Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Temat czysto informacyjny i przypominający. Niedługo w kołach wędkarskich odbędą się Walne Zebrania członków by podsumować rok wędkarski i ustalić zasady gospodarowania w roku następnym. Zachęcam wszystkich, którzy jeszcze nie byli na takowych. Idźcie, głosujcie, zmieniajcie. To w zasadzie jedna okazja w roku, kiedy można przepchnąć jakiś ciekawy projekt. U mnie zebranie ustalono 25stycznia, na pewno złożę relację :) Jeszcze raz zachęcam, IDŹCIE KONIECZNIE i zmieniajcie obraz Polskiego Wędkarstwa

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tego to nie wiem , ale mnie to denerwuje :twisted: nie chodzi o sam proces wypisywania , tylko po prostu za mało miejsca :!: tylko 40 wpisów czyli teoretycznie co miesiąc trzeba by było mieć nowy rejestr :idea: ja mieszkam 300m od rzeki Ełk co dzień po pracy wolę nad rzeką siedzieć jak przed telewizorem :wink: ryby biorę tylko czasem , przeważnie wypuszczam i muszę się oglądać za siebie czy nie wyskoczy jakiś strażnik :roll: chociaż w życiu kontrolowano mnie 3 razy i nigdy na mojej rzece :idea: zostało mi miejsce na jeden wpis - znaczki dopiero po nowym roku :???: a już na pobliskim jeziorze lód 4cm :mrgreen: i co kurka robić? Szczupaka też można jeszcze poławiać ,wczoraj miałem jedno pudło , nie trafił w gumę :wink: w tym miesiącu złowiłem 2 i oczywiście wypuściłem , mam wolne do końca roku i dylemat - iść czy trzymać ten jeden wpis na lód? tam prędzej mogą mnie skontrolować.

Napisano

Masz rację kol.Bumtarara, tylko jest jedno ale. Co z tego że na zebraniu koła wniosek do okręgu przejdzie jak w okręgu zostanie odrzucony.

Co roku chodzę na zebranie, składam wnioski poparte argumentami,np. o ochronę sandacza(zakaz połowu na żywca i trupka jak też zakaz wywożenia przynęty i połowu ze sprzętu pływającego przynajmniej do 1 czerwca) czy ochronę okonia(wprowadzenie okresu ochronnego w czasie kiedy okoń grupuje się przed tarłem).Wnioski przechodzą zdecydowaną większością głosów, ale co z tego jak w okręgu są odrzucane. Myślę że pierw należy wybrać całkowicie nowe władze aby coś się zmieniło.

Oczywiście na zebranie idę i dalej będę składał wnioski, ale coraz bardziej skłaniam się do przejścia do konkurencji MZW, zwłaszcza po ogłoszeniu przez okręg nowych zasad połowu na wodach Krakowskich.

• 3 weeks later...
Napisano

Widze, że cisza w temacie, pewnie wszyscy na walnych siedzą :) To może napisze coś od siebie. U mnie w tym roku nie za dużo zmian, ale dwie ciekawe, o których warto wspomnieć.

I Całkowity zakaz zabierania AMURA w 2015 roku.

II Limit roczny szczupak/sandacz 5 szt. na rok. 1 sztuka na dobę.

Jeśli chodzi o ochronę drapieżników to chyba nie ma co tego opisywać. Co do amurów chodzi o ochronę dużych sztuk, które udało się pozyskać pod koniec roku. Kilkadziesiąt sztuk od 10 do 17kg, piękne sportowe ryby.