Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegów. Od samego początku mojej przygody z wędkarstwem a było to 7lat temu zacząłem łowić typowo karpie .W karpiowanie wprowadził mnie mój kolega a sprzęt którego używam jest ciężkiego kalibru wędki karpiowe ,kołowrotki Big, plecionki, stojaki ,pontony itp. Łowienie zawsze było z wywózki no i min. kilkudniowe zasiadki. O innej metodzie połowu nie mam za bardzo pojęcia gdyż nigdy w inny sposób inną metodą czy sprzętem nie łowiłem. Jednak obecnie z uwagi na brak czasu nie mogę poświęcać się tak mocno karpiowaniu ale nie chce rezygnować całkowicie z tego hobby jakim jest dla mnie wędkarstwo więc postanowiłem spróbować połowić na koszyczek (takie szybkie 3-4godz wypady) gdyż to jest najbardziej zbliżone do tego co robiłem no i mam blisko nad wodę gdzie akurat wielu wędkarzy tak łowi. W związku z tym że nie chciałbym za dużo dokupować sprzętu ,wiadomo że zmienię kołowrotki na mniejsze i plecionkę na żyłkę mam kilka pytań.

-czy wędka karpiowa 3,6m 3lbs nadaję się do łowienia na koszyczek,

-czy można stosować przypon z włosem na plecionce

-jak długi ma być przypon

- czy delikatne hangery mogą być stosowane

-sygnalizatory dźwiękowe też bym chciał tego użyć.

-czy można zastosować sztywny przypon plus kulka POP UP.

-czy głębokość wody ma znaczenie tzn. na jakiej max głębokości można używać koszyczka.

Poławiane ryby to leszcz ,lin, karp taki do 3 -5kg.

Może pytania głupie proszę się nie śmiać ale naprawdę nigdy nie łowiłem nic poza karpiami .

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

1. czy to koszczek czy metoda czy ciężrek i pva - jak najbardziej (może być ciężko przy małych dystansach z celnością- ale poza tym nie widzę przeszkód)

2. jasne - ale przy bardzo sztywnych kijach + plecionka lubią się spinać ryby zwłaszcza mniejsze

3. odpowiedź zależy od metody, warunków .. ja używam od 10cm (nie tylko przy method feederze) do 1.5m

4. jak najbardziej - a takie z możliwościa dowolnego dociążania to już mega wygoda

5. nic nie stoi na przeszkodzie

6. a kto zabroni ?

ogólnie to wszystko troszkę zabije finezję i konieczność blyskawicznego reagowania czyli to co w feederze najpiekniejsze - ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak polowić.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź rzadko się zdarza na forach ,że ktoś tak ładnie wyjaśni problem ,z reguły cię skrytykują i opieprzą że pytasz i nic nie wiesz :mrgreen::mrgreen:

Jeśli chodzi o to pytanie z głębokością łowienia to je mało precyzyjnie sformułowałem.Czytałem gdzieś ,że łowienie na wodzie powyżej 3 metrów powoduje ,że cała zanęta wypadnie z koszyczka zanim ten opadnie na dno dlatego pytałem o tą głębokość. Woda na której będę łowił to była cegielnia o nieregularnym dnie i głębokości od 0,5 do 8 metrów.i stąd było moje pytanie czy tak jest faktycznie czy to tylko pie.....e w bambus.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź rzadko się zdarza na forach ,że ktoś tak ładnie wyjaśni problem ,z reguły cię skrytykują i opieprzą że pytasz i nic nie wiesz :mrgreen: :mrgreen:

Zaglądaj częściej. U nas dobra atmosfera to norma. :cool:

A co do meritum, to proponuję Ci zakup choćby feedera za stówkę i kołowrotka za 50 zł. Zobaczysz, że to inna frajda niż kombinowanie z karpiówkami. :wink:

Napisano

@carpg z głebokością nie ma ograniczeń...

jak masz wątpliwości czy towar dociera do dna to aby się na 100% upewnić:

zarzucasz zestaw i liczysz (sekundy) ile czasu zajmie opadnięcie na dno koszyka (który zamierzasz aktualnie stosować) po prostu obserwując napiętą żyłkę

nabijasz koszyk gotowym towarem - wrzucasz do wody przy brzegu i sprawdzasz po ilu sekundach zaczyna uwalniać się. Jak za szybko to:

- możesz dowilżyć mocniej zanętę

- dokleić klejem liant a colerem / mielonymi platkami / kleikiem dziecięcym / dodać trochę zanęty typowo rzecznej ... opcji jest sporo

- zastosować koszyk typowo pod głęboką wodę (np preston innovations open end feeder)

- założyć cięższy koszyk

Napisano

Mam za sobą pierwsza zasiadkę łowiąc nową metodą.Na wędkę z koszyczkiem zwykłym zero brań na wędkę z koszykiem do methody branie za braniem jednak wyholowałem tylko leszcza i 6 karasi wszystko ok 40-45 cm dość ładne nie mierzyłem tylko zaraz wypuszczałem moim celem były karpie ale do rzeczy.Mam kilka spostrzeżeń tj, bardzo dużo ryb zerwało mi przypon z zyłki zakładałem kolejno 0,14 0,18 ,0,20 i tu nie wiem czy winny nie był łącznik Drennan .Ryby były bardzo słabo zapięte wypinały się w podbieraku,na przypon z plecionki nie zaciąłem ani jednego brania wszystko się spinało.

Teraz moje pytanie czy według was mających duże już doświadczenie przyczyną mogło być

-zbyt lekki koszyk 15 gr co powodowało ,że ryba słabo sie zapinała

-to ,że używam wędki karpiowej 3lbs a nie feedrea\

ogólnie zszokowało mnie to ,że brania były szybkie i gwałtowne i trzeba było non stop byc przy wędce/

czy jeśli założe cięższy koszyk to poprawi to efektywność zacięć?

Wiem ,że ktoś mi napisze abym kupił wędkę feeder ale kurcze ja mam 8 karpiówek ii chcę je wykorzystać ogólnie sprzęt za prawie 30 tys i nie chciałbym dokupować już nic bo nie mam tego gdzie trzymać .

Napisano

6 karasi w przedziale 40-45cm to znakomity wynik.

Niestety jednego nie rozumiem:

Wiem ,że ktoś mi napisze abym kupił wędkę feeder ale kurcze ja mam 8 karpiówek ii chcę je wykorzystać ogólnie sprzęt za prawie 30 tys i nie chciałbym dokupować już nic bo nie mam tego gdzie trzymać .

Po co Ci aż 8 karpiówek? Wszystkie wykorzystujesz? Sprzedaj połowę, albo przynajmniej dwie, i kup sobie dwa feederki. Z karpiówki feedera nie zrobisz. I skutecznie method feedera nie zastosujesz. Masz za to inne możliwości - karpiowe zestawy włosowe itp.

Napisano

Po co mi 8 karpiówek ?Bo nie mogłem się oprzeć i nie dokupić czegoś fajnego poza tym teraz 4 mam na żyłkach 4 na plecionkach zawsze łowie na 3 a 4 w rezerwie.Nie ma opcji bym sprzedał zdecydowałem i dokupuje 2 feederki na początek takie po 100 zł jak mi się spodoba to pomyślimy nad lepszymi.