Gość wobler129 Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Mam zamiar kupić kołowrotek do wędki okoniowej. Wędla będzie mała od 200cm do 240cm. Ciężar wyrzutu wędki do 10g. Jaki kołowrotek do takiego zestawu? Myślałem o Shimano Nexave FA. Kołowrotek musi być w miarę lekki i koniecznie z przednim hamulcem. A może coś z Daiwy, Okumy, Tica lub Spro? Proszę o poradę. I proszę nie pisać bezsensownych postów tylko na tamt - kołowrotek do okoniówki. Lekki i z przednim hamulcem do 200zł. I proszę nie pisać, żebym dołożył jeszcze 100zł. bo nie stać mnie już na 300zł. kołowrotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 To ja bardzo krótko. Używam od dwóch sezonów do mojej okoniówki Okuma Zeon FD 30 i jestem z niego bardzo zadowolony. Mały, lekki, bardzo dobry hamulec, równy nawój żyłki, ma wszystko co potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 keri właśnie oglądnąłem ten kołowrotek i też jest ok. A co sądzisz o Shimano Nexave lub Exage FA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 co sądzisz o Shimano Nexave lub Exage FA? Bardzo ciężko jest coś powiedzieć o kołowrotku którym się nie łowiło a tylko kiedyś po oglądało w sklepie. Nexave to taka Catana z większą ilością łożysk co może wpływa na lepszą jego pracę, Exage wygląda lepiej ale za tą kasę można do okoniówki można poprzebierać. Zwróć uwagę na wagę polecanej prze zemnie Okumy i wymienione przez Ciebie Shimana. Kołowrotek do paprocha musi być mały, lekki i najlepiej jak ma płytką szpulę co znacznie pomaga wykonywać dalekie rzuty lekkimi przynętami. Co do Shimano Nexave lub Exage poczekaj na opinie uzytkowników tych kołowrotków, do mnie nie przemówiły przy kupnie kołowrotków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Wobler129 do lekkiego spiningu potzreba bardzo, ale to bardzo precyzyjnego hamulca, więc jakbyś juz brał, to bierz FA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 to bierz FA Tak wiem. Wszystkie które wymieniłem są z przednim hamulcem. A... taka ciekawostka to nie zawsze przedni hamulec oznaczmy FA Znowu znalazłem kołowrotki To tak: 1. Shimano Exage 2. Shimano Nexave 3. Shimano Sedona 750FB - myślę o tym kręciołku, tylko czy nie będzie za mały? Co Wy myślicie? Jest w miarę lekki (195g), pojemność szpuli - 0,19/110 m, 3 łożyska A-RB (2 kulkowe + 1 walcowe oporowe), Przełożenie: 4,7:1 i ma przedni hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Polecam CI tica libra sa 2500 mam taką samą i łowię nią okonie i czasami trafi się szczupły i sprzęt to wytrzymuje jak chesz coś droższego to polecam okumę vs super kręcioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 A ja polecę Ci coś innego tzn Daiwa REGAL 4i 2000 znalazłem go w jednym ze sklepów internetowych w szokującej cenie i z ciekawości objechałem sklepy w moim mieście aby go pomacać, znalazłem i wygląda za tą kasę rewelacyjnie jak się sprawuje w praniu pojęcia nie mam. DAIWA REGAL 4i 2000 no ale widzę że nastawiłeś się na Shimano. Weż to co tobie najlepiej się spodoba i wg ciebie będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 keripopieram twoją propozycję bo ja sam o daiwie zapomnialem a przecież w tym roku kupiłem daiwe za 130 złotych na allegro dokładnie nie pamiętam nazwy ale jak ktoś bedzie zainteresowany to poszukam i dam znać odnosnie tego kołowrotka to szwagier go katuje w słonej wodzie w Norwegi i jak narazie wszysko jest ok,a jak u niego sprzęt wytrzyma sezon to napewno można go polecić napewno wytrzyma w innych rękach kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 I dodatkowa szpula na dokładke i teraz klops z marmoladą .Keri ty to masz ruch jak Kasparow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 I dodatkowa szpula na dokładke istotne w każdym kołowrotku ale czy najbardziej przekonujące Po prostu wydaje mi się być bardzo dobrym kołowrotkiem za nie całe 80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Oglądałem ten kręcioł dziś na tej samej stronie. Moim zdaniem jest troche za ciężki. Nie chodzi, że się uparłem na te Shimano, ale nie widzę innych kręciołków do 200g. z przednim hamulcem za około 200zł. Ja nie mam pojęcia co do wyboru kołowrotków. Nigdy nie kupowałem sa mkołowrotka. Zawsze tata kupował. A on się zna tak samo jak ja... Więc pytam... od tego jest forum. Jak macie inne kręcioły w cenie 180-210zł. do 200g. z przednim hamulcem to piszcie. Ja kieruje się tylko wagą, ceną czyjąś opinią i przednim hamulcem Napiszcie jak możecie albo tu albo na priva czy się kierować przy doborze kołowrotka. Wiesławek bez przesady. Gdzie za 5 stów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Wobler129 a ten ci nie pasuje/TU/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Ja Ci polecam coś, czego sam używam i sobię chwalę.... A mianowicie..... KLIK! Kod towaru - KPDR-MIPF8820. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 maniek - cena. Zbytnio nie mam kasy. Jeszcze musze upatrzoną wędkę kupić, nowe gumowe przynęty i spodniobuty neoprenowe... Narazie myślę o najbardziej potrzebnych rzeczach czyli wędka i kołowroek. Poem jak będzie kaska to się dokupi przynęy i spodniobuty... Tak jak pisałem do około 200zł. Maniuś nie wierzę, że nie znasz jakiegoś kręciołka w tej cenie. A Shimano Sedona 750 FB, o którym myślę nie będzie za mały do spinninu ( 220cm, 1-7g. waga - 150g) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 wobler129, a co myślisz o tym kołowrocie, co Ci go dałem ( tzn. dałem link ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 MagnuM wolę zainwestować w coś pożądniejszego. Dodam te 100zł. i będę miał już lepszy kręcioł. Mam nadzieję że dłużej wytzryma niż te do 100zł. i będzie się nim bardziej komfortowo łowiło Jeszcze jedno pytanie czy na Shimano Sedone 750FB wejdzie 100 metrów plecionki 0,08 - 0,10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Maniuś nie wierzę, że nie znasz jakiegoś kręciołka w tej cenie Wobler ja się pytam czy ci pasuje ,a skąd wiesz że nie będzie za 200pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 wobler129, widzę, że nie doceniasz marki Dragon Millenium. Jest to bardzo solidny kołowrotek używam go juz jakiś czas i bardzo go sobię chwalę, ale to juz jest twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Wobler ja się pytam czy ci pasuje ,a skąd wiesz że nie będzie za 200pl. Mówiłem, że się nie znam Jak dla mnie to troche za ciężki chyba... Mój poprzedni miał 250g. i jego waga była odczuwalna na kiju. Jednak przyzwyczaiłem się do starego i potem to mi wisiało Więc do końca nie wiem zaraz zobacze dokładnie jeszcze raz. PS oglądałem ten Blue i Red i żaden mi nie pasował pod względem ceny A poszperam i moze znajdę taniej Magnum jak mogę kupić kołowrotek lepszej klasy to po co mam kupować gorszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Niekoniecznie tek, którego chcesz kupić, jest lepszy od tego Milleniuma, jednakże, jak już pisałem, polecam Ci go bardzo, a co z tym zrobisz- twoja sprawa Zaraz poszukam dla ciebie jakiegos fajnego kręciołka na stronkach Pozatym cena nie świadczy o jakości! I przytoczę tu słowa shoguna_zag "I naucz sie jednej rzeczy na całe życie ... nie kupuj badziewia, bo będziesz kupował często." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Już się zdecydowałem. Wybiorę Tica Libra 2500SA. Na Chacie pogadałem z Johnem i Wiesławkiem i oni mi wszystko wytłumaczyli. Proszę, żeby napisli tu posta a ja im dam punkcik jeśli tak można. Napisz ktoś czy tak mogę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Już się zdecydowałem. Wybiorę Tica Libra 2500SA. Wybór trafny i na pewno ten kręcioł Ci długo posłuży. Jak dla mnie to trochę za ciężki Swoim wyborem niestety potwierdziłeś, że nie wiedziałeś, czego chcesz, większość proponowanych wyżej kołowrotków jest lżejsza od Libry no, ale potwierdzam kęcioł Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Już się zdecydowałem. Wybiorę Tica Libra 2500SA. Wybór trafny i na pewno ten kręcioł Ci długo posłuży. Potwierdzam, moim zdaniem to kołowrotek o najlepszym stosunku jakość/cena. Tylko pamiętaj o tych dwóch literkach na końcu, bo bez nich, to taki ... bazarowy kręciołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Witam keri napisał/a: wobler129 napisał/a: Już się zdecydowałem. Wybiorę Tica Libra 2500SA. Wybór trafny i na pewno ten kręcioł Ci długo posłuży. No Maciek , masz dokładnie taki zestaw okoniowy jak ja . To prawda , że Libra jest trochę ciężkawa do tego kijka , przyzwyczaisz się. Jak nie przytniesz go drzwiami albo nie przejedziesz autem , to będą tym łowić jeszcze Twoje dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi