Arek0402 Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Jestem posiadaczem casta o długości 2.13m dopiero drugi sezon i z tego co mi wiadomo to jest to wędka zaliczana do długich jak na cast oczywiście Średnia długość wędek castingowych to 1.9m ale zawsze mnie zastanawiało dlaczego są krótsze od tradycyjnych spinningów ? Nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc liczę już tylko na was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 Takie krótkie kije wynikają z niektórych technik łowienia zestawem castingowym, np jerkami, gdzie stojąc wykonuje się szarpnięcia w dół w kierunku lustra wody. Widać to np na filmie reklamowym slidera salmo np. w 3 minucie. Długą wędką nie da się tak łowić. Poza tym jerki to duże przynęty i wymagają mocnych wędek, przy długości np 3 metry taki kij by był ciężki. Casting przyszedł do nas z USA a tam łowi się głównie z łodzi i krótkie wędki są w takim przypadku poręczniejsze i lżejsze. Są jeszcze metody łowienia gumkami w różny sposób zbrojonymi na przykład "carolina rig" czy "texas rig" i inne. Przy prowadzeniu tak zbrojonych gumek krótki kij jest często wygodniejszy. Sam czasem używam długich kijów castingowych (270 cm i więcej) do łowienia troci albo na szczupaka z brzegu jak muszę sięgnąć do wody przez pas zielska albo poprowadzić przynętę wzdłuż brzegu z przecinki w trzcinach. A poza tym to jest też kwestia mody i co komu wygodnie/co kto lubi. Znacznie więcej znajdziesz na jerkbait i multiplikator.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi