Shrek Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 No i się stało stoję przed wyborem swojej wędki - pierwszej. Będąc w sklepie troszkę zgłupiałem Przykład: SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 360 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 360 XH Teraz proszę o lekki opis poszczególnych (może nie wszystkich ale może jakiś szyfr do rozkminienia) Coś z tego wybiorę - zapewne będzie pytanie do czego - więc do spławika i do spiningu. Co polecicie - z tego co próbowałem rozkminić to cyferki 200, 330, 360 to chyba długość wędki po rozłożeniu - czy się nie mylę? Ale te literki M, H, XH - co to za czort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 No i się stało stoję przed wyborem swojej wędki - pierwszej. Będąc w sklepie troszkę zgłupiałem Przykład: SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 270 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 300 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 M SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 330 XH SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 360 H SHIMANO ALIVIO SLIM TE GT 360 XH Teraz proszę o lekki opis poszczególnych (może nie wszystkich ale może jakiś szyfr do rozkminienia) Coś z tego wybiorę - zapewne będzie pytanie do czego - więc do spławika i do spiningu. Co polecicie - z tego co próbowałem rozkminić to cyferki 200, 330, 360 to chyba długość wędki po rozłożeniu - czy się nie mylę? Ale te literki M, H, XH - co to za czort? No shimano tak robi. Generalnie najważniejsze cechy wędki są dwie: - długość - ciężar wyrzutowy Do tego dochodzą inne, takie jak akcja i ugięcie, wielkość przelotek itp. ale to z reguły jest na wędkach nieopisywane. W przypadku shimano M to medium, H heavy, XH eXtra heavy. I tyczy to ciężaru wyrzutowego, którym kij się charakteryzuje. Jak weźmiesz dokładny opis wędki, to będzie tam to dokładniej opisane w gramach. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Dzięki Co byś mi polecił n początek? Którą z nich? Tak na marginesie to znalazłem w piwnicy - nie śmigany kij teleskopowy produkcji radzieckiej długość 4 metra (bez przelotek ale na końcu ma małe oczko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 bez przelotek ale na końcu ma małe oczko Ten kij to Bat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 a ja myślałem że to na ryby Tak też się spodziewałem. Dobra Rosyjska robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 DziękiCo byś mi polecił n początek? Którą z nich? Do łowienia na spławik: 360 M. Będzie wygodna i powinna posłużyć ci długo do tej metody. Pamiętaj jednak, że do łowienia na żywca, koszyk będzie za lekka. Jak nie czujesz konieczności kupowania shimano, w nieco niższej cenie dostaniesz okuma black rock tele float 360 5-25g. Wędka sporo lżejsza, myślę że warto się zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrek Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 Na żywca raczej nie będę łowił. Jednak interesuje mnie spławik oraz spinning (rzucanie blaszkami i tymi gumowymi stworkami ) Wiem że kompromis między spławikiem a spinningiem - to trudna sprawa ale na początek muszę coś wykombinować. Dzięki za podpowiedź. Zaraz jej poszukam i zakupię. Jeszcze jakiś kołowrotek i prawie mam komplecik (drobiazgi wyłudzę pod choinkę). Cena Okumy jest wyższa niż Shimano - Shomano - 107 do 150 a Okuma niestety 150. http://www.marketwedkarski.pl/27243,wedka-okuma-black-rock-tele-float-3-9m-5-25g.html http://karpik.sklep.pl/pl/p/SHIMANO-ALIVIO-SLIM-TE-GT-360-H-WEDKA/3226 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi