snsokol Napisano 3 Października 2014 Share Napisano 3 Października 2014 Witam! Zastanawiam się jakie są Wasze spostrzeżenia co do jesiennych szczupaków. Obiegowa opinia wskazuje, że jesień i wiosna to niemal jednakowo dobre pory roku. Mimo to u mnie jesienią od paru sezonów, nie wygląda to najlepiej, być może wina źle dobranych miejscówek. Jak więc uważacie wiosna>jesień czy odwrotnie? Gdzie najczęściej szukacie szczupali zwłaszcza przy delikatnej jesieni jaka jest teraz za oknami? Dodam, że obecnie porównuje efekty na jeziorze o pow. ok. 150 ha (typowo linowo-szczupakowe), przy średniej głębokości ok 3.2 m jednak w większej części jest to blat o głębokości ok. 2,0 m porośnięty na gęsto zielskiem z dużą ilością mułu. Wiosną dobre efekty miałem w jednej z zatoczek z głębokością 1,5-2,0 m i wzdłuż trzcinki na podobnej głębokości, natomiast te miejsca teraz zupełnie puste. Próbowałem łowić w miejscu gdzie płycizna wychodzi daleko w jezioro - obławiałem spad- nic z tego). Teraz będę obławiał drugi brzeg gdzie przy trzcinie jest nieco głębiej - ok. 3,0 m ) . Jakie są wasze typy miejscówek na tego typu zbiornikach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placenty Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Teoria łowienia szczupaków jest prosta,jeżeli jest w łowisku na pewno go skusisz,jeżeli nie,to nie,proste.Jeżeli ryba nie bierze,to po prostu nie ma jej w łowisku i popieram tą teze latami praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 6 Października 2014 Autor Share Napisano 6 Października 2014 Moim zdaniem to nie jest aż takie proste ;d W weekend łowiliśmy ze znajomym, ja najpierw próbowałem połowić okonia, dwa udało mi się wyciągnąć, a potem jeden szczupak i drugi obgryzł mi twestera, zauważyłem, że oba atakowały ciemną gumę, zmieniłem zestaw, pierwszy rzut brązową przynętą i od razu kolejny szczupak. Kolega łowił Algą i jasnymi kopytami - 0 efektów, więc akurat w tym dniu, na tym łowisku myślę, że można wyciągnąć wniosek, że ciemny kolor gum był lepszy niż inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaBai Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Znana mi teoria głosi, że w pogodny dzień lepiej jest używać ciemnych gum, a w pochmurny jasnych... i wciąż pozostaje to tylko teorią gdyż woda weryfikuje wszystko, raz teoria się sprawdza, innym razem jest zupełnie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Też tak słyszałem, dopóki przez kilka dni z rzędu w słoneczną pogodę najlepsze nie okazały się gumy w kolorze żółtym i to na różnych łowiskach ;d od tamtej pory ostrożnie podchodzę do takiego założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Ja łowię tylko na rzece , i jeśli chodzi o szczupaki , to na jesień jest lepiej Czasem trafi się w maju , w tym roku 3szt. , w lato żadnego i we wrześniu dopiero zaczyna się odzywać - im zimniej , i mniej drobnicy tym lepiej . Co do kolorów to biały , biały z czarnym grzbietem , żółty ,żółty z czerwonym , lub zielono-żółto-czerwony . Przeważnie kopyta , twister też jest dobry , czy też wirówki. Na rzece szczupak stoi w zielsku , na głębokości do 1,5m , przy brzegu jak i na środku , lub też przy jakichś dołkach , rzeka w tym roku płytka , ale nie złapałem żadnego na jakiś ''głęboczku'' tylko na pograniczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 Kolory, które wymieniłeś, to nazywam pewniakami i standardami, a kusisz mnie tą rzeką, że aż może w weekend wybiorę się w tamte strony na tamtym odcinku łowiłem raz w życiu ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 "Przeważnie kopyta" etc. Kolory wymienione to tzw. pewniaki bo najczęściej używane w tzw. pierwszych rzutach, a jeśli w pierwszych rzutach trafimy na miejscówce na szczupaka i w miarę znośnie poprowadzimy przynęte nie ma szans żeby do niej nie wyszedł. A prawda jest taka że jeśli dwóch spinningistów, to trzy opinie. A czynników bywa wiele, pogoda, naświetlenie wody, flora wodna, drobnica w zbiorniku występująca i jeszcze wiele innych. Prawda jest jedna i 'pewna', przy intenstywnym żerowaniu, trafić szczupaka nie jest trudno i rodzaj przynęty, czy prowadzenie nie jest wtedy tak istotne, jeśli przeciągniesz przed nim przynętę a akurat żeruje nie ma siły żeby nie wziął. Ja osobiście przy słonecznym dniu stosuję ciemne, lub stonowane przynęty, gdy jest pochmurno stosuję przynęty jasne, fluo, brokaty i wszelkie jak to nazywam 'oczojeby'. W ogóle od 2 czy 3 lat już pokłóciłem się kompletnie z twisterami i nie stosuję ich w ogóle, kiedyś przekonałem się że kopyta są wiele skuteczniejsze od ripperów i od kiedy zacząłem intensywnej obławiać wodę metodą opadu, przekonanie minęło. Ze szczupakiem jest tak że jeśli nie żeruje intensywnie to co by mu pod pysk nie podstawił nie weźmie i tyle. Pozdrawiam i życzę połamania kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Trzeba mieć też to ''coś'' do czego lgnie ryba mam 3 braci i tylko jeden ma takie ''szczęście'' że i na bezrybiu mu bierze , możesz łapać na te same przynęty , ba nawet zamienić się wędkami - u ciebie nic ,a on ma brania Dlatego też zimą na Śniardwach on jest naszym zwiadowcą , a my jego cieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 buszmen wiem o czym mówisz też mam znajomego, który i na bezrybiu pokazuje co potrafi, ale bardziej niż to coś wydaje mi się, że są to setki godzin przesiedzianych nad wodą rok w rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 setki godzin lub wredna żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 9 Października 2014 Autor Share Napisano 9 Października 2014 To rozbroiłeś temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Wredna żona to skarb wtedy nie ciągnie Cię do domu , i możesz wypracować te setki godzin nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmtt Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Istnieje również możliwość, że wypracowując setki godzin nad wodą ten sam czas ktoś poświęci na wypracowanie żony. Choć może i znajdzie się taki, któremu to nie przeszkadza. P.S. Osobiście szczupak dla mnie to przede wszystkim Alga. Old school rządzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 W Październiku np. u mnie zębatego trzeba szukać daleko i głęboko od brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snsokol Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Zauważyłem też, że chyba krótki jest okres żerowania, przynajmniej ostatnio, jak padł jeden to w krótkim czasie następny, a potem znowu długa cisza, czy też to zaobserwowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Np. u mnie zębate biorą tylko od 6-j do 8-j rano. Następnie nie bierze przez cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 w świecie ryb jest coś takiego jak KALENDARZ RYBICH PÓR ROKU. w Wędkarzu Polskim był na ten temat świetny artykuł. http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1715 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 Czyli szukaj zęboli tam gdzie mają dojscie do pokarmu gdzie zimą zbiera się drobnica drapieżnik teraz żeruje najintensywniej to prawdziwy sezon po sezonie czas wielkich zęboli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi