mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Co myślicie o takich dodatkach do tejże zanęty +1kg zanęty (koszyk/feeder) +0.3kg bulki tartej +0.5kg pszenicy/peczaku +1kg otreb +0,7kg gliny +puszka kukurydzy +0,2kg grochu żółtego +olejek/cukier waniliowy (nie wiem co lepsze) +bentonit (do sklejenia) Będe łowił na Wieprzu w Krasnymstawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Co myślicie o takich dodatkach do tejże zanęty+1kg zanęty (koszyk/feeder) +0.3kg bulki tartej +0.5kg pszenicy/peczaku +1kg otreb +0,7kg gliny +puszka kukurydzy +0,2kg grochu żółtego +olejek/cukier waniliowy (nie wiem co lepsze) +bentonit (do sklejenia) Będe łowił na Wieprzu w Krasnymstawie Straszny misz-masz. Zanęty Bruda są skuteczne nawet bez dodatków. Dodaj kukurydzy i ewentualnie pęczaku. Jeżeli uciąg jest mocny to dodaj gliny lub bentonitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Autor Share Napisano 7 Maja 2015 Dodając sama kuku i pęczak podchodzi tylko drobnica chciałem aby tez większa ryba podeszła, chciałem ja urozmaicić. oczywiście nie wszystko pewnie dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Dodając sama kuku i pęczak podchodzi tylko drobnica chciałem aby tez większa ryba podeszła, chciałem ja urozmaicić. oczywiście nie wszystko pewnie dodam To jakie ryby łowisz zależy od bardzo wielu czynników np. w jakim miejscu łowisz, od tego co zakładasz na hak lub jaki duży jest ten hak. Jeżeli chcesz wyselekcjonować większe ryby, to zwiększ rozmiar haczyka np. do 4 lub nawet 2 i załóż dwa, trzy ziarna kukurydzy. W skrajnym przypadku zrezygnuj całkowicie z zanęty sypkiej i nęć ziarnem a koszyk zastąp ołowianym ciężarkiem lub koszykiem do method feeder wypełnionym pelletem a na haczyku kukurydza bądź duży pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Zamiast kukurydzy w ziarnach zastosuj kasze kukurydzianą. Wystarczy zalać gorącą wodą i wymieszać, po dodaniu do zanty zadziała jak klej i jednocześnie będzie wabić zapachem. Używałem takiej zanęty do łowienia z koszyczkiem. Nie potrafię podać proporcji bo nie łowiłem w ten sposób od bardzo dawna. Na haczyku kukurydza z białym robakiem, ewentualnie kilka ziaren do koszyczka. Do zanęty na rzeke możesz dodać ugotowane ziarna konopi, część zmiksować i dodać do zanęty a resztę dokładać do koszyczka/kul zanętowych. Powinny być skuteczne na płocie i leszcze. Odpuść sobie olejek i cukier waniliowy, szkoda Twojego czasu i pieniędzy. Jedno i drugie nie ma nic wspólnego z wanilią. W sklepie spożywczym możesz kupić; kolendre, przyprawę do piernika, kminek albo cynamon. Każde z wymienionych może być dobrym atraktorem na płocie i leszcze. Czy będzie wymaga sprawdzenia w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grych Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Co do przyrządzania samej kaszki kukurydzianej - bardzo fajnie opisane to było w WŚ (5/2014) Mam to gdzieś, jak nie znajdziesz - napisz, podeślę skan Poza tym - jak kolega wyżej radzi - w sklepach dostaniesz przeróżne przyprawy, które sprawdzą się przy połowie danego gatunku ryby, z tym, że ja radzę - nie spożywczak, tylko może znajdziesz sklep typowo z przyprawami - tam na bank wybierzesz co chcesz, a nawet więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 wiem ze na leszcza bedze dobry czosnek. A na miod co sie moze skusic. Czytalem ze tez mozna dodac aby lepiej sie zaneta kleila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek58 Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Jak dla mnie na leszcza: baza zanetowa + makaron + czerowny posiekany. Nic lepszego wg mnie chyba nie ma, a zapach to piernik. Nie mieszaj za bardzo tylu skladnikow razem bo z doswiadczenia wiem ze takie mieszanki nie zdaja egzaminu. Miod to bardziej lin ale leszcz tez może się skusić, dla lina dodałbym jeszcze słonecznik do zanety. Zastanow sie tez nad neceniem z procy np ziemniakami zanec pole o powierzchni 5x5 m i staraj sie lowic na krawędziach tego pola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi