zwykly_michal Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Pozwól rybom zdecydować. Przygotuj dwie partie z takim samym zapachem i porównaj Cytuj
mikwed1 Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Taki sposób sprawdzenia będzie ciężki - do grochu trzeba rybę przyzwyczaić. Cytuj
zwykly_michal Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Moim zdaniem warty uwagi. Trzeba byłoby gotować oddzielnie żeby nie mieszały się zapachy.Zanęta powinna podawania jednocześnie. Łowić na dwie wędki i próbować który sprawdza się bardziej. Ewentualnie zmieniać przynętę co jakiś czas. Takie poszukiwania muszą trochę potrwać a wyniki mogą być zaskakujące. Cytuj
mikwed1 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Hmmm nie słyszałem i nie widziałem czerwonego grochu, zawsze łapałem na groch żółty. Wiem, że jest jeszcze groch zielony i groch biały, o ile słyszałem, że na zielony (gotowany i konserwowy) ludzie łapią to nie wiem czy ktos łapie na biały Cytuj
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Tak wygląda fasola. Czerwony groch może być lokalną nazwą. Cytuj
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 możliwe ze to nazwa lokalna(jutro dodam zdjęcia własne)... Używał ktoś i może coś na jej temat powiedzieć? Posiadam duże ilości (leży długi czas i raczej się nie nadaje do spożycia przez ludzi) Cytuj
mikwed1 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 to fasola czerwona , Niektóre odmiany grochu żółtego maja taki różowawy kolor - ale nic więcej nie wiem - ale to dalej groch żółty . A groch żółty, biały i groch zielony najczęściej maja z zewnątrz kolor biały/kremowy - bo taki kolor ma łupinka, żółty robi się po namoczeniu. Co do długości leżenia - to nie przeszkadza, ale jak wykorzystuje stary groch - resztki z poprzedniego sezonu to dłużej się gotuje od rocznego. Cytuj
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Jest tylko jeden sposób zeby się dowiedzieć. Jeśli masz w domu to przygotuj i spróbuj łowić, efekty mogą być zaskakujące lub żadne. Nikt nie poda Ci gotowej recepty bo to mało popularna przynęta. Cytuj
frank_lucas Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Może być ciekawie z tą fasolą. Sam nigdy nie próbowałem, ale w zeszłym sezonie sporo kombinowałem z kukurydzą i bardzo dobre efekty miałem z barwioną na czerwono. Tutaj może być podobnie, zalałbym tą fasolę tylko jakimś ciekawym zapachem. Cytuj
mlody11 Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 Ten groch ma juz okolo 5lat wiec bedzie go trzeba ze 2dni moczyc. Znaleziony podczas szukania nasion grochu do ogrodu. I u mnie jest zwyczaj podpisywania roku zbioru. Wiec moze na nastepny tydzien wybiore sie z przygotowanym juz grochem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi