mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Co myślicie o takich dodatkach do tejże zanęty +1kg zanęty (koszyk/feeder) +0.3kg bulki tartej +0.5kg pszenicy/peczaku +1kg otreb +0,7kg gliny +puszka kukurydzy +0,2kg grochu żółtego +olejek/cukier waniliowy (nie wiem co lepsze) +bentonit (do sklejenia) Będe łowił na Wieprzu w Krasnymstawie Cytuj
tomek1 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Co myślicie o takich dodatkach do tejże zanęty+1kg zanęty (koszyk/feeder) +0.3kg bulki tartej +0.5kg pszenicy/peczaku +1kg otreb +0,7kg gliny +puszka kukurydzy +0,2kg grochu żółtego +olejek/cukier waniliowy (nie wiem co lepsze) +bentonit (do sklejenia) Będe łowił na Wieprzu w Krasnymstawie Straszny misz-masz. Zanęty Bruda są skuteczne nawet bez dodatków. Dodaj kukurydzy i ewentualnie pęczaku. Jeżeli uciąg jest mocny to dodaj gliny lub bentonitu. Cytuj
mlody11 Napisano 7 Maja 2015 Autor Napisano 7 Maja 2015 Dodając sama kuku i pęczak podchodzi tylko drobnica chciałem aby tez większa ryba podeszła, chciałem ja urozmaicić. oczywiście nie wszystko pewnie dodam Cytuj
tomek1 Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Dodając sama kuku i pęczak podchodzi tylko drobnica chciałem aby tez większa ryba podeszła, chciałem ja urozmaicić. oczywiście nie wszystko pewnie dodam To jakie ryby łowisz zależy od bardzo wielu czynników np. w jakim miejscu łowisz, od tego co zakładasz na hak lub jaki duży jest ten hak. Jeżeli chcesz wyselekcjonować większe ryby, to zwiększ rozmiar haczyka np. do 4 lub nawet 2 i załóż dwa, trzy ziarna kukurydzy. W skrajnym przypadku zrezygnuj całkowicie z zanęty sypkiej i nęć ziarnem a koszyk zastąp ołowianym ciężarkiem lub koszykiem do method feeder wypełnionym pelletem a na haczyku kukurydza bądź duży pellet. Cytuj
zwykly_michal Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 Zamiast kukurydzy w ziarnach zastosuj kasze kukurydzianą. Wystarczy zalać gorącą wodą i wymieszać, po dodaniu do zanty zadziała jak klej i jednocześnie będzie wabić zapachem. Używałem takiej zanęty do łowienia z koszyczkiem. Nie potrafię podać proporcji bo nie łowiłem w ten sposób od bardzo dawna. Na haczyku kukurydza z białym robakiem, ewentualnie kilka ziaren do koszyczka. Do zanęty na rzeke możesz dodać ugotowane ziarna konopi, część zmiksować i dodać do zanęty a resztę dokładać do koszyczka/kul zanętowych. Powinny być skuteczne na płocie i leszcze. Odpuść sobie olejek i cukier waniliowy, szkoda Twojego czasu i pieniędzy. Jedno i drugie nie ma nic wspólnego z wanilią. W sklepie spożywczym możesz kupić; kolendre, przyprawę do piernika, kminek albo cynamon. Każde z wymienionych może być dobrym atraktorem na płocie i leszcze. Czy będzie wymaga sprawdzenia w praktyce. Cytuj
Gość grych Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 Co do przyrządzania samej kaszki kukurydzianej - bardzo fajnie opisane to było w WŚ (5/2014) Mam to gdzieś, jak nie znajdziesz - napisz, podeślę skan Poza tym - jak kolega wyżej radzi - w sklepach dostaniesz przeróżne przyprawy, które sprawdzą się przy połowie danego gatunku ryby, z tym, że ja radzę - nie spożywczak, tylko może znajdziesz sklep typowo z przyprawami - tam na bank wybierzesz co chcesz, a nawet więcej Cytuj
mlody11 Napisano 8 Maja 2015 Autor Napisano 8 Maja 2015 wiem ze na leszcza bedze dobry czosnek. A na miod co sie moze skusic. Czytalem ze tez mozna dodac aby lepiej sie zaneta kleila Cytuj
Janek58 Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 Jak dla mnie na leszcza: baza zanetowa + makaron + czerowny posiekany. Nic lepszego wg mnie chyba nie ma, a zapach to piernik. Nie mieszaj za bardzo tylu skladnikow razem bo z doswiadczenia wiem ze takie mieszanki nie zdaja egzaminu. Miod to bardziej lin ale leszcz tez może się skusić, dla lina dodałbym jeszcze słonecznik do zanety. Zastanow sie tez nad neceniem z procy np ziemniakami zanec pole o powierzchni 5x5 m i staraj sie lowic na krawędziach tego pola. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi