. Co do 3 przypadku, który przytoczył kolega P. , zależy czy sum ma paszport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi