masakroff Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Witam wszystkich Dopiero co zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem, ostatnio sporo czytam a teraz chciałbym zapytać bardziej doświadczony kolegów o kilka rzeczy. Generalnie przynajmniej na razie chciałbym się skupić na drgającej szczytówce, może w przyszłości pokuszę się o inne metody łowienia. Na tą chwilę posiadam 2 takie wędki, feeder golden lion i dragon express quiver. W mojej okolicy są jeziora, a na wielu z nich są pomosty i kładki. Wyczytałem, że kiedy łowimy na DS nad jeziorem, to dobrze aby szczytówka była ok. 20cm nad wodą. No i właśnie tutaj moje pytanie, czy jest to prawda? Bo skoro tak to na takich kładkach, które są dość wysokie ciężko o takie ustawienie. Może moglibyście mi coś poradzić? I chciałbym jeszcze zapytać o zarzucanie zestawu w to samo miejsce. Gdzieś widziałem, jak ktoś tłumaczył tak: zarzucamy pierwszy raz w wybrane miejsce, zakładamy żyłkę na klips, wyciągamy zestaw i zarzucamy znowu. Zastanawiam się czy jak zarzucę z żyłką zahaczoną o klips to czy ona nie pęknie? Może głupie pytanie ale wolę się upewnić Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 -jak są sprzyjające warunki (brak wiatru) to wysokość ułożenia szczytówki nie ma znaczenia -jak łapiesz koszykiem do metod feedera (z zestawem samozacinającym) - to zarówno twardość szczytówki jak wysokość - nie ma znaczenia - jak wieje i musisz mieć szczytówkę wyżej i za bardzo buja - to wypada przejść na twardszą szczytówkę - tak na prawdę to klipsowanie to podstawa w precyzyjnym łowieniu , ryzyko zawsze istnieje przy braniu grubszej ryby - ale wytrenowany ruch odciągania żyłki lewa reką (w dół aż do odklipsowania) z jednoczesnym opuszczaniem wedziska - jest kluczem do sukcesu. Jednak w 95% przypadków - wystarcza odpowiednie dobranie grubości zestawu i te 2-3 obroty kołowrotka po zarzuceniu. nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby podczas zarzucania - przy amortyzowaniu rzutu ramieniem - żyłka została ucięta na klpsie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masakroff Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi