Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy jaka żyłkę polecacie do odległościówki? Zastanawia mnie żyłka browning cenex sinking match line ktoś z takiej korzystał ? A może jakieś inne lepsze doradzicie?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Niedawno składałem pierwszy zestaw matchowy o czym pisałem niedawno. Kupiłem wędkę i kołowrotek robinsona. Do tego dorzuciłem też żyłkę Pro Match. Odnoście tego czy jest tonąca powiem krótko: TAK

Napisano

Używam Maxima Match & Feeder, 300 m na dużej szpuli (na dużej szpuli żyłka dłużej zachowuje swoje parametry), przy 300 m wychodzi taniej niż inne. Bardzo szybko tonie, ma dobry maskujący kolor i odpowiednią rozciągliwość, spoko zacinam z dużej odległości nawet karpia. Przecieram ją detergentem zazwyczaj tylko raz dziennie po łowieniu.

pozdrawiam

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Sezon zacząłem z żyłką robinson Pro Match. Co do jej właściwości tonących nie mam jakiś tam zastrzeżeń. Żyłki same z siebie ciężko toną przez napięcie powierzchniowe. Trzeba i tak samemu żyłkę zatopić.

• 2 weeks later...
Napisano

Sugerując się podpowiedziami kolegów kupiłem żyłkę robinson Pro Match. Ma tendecję do tonięcia i jak z każdą żyłką trzeba jej trochę pomóc przełamać napięcie powierzhniowe. Inne paramatry takie jak średnica lub wytrzymałość nie odbiegają od tych podanych na pudełku. Żyłkę wymieniam przynajmniej dwa razy w sezonie. Myślę, że kupię ją drugi raz.

• 1 month later...
Napisano
Atlas, dwa razy w sezonie? Ile razy jesteś nad wodą podczas sezonu?

Stanowczo za dużo, po prostu każda żyłka po pewnym czasie zaczyna tracić swoje właściwości. Stara zawsze przydaje się na podkłady.

• 4 months later...