HANYS Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 " Ryby w stanie żywym , złowione zgodnie z limitem ilościowym , należy przechowywać WYŁĄCZNIE w siatkach wykonanych z miękkich nici rozpiętych na sztywnych obręczach". Zgodnie z tym przepisem nie wolno przechowywać ryb w specjalnych workach ani na agrafkach. Każdy karp , amur czy sum lepiej czuje się w worku niż w siatce , a każdy drapieżnik na agrafce zachowuje doskonałą kondycję o wiele lepszą niż w krępującej siatce. Po co ryba ma się mieć lepiej jak może mieć gorzej zgodnie z wymogiem regulaminu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Czemu uważasz, że agrafka jest lepsza od siatki (nie siateczki, tylko siatki)? Nigdy nie spotkałem się z taką opinią wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Kiedyś wpuściłem sandacza do siatki i obserwowałem jak łapie zębami siatkę i trzepie łbem. Zrobił mi osiem dziur i siatkę musiałem wywalić ( to była normalna zdrowa siatka). Od tego czasu gdy zabierałem jakiegoś szczupaka bądź sandacza zawsze wieszałem go na agrafce i wtedy zauważyłem , że ryby mają się lepiej. W siatce ( używam 2,5m) w ciepłe dni sandacz często ledwie zipiał , a na agrafce wyglądał jak świeżo wyjęty z wody. Po za tym spinningując z łodzi często zmieniasz miejsce , z siatką nie da się płynąć więc trzeba ją wrzucić do łódki. Co innego gdy ryba jest na agrafce , bo spokojnie można ją holować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 HANYS RAPR jest w tym zapisie niedoskonały bo jak był pisany nie było to oczywiste że karp czy amur będzie mniej narażony na uszkodzenia w worku niż w siarce i to samo dotyczy agrafki, z tym że powinna być ona dozwolona jedynie do holu ryby w czasie łowienia z łodzi, gdy łowimy z brzegu mimo to siatka jest dla takiego sandacza bezpieczniejsza - kwestia kupić dobrej jakości siatkę a nie jakieś badziewie Jaxona robione w Chinach, które byle drapieżnik zębami pociacha. Mam taką siatkę jak ta poniżej i nie zdarzyło mi się nigdy by jakikolwiek drapieżnik zaczepił się zębami lub płetwą grzbietową w tej siatce męcząc się przy tym ani tym bardziej by ją poprzecinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Jeśli jest z tą agrafką jak piszecie, to dość ciekawe, bo jak mnie pamięć nie myli, używanie agrafki nielegalne stało się z którymś "usprawnieniem" RAPR. Zdaje się, że zabronienie jej to było celowe działanie. Jaki więc cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Zapis o miękkiej siatce na obręczach pojawił się ponieważ takie siatki pojawiły się na rynku i są lepsze od poprzednich miękkich bez obręczy i metalowych na obręczach. Od lat nie spotkałem na łodzi spinningisty z siatką , choć pewnie gdzieś takowy się zdarzy. Na całym cywilizowanym świecie prócz siatek używa się również worków i agrafek i w zgodzie z regulaminem. To kolejny przykład gdzie RAPR jest ułomny i domaga się poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Triple Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Mam taką siatkę jak ta poniżej i nie zdarzyło mi się nigdy by jakikolwiek drapieżnik zaczepił się zębami lub płetwą grzbietową w tej siatce męcząc się przy tym ani tym bardziej by ją poprzecinał. No to wpuść do tej siatki suma 150cm+ i potrzymaj 24h. To jest męka dla takiej dużej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siarq Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Ja również jestem za agrafka jeśli chodzi o spinig. Jeśli mam zamiar zabrać rybę z łowiska to odrazu po z łowienia Dostaje czape i na agrafka a jeśli nie biorę bo niema ochoty jeść to odrazu wypuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinklb07 Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 panowie jak wy to zapinacie ryby w agrafke??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 No to wpuść do tej siatki suma 150cm+ i potrzymaj 24h. To jest męka dla takiej dużej ryby. A jak ty postępujesz z takim sumem? Na agrafkę? I to ma być humanitarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Mam taką siatkę jak ta poniżej i nie zdarzyło mi się nigdy by jakikolwiek drapieżnik zaczepił się zębami lub płetwą grzbietową w tej siatce męcząc się przy tym ani tym bardziej by ją poprzecinał. No to wpuść do tej siatki suma 150cm+ i potrzymaj 24h. To jest męka dla takiej dużej ryby. Triple a kto trzyma takie duże ryby w siatce i tyle godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Hanys, przepisy zmieniają się pod kątem wędkarstwa sportowego a nie pozyskiwania mięsa. Niestety duża ilość osób nie myśli zdroworozsądkowo. Po co przetrzymywać rybę!? @Siarq dobrze napisał, chcesz - walisz w łeb, nie chcesz - wypuść. A agrafka to największy badziew - niczym gripy. Agrafką niszczysz łuki skrzelowe i pysk. Widać o połowie z łodzi metodą spinningową i przetrzymywaniu ryb też nie masz pojęcia. Będąc na zawodach siatkę spokojnie da się przytwierdzić do łodzi - relingi, uchwyty itp. Przy zmianie stanowiska mierzysz i wypuszczasz ryby. Chcesz zabrać? walnij w łeb i do bakisty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Dokładnie, kto normalny w tych czasach zabiera tak duże osobniki do domu??? Sam osobiście stosuję siatki zawodnicze po 4-5m. i za każdym razem ryba wraca do wody w stanie idealnym. Łowiąc z łódki raczej nastawia się na łowienie i wypuszczanie, albo w większości łodziach w burtach są specjalne schowki do przechowywania ryb, które są do zabrania. Oczywiście najpierw po jej uśmierceniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Widzę , że na forum tak jak i w życiu najwięcej mają do powiedzenia ci , których wiedza jest tak wysoka , że na stojąco może wchodzić pod dywan. Nikomu nie radzę słuchać niektórych mądrali i uśmiercać ryb na łodzi tuż po złowieniu chyba , że wkrótce kończymy wędkowanie. Najwięcej wędkujemy od maja do września , gdzie temperatura w południe sięga 40 stopni w słońcu. Na łodzi jest jak na patelni i ryba psuje się w mgnieniu oka , a w bakiście gdzie radzi przechowywać ryby specjalista Michcio temperatura jest jeszcze wyższa. Późną jesienią przy kilku stopniach Celsjusza można rybę trochę powozić , ale po uprzednim podcięciu łba i spuszczeniu krwi. Michcio zapraszam Cię w czerwcu do mnie na łódź , rano złowimy sandacza , uśmiercimy , a pod wieczór po spłynięciu sprawisz go i przy mnie zjesz. Na łodzi możesz go chować gdzie chcesz - w bakiście , w kabinie , albo zostawić gdziekolwiek , a on i tak nie będzie nadawał się do spożycia chyba , ze ktoś lubi padlinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Zapomniał bym o agrafce. Twierdzisz Michcio , że to badziew i nie mam pojęcie o łowieniu z łodzi. Dla przykładu wklejam film z Tomkiem Krzyszczykim , na którym widać , że według Ciebie i spinningowy mistrz świata również nie ma pojęcia o łowieniu z łodzi używając badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zandugt Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 No właśnie ja używam normalnie siatki rybackie ale jak dla mnie to wg uznania jak ktoś trzyma w siatce to niech trzyma w siatce to jest wg prawa dobre a kto na agrafce ten na agrafce i liczy na to że go nie złapią. Zasady są ustalone są i zwolennicy jak i przeciwnicy. Tak jest ze wszystkim w tym kraju, ja stosuję siatkę i nie przeszkadza mi wrzucanie jej co chwilę do łodzi gdy zmieniam miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Witam A czy nie lepiej od razu zwrócić rybie wolność i nie dopuścić do dodatkowych cierpień etyka panowie w naszym hobby powinna być na pierwszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi