arax24 Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 ostatnio próbuje sił w spinningu jedynie co mi się udało złapać to 3 małe szczupaki na obrotówkę na zalewie, mieszkam nieopodal pięknej rzeki san i próbuje jest jedno fajne miejsce gdzie inna rzeka wpływa do sanu i przychodzi tu dużo wędkarzy, woda obok jest stojąca i ryby wyskakują z wody jak głupie widać uciekające uklejki i wyskoki dużych ryb z wody. Moje pytanie obławiam już te miejsca od tygodnia po 3-4 godziny dziennie stosuje gumki blaszki i obrotówki i nic nie wiem czy ja coś robię źle czy spróbować łowić w innych miejscach tam gdzie ryba nie skacze tzn przy szybkim płynącym nurcie jedynie co udało mi się zauważyć to jeden wędkarz codziennie po kilka sztuk kleni wyciąga na smużaki przy kamieniach i przy szybkim nurcie pomocy Cytuj
tomek1 Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 arax24, klenie to jedne z większych cwaniaków wśród ryb. Nawet starzy wyjadacze muszą się natrudzić żeby je przechytrzyć. Jeśli chodzi o miejsce do łowienia, to pewniakiem kleniowym jest przejście z bystrego nurtu na spokojną wodę. Tam zawsze będą klenie. Pamiętaj też o dwóch zasadach: 1. Jak łowisz na pograniczu szybkiej i spokojnej wody- kleń nawet jak stoi w spokojnej wodzie, to "myślami" jest w nurcie, bo tam spodziewa się napłynięcia pokarmu 2. Nie łowi się kleni które widzisz- nie ze względu na etykę, ale ze względu na ich ostrożność i płochliwość. Ostrożne podejście z jak najdalszej odległości i na przykład podanie woblera z nurtem- nie z rzutu. Jeśli chodzi o przynęty, to dobrze że zaobserwowałeś skutecznego wędkarza, bo to Ci ułatwi sprawę. Jeśli chodzi o smużaki, to najskuteczniejsze modele znajdziesz w Sklepie haczyk.pl, który powstał właśnie po to żeby oferować wybrane, najskuteczniejsze przynęty doradzane przez naszych najlepszych forumowych fachowców a nie jak leci z katalogu wędkarskiego. Smużaki w naszym sklepiku to woblery Hunter polecane przez Tomasza Winiarskiego (Winko), który brał udział przy ich projektowaniu. To oba modele chrabąszczy i bromby w róznych warinatach wykonania. Można też próbować na małe woblerki klasyczne- i tu Champion z Huntera i wszystkie modele Krakusków, polecane przez fachowca od pstrągów Dawida i innych dobrych wędkarzy z naszego forum. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi