mlody11 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Czy do zanęty można dodawać: *bułkę tarta (gruba) *starte pierniki Jakie ryby mogę tym zwabić? I co dodawać do zanęty aby nie była sycąca (oprócz gliny/ziemi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 29 Kwietnia 2015 Share Napisano 29 Kwietnia 2015 Jak najbardziej można dodawać - bułka tarta raczej klei, a jak masz w pobliżu piekarnie/sklep gdzie kroją chleb to możesz poprosić o okruchy z krojenia - ja tak robiłem, pierniki - klasyczny zapach na dużego leszcza. Co do składników niesycacych żwir, gloina mąka i inne "kurze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 a dużo dawać tej bułki na kilogram zanęty. bo zawsze tylko glinę dodawałem ale ostatnio inny wędkarz doradził żeby dawać bułkę tarta, ze nie nasyca ryb i lepiej je wabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grych Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że każda zanęta ma już swój skład. Pieczywo jest podstawą każdej zanęty, więc musisz dodać jej z umiarem, bo gotowa mieszanka już jakąś ilość pieczywa posiada. Jeśli robisz sam zanętę, to objętość pieczywa w zanęcie jest różna, bo od 10% do nawet 50%. Jeśli masz gotową mieszankę i jeśli bułki dodasz za dużo zmienisz całkowicie właściwości zanęty. Nie ma jednej recepty, że dodasz tyle i tyle i będzie git - musisz eksperymentować, a sam zobaczysz co Ci się najlepiej sprawdza. Pamiętaj też, że nieco inne właściwości klejące ma bułka bardziej wyprażona, a nieco inne mniej wyprażona. Bułka tarta jest podstawą praktycznie każdej zanęty na ryby karpiowate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 mowiac "kurze" co masz na mysli? Jajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Mówiąc "kurz" mam na myśli drobną zanęte - znajomy starszy wędkarz tak "pogardliwie" ją określa - sprawdza sie wyśmienicie ale głównie na drobnice , Kiedyś używałem mieszanek, sam komponowałem, ale od pewnego czasu jeżdżę w jedno miejsce - nastawiam się na większe ryby - więc i nęcę grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi