Zielan Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Jest to akwen dzierżawiony przez PZW okręgu Toruńskiego, położony w wsi Warpalice w gminie Osiek. Powierzchnia to 7,1 ha jeziorko typu linowo-szczupakowego. Głębokość maksymalna zbiornika wynosi około 6 metrów, jego długość 440 metrów, a szerokość 240 metrów. Jest to płytkie jezioro, zarastające roślinnością wodną. Jest to wyśmienite miejsce do odpoczynku i relaksu nad wodą, położone z dala od zgiełku cywilizacji, otoczone praktycznie w całości lasami z niespotykaną wręcz małą presją wędkarską. Linia brzegową w dużej mierze porośnięta jest trzciną, pałką wodną i tatarakiem. Ilość miejsc do wędkowania jest bardzo mała, obecnie znajduje się tam tylko jeden pomost, z którego można wygodnie wędkować, łapanie z brzegu nie obędzie się bez gumiaków czy też woderów. Ryby występujące w tym akwenie to: Płoć - jest jej tu multum głównie drobnica ale wczesną wiosną jak i w lato można złapać sztuki powyżej 20 cm. Lin - jezioro to słynie z połowu dużych linów, na które jednak trzeba sobie zapracować, z odrobiną cierpliwości można złapać sztuki od 0,5 do 1,5 kg. Okoń - tak jak płoć jest go od groma w tym jeziorze jednak bardzo mały i złapanie wymiarowej sztuki to nie lada wyczyn, lecz kilka lat temu widziałem jak miejscowy wyciągnął kilka sztuk 30cm + Szczupak - złapanie szczupaka nie należy do problemu lecz są to tzw. "pistolety" efekt niedawnych zarybień, z większymi sztukami jest problem mają tu mnóstwo kryjówek i ciężko dorwać okazałego kaczora, mój osobisty rekord na tym akwenie to szczupak 62cm. Leszcz - Podobno tu jest lecz znikł jak kamfora po ostatnich odłowach pod koniec lat 90-tych. Karaś złocisty - występuje tu w małej populacji. Wzdręga - głównie drobnica ale tak jak z płocią na wiosnę trafiają się solidne krasnopiórki. Dno zbiornika jest większości umiarkowane bez dołków czy też górek, w zachodniej części oraz w pobliżu roślinności jest ono zamulone, południowo wschodnia część jeziora ma twarde piaszczyste dno. Dojazd do jeziora nie stwarza problemu jadąc od Rypina bądź Brodnicy musimy skręcić w miejscowości Strzygi obok figury pana Jezusa w stronę kościoła, następnie jadąc asfaltem mijamy mostek, zakład naprawy samochodów ciężarowych po przejechaniu 1,5 km dojedziemy do skrzyżowania, na nim jedziemy prosto w dół i obok figurki skręcamy w prawo tu już tylko 100 metrów drogą leśną i jesteśmy na miejscu. Nad wodą jest kilka miejsc, w których bez problemu można zostawić auto. Źródło wraz z mapką dojazdulhttp://www.rybazpojezierza.pl/2015/01/jezioro-warpalice.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Ładnie założony temat Jeziorko jest mi znane, ponieważ jestem z Rypina. Niestety nie wędkowałem ze względu na inne okręgi i drogie, toruńskie składki. Czekam na relacje z przyszłych wypraw. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielan Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 W sylwestra byłem na lodzie. Brała drobna płoć, takie w sam raz na patelnie. W grudniu słyszałem, ze brał szczupak lecz nie były to żadne okazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi