Skocz do zawartości
tokarex pontony

Niepełnospraność a wędkarstwo

Shrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio spotkałem się z opinią, że osoby niepełnosprawne są dyskryminowane w szerokim tego słowa znaczeniu.

Szukałem w przepisach PZW jakiś informacji odnośnie ulg, uprawnień dla osób niepełnosprawnych i nic nie znalazłem.

Tu chodzi mi o rozwijanie pasji - aktywacji osób z niepełnosprawnością. A na bardziej prosty język to chodzi o pomoc osobą niepełnosprawnym w rozwijaniu swoich pasji aby nie zgnuśnieli w domu.

Pomoże ktoś w znalezieniu jakiegoś zapisu. Czy ktoś pomyślał o tych osobach.

Będę zobowiązany.

przynęty na klenia   Dragon
  • 2 weeks later...

Proponuję wpisywać w ten temat - okręgi które dają zniżki w opłatach dla osób niepełnosprawnych. Jak możecie - uzupełniajcie listę. Posprawdzam i ewentualnie wyjaśnię nieporozumienia z okręgami.

Zacznę wymieniać:

1. Okręg mazowiecki - na podstawie legitymacji osoby niepełnosprawnej (nie mylić z legitymacją rencisty, emeryta).

2. Okręg nadnotecki - osoby zwolnione z opłat które posiadają I grupę inwalidzką ZUS (resztę wyjaśniam - orzeczenie o stopniu niepełnosprawności nie jest równoznaczne z orzeczeniem przez miejskie ośrodki ds orzekania o niepełnosprawności - sprawa w toku ponieważ nie wszyscy muszą orzekać się w ZUS (brak renty)

Uzupełniając:

W odpowiedzi od okręgu Nadnoteckiego mogę potwierdzić, że ten okręg zwalnia z opłat osoby niepełnosprawne z opłat. Musi to być stopień znaczny. Najlepiej zwracać się bezpośrednio do koła i uzgadniać.

Wielkie brawa. Godne polecenia i zwrócenie uwagi na problemy osób niepełnosprawnych. Myślę,ze ten okręg pomyśli też o osobach z niepełnosprawnością w stopniu umiarkowanym.

Szkoda, że tak mało okręgów to wprowadza. Panowie jest właśnie czas zebrań sprawozdawczych, to czas na składania właśnie takich wniosków do okręgów. Nie ograniczajmy się do forum, idźmy na zebranie i przedstawmy swoją propozycję zmian.

Moza też napisać do nich - ja zaraz pisze do wszystkich okręgów z taką petycją.

Zobaczymy czy coś to da.

Możecie mnie poprzeć i wysłać choć jednego meila do swojego okręgu. Nic nie kosztuje a możecie pomóc tym co zostali poszkodowani przez los.

W końcu ustawa i dyrektywy UE jasno mówią, że należy takie osoby aktywować a nie "murować'" ich w domu.

Będąc za granicami kraju - mając drugie obywatelstwo - aktywuje się osoby niepełnosprawne do wychodzenia z domu, do czynnego uczestniczenia w społeczeństwie.

U nas bycie osobą niepełnosprawną to wstyd natomiast w innych krajach to norma.

Mam kolegę który chciałby ze mną jeździć na ryby i wędkować - jednak z jego renty to ledwo co może do garnka włożyć.

Jeśli nie chcecie napisać niczego do okręgu - dajcie mi adres meilowy (ewentualnie telefon do sekretariatu) napiszcie jaki okręg a ja to zrobię.

Będę zobowiązany za pomoc.