mlody11 Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Jaki sygnalizator najlepiej stosować nocą na DS? Dzwoneczek, czy może lepiej świetlik? Jeżeli świetlik to jak mocować (jest dołączona do niego tylko nasadka na spławik)? Jak wy go montujecie? Będę łowił na jeziorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Dla mnie dzwoneczki są irytujące, próbowałem i długo leżał w pudełku aż się zgubił. Można kupić nasadki na szczytowke do zamocowania świetlika. Występują w kilku rozmiarach w zależności od średnicy szczytówki. Najprościej jest jednak przykleić taśma bezbarwna, wystarczy że bedziebędzie owbędzie owinięte dwa razy i nie zgubi się. Jeśli nie musi być DS to zastosuj zwykły sygnalizator z możliwością zamontowania świetlika a wędkę połóż równolegle do brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 Jaki sygnalizator masz na myśli mówiąc "zwykły"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Coś takiego Maksymalnie prosty, tani i skuteczny jednocześnie. Osobiście wolę model samowypinający, drugi od góry po lewej stronie. Można zamontować świetlik albo nawet dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 To trzeba było od razu ze bombka, trochę ich mam. Jeżeli mam taka: gdzie mogę zamontować świetlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 W tej nie ma takiej opcji. Zielone z plastiku mają otwory na świetliki, Konger i Jaxon robią takie, można zamontować w sumie 4 szt. Miałbyś wtedy prawdziwą latarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 tak myślałem żeby świetlik wsadzić tam w tym oczku co jest sznurek zaczepiony może nie spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Bombka jest na tyle tania że szkoda kombinować. Znalazłem na allegro za 2.7zl, cena w sklepie stacjonarnym będzie podobna. Takie kombinowanie nie zawsze wychodzi na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 W tym tygodniu już nie dostane tej bombki, a jutro na ryby na nockę. trzeba bedzie kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Od jakiegoś czasu nie wyobrażam już sobie wędkowania nocą na wodzie stojącej bez sygnalizatora elektronicznego. Świetliki czasem stosuję, ale nie bazuję na nich. Po godzinie patrzenia na bombkę ze świetlikiem na tle wody branie widzę non stop. Zwykle stosuję zwykłą bombkę na sznurku bez świetlika, ale wędkę kładę na sygnalizator. Oczy się nie męczą, brania doskonale sygnalizuje dźwięk. Warto mieć sygnałkę z rozróżnieniem brania przód-tył. Wtedy świetlik jest już całkowicie zbędny. Można patrzec na ognisko, rozmawiać z towarzyszem, a jak już brakuje sił to podgłośnić urządzenie i się zdrzemnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 niestety nie posiadam żadnych elektronicznych sygnalizatorów. Łowie pierwszy rok na DS. Można powiedzieć ze się jeszcze uczę. Sił mi raczej nie zabraknie bo się zdrzemnę przed wyjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Tylko bogacz jest w stanie skompletować cały wędkarski majdan w jednym zamówieniu. Dlatego nie zamierzam naciskać, że elektroniczny sygnalizator to jedyna droga, bo tak nie jest i sam długi czas sobie radziłem dopóki w skarbonce nie dozbierałem 150zł na 2 sygnalizatory. Da się inaczej, z pomocą świetlików: - bombka ze świetlikiem - nasadka na szczytówkę DS-a - dzwonek Ale jeśli smakuje ci nocne wędkowanie polecam sygnalizatory Dają dużo komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Share Napisano 17 Lipca 2015 właśnie kupiłem sobie dziś nasadki i zobaczymy jak się sprawdza. o 21.30 wyjazd i powrót kolo 8 nad ranem zobaczymy co się będzie dzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 Mnie najlepiej łowi się bez sygnalizatorów, bombek i świetlików. W nocy, na wodzie stojącej, przed szczytówkami ustawiam tablicę, którą oświetlam jakąś małą latareczką. Siedzę w fotelu, a szczytówki pięknie widzę na tle lekko oświetlonej tablicy. Przykład: prawy dolny róg poniższego zdjęcia: Zdjęcie wykonane o świcie, więc podświetlenia za bardzo nie widać. Tablicę można kupić, albo wykonać samemu, np. z matowionego pleksi albo spienionego pcv, generalnie z jakiegoś kawałka sztucznego materiału. Koszt w okolicach kilkunastu złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi