Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powoli planuje juz sobie przyszłoroczne urlopy. Chciałbym wybrać się gdzieś w Europie na pstrągi, szukam pięknej rzeki i chciałbym wyłowić się na maksa ;) Był ktoś z haczykowców w takim miejscu, polecicie coś? :smile:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jeśli chodzi o europejskie łososiowate to jedyne co przychodzi mi na myśl to kraje skandynawskie. Nawet chyba w WŚ który był dostępny na początku października przeglądałem artykuł o fińskich rzekach/rzece. Był tam cennik takiego wyjazdu i nie przerażał.

Napisano

Znajomi byli w tym roku w Serbii oraz w Czarnogórze. Wrócili bardzo zadowoleni z pobytu, połowili pięknych ryb. Z tego co mówili jedyny problem tam to pogoda, która potrafi uniemożliwić połów.

Napisano

Wolałbym jednak jakąś piękną górską rzekę niż jeziorko w Polsce. Dzieki panowie za wskazówki, czekam na kolejne propozycje :)

Napisano

Ja poleciłbym bym Ci północ Szwecji ,głusza zapierająca dech za towarzyszy nad wodą oprócz rodziny czy przyjaciół renifery i inne zwierzęta wędkarzy brak lub bardzo niewielu.Sam planuję po rocznej przerwie kolejny raz odwiedzić tamtejszy region,bo północ uzależnia. Jest kilka naprawdę pięknych rzek mniejszych także,no i zastanowiłbym się nad łososiami choć to trochę kosztuje bo to musi być coś niesamowitego.

• 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Wybór padł na Irlandie. Ruszamy na przełomie kwietnia i maja. Wybieramy się na pstrągowo-łososiowe rzeki Clare i Cong. Był ktoś w tych rejonach, przyda mi się każda podpowiedz :)

Napisano

DAWID, osobiście nie byłem, ale znajomy był w zeszłym roku na wyprawie na Cong i Corrib. Na rzece niestety nie połowił bo po prostu nie było ryb, trafiały się jakieś pojedyncze sztuki. Chwalił sobie za to sam klimat rzeki, ponoć jak wyjęta z bajki. Pięknych feroxów połowił za to na Corrib, no ale o tym jeziorze chyba nie trzeba pisać :roll:

• 4 weeks later...
Napisano

Jeżeli Europa i piękne rzeki pstrągowe to trzeba oprócz spinningu za muchówkę chwycić ( jest wiele pięknych miejsc bez możliwości łowienia na spinning). Wymieniam tylko te na których byłem:

1.Słowenia okolice Tolmina, rzeki Baca, Sava, Trebusica,Tolminka drogie licencje min 50 euro za dzień - za to woda i widoki jak na Nowej Zelandii (choć w NZ nie bylem...jeszcze) tylko mucha, dominuje tęczak ale też jest lipień, brzana , kleń i endemiczny pstrąg marmurkowy

2. Bośnia i Hercegowina - spin i mucha w zależności od odcinka, licencje od kilku euro do ok 30 w zależnosci od odcinka, dominuje tęczak i potok okolice Martin Brod

3. Norwegia - piękne jeziora pstrągowe i odcinki rzek między jeziorami, spin, troling, mucha, można łowić na worma tj na robaka, normalneko kopanego lub dendrobene no4 , niemal 100% potokowce ale też trafia się łosoś, troć. Licencja tyg na jezioro ok 80 zł w przeliczeniu, rzeki dniówka ok 15-25 euro

pozdr