gibalsky Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Witam, mam 22 lata, jestem raczkującą osobą w świecie wędkarstwa, aczkolwiek trochę ,,odsiedziałem'' przy spławiku. Jeśli piszę w złym dziale, z góry przepraszam. Zamierzam zabrać się za spinning. Łowię na dolnym śląsku, zahaczam o jeziora i rzeki. I tu takie pytanie, bo się nie orientuje. W sklepie zakupiłem kilka gum uzbrojonych, o kolorystyce jaskrawej, typu pomarańcz, żółć i srebro + na każdej z nich jakieś kolorowe wstawki. Tyle, że te gumy są 8cm, mają dużą kotwicę i haczyk... czy jest w ogóle sens, czy lepiej przejść na jakieś mniejsze gumy? Nie zamierzam wyciągać ośmio-metrowych bestii, po prostu chcę fajnie spożytkować czas, połowić jakieś rybki, które są wymiarowe, tzn. takie żeby się ładnie do zdjęcia uśmiechały. Czy na takie wielkie gumy jest szansa, że złapię coś np. 15-20cm okoń? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 przynęty 10cm i większe są nawet skuteczniejsze szczególnie na szczupaka z okoniami to różnie czasem biorą tylko na duże przynęty czasem na najmniejsze przynęta 8 czy nawet 10cm nie jest wcale duża trzeba po prostu mieć przynętę która będzie skuteczna, uzbrojone gotowe gumy do nich nie należą kilka gum nie wystarczy no chyba że na jedną wyprawę lepszym ,tańszym i skuteczniejszym sposobem jest kupno samych gum najlepiej różnych producentów bo różnią się pracą przynęty i główek różnej gramatury używam kolorów zbliżonych do naturalnych lub białych ,perłowych u mnie bardziej skuteczne niż wszystkie rażące barwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi