snapi98 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Który groch lepszy żółty czy polny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Używam zwykłego grochu "żółtego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Pozwól rybom zdecydować. Przygotuj dwie partie z takim samym zapachem i porównaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Taki sposób sprawdzenia będzie ciężki - do grochu trzeba rybę przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Moim zdaniem warty uwagi. Trzeba byłoby gotować oddzielnie żeby nie mieszały się zapachy.Zanęta powinna podawania jednocześnie. Łowić na dwie wędki i próbować który sprawdza się bardziej. Ewentualnie zmieniać przynętę co jakiś czas. Takie poszukiwania muszą trochę potrwać a wyniki mogą być zaskakujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 a co do grochu, czerwony groch by sie nadal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Hmmm nie słyszałem i nie widziałem czerwonego grochu, zawsze łapałem na groch żółty. Wiem, że jest jeszcze groch zielony i groch biały, o ile słyszałem, że na zielony (gotowany i konserwowy) ludzie łapią to nie wiem czy ktos łapie na biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 o taki mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Tak wygląda fasola. Czerwony groch może być lokalną nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 możliwe ze to nazwa lokalna(jutro dodam zdjęcia własne)... Używał ktoś i może coś na jej temat powiedzieć? Posiadam duże ilości (leży długi czas i raczej się nie nadaje do spożycia przez ludzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 to fasola czerwona , Niektóre odmiany grochu żółtego maja taki różowawy kolor - ale nic więcej nie wiem - ale to dalej groch żółty . A groch żółty, biały i groch zielony najczęściej maja z zewnątrz kolor biały/kremowy - bo taki kolor ma łupinka, żółty robi się po namoczeniu. Co do długości leżenia - to nie przeszkadza, ale jak wykorzystuje stary groch - resztki z poprzedniego sezonu to dłużej się gotuje od rocznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Jest tylko jeden sposób zeby się dowiedzieć. Jeśli masz w domu to przygotuj i spróbuj łowić, efekty mogą być zaskakujące lub żadne. Nikt nie poda Ci gotowej recepty bo to mało popularna przynęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Może być ciekawie z tą fasolą. Sam nigdy nie próbowałem, ale w zeszłym sezonie sporo kombinowałem z kukurydzą i bardzo dobre efekty miałem z barwioną na czerwono. Tutaj może być podobnie, zalałbym tą fasolę tylko jakimś ciekawym zapachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Ten groch ma juz okolo 5lat wiec bedzie go trzeba ze 2dni moczyc. Znaleziony podczas szukania nasion grochu do ogrodu. I u mnie jest zwyczaj podpisywania roku zbioru. Wiec moze na nastepny tydzien wybiore sie z przygotowanym juz grochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.