Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ahoj,

W tym roku męczę zasiadki za leszczami, lecz za każdym razem w łowisku pojawiają się krwiożercze krąpie, które nie dają spokoju i biorą na każdą przynętę jaką stosowałem...

Może ktoś zna jakiś sposób jak ominąć te pioruńskie bestie? :mrgreen:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Leszcz z chęcią łyka kukurydzę pastewną. Możesz więc:

a) nęcić taką i łowić na nią

B) nęcić nią i łowić w nęconym na co innego, być może bardziej atrakcyjnego dla tamtejszych leszczy - biały, pinka

c) zanęcić czymś typowo krąpiowym teren poza swoim

Poza tym krąp na noc znika. Leszcz wręcz przeciwnie.

Napisano
Poza tym krąp na noc znika. Leszcz wręcz przeciwnie.

Problem w tym, że jak tylko nastaje zmrok, to aktywność krąpi powiększa się o jakieś 100%...

Samą kukurydzą nie nęcę, bo łowię na 5-6m. głębokości więc ciężko jest ustawić kukurydzę w idealnym miejscu. Łowię w rzece więc kolejny problem nęceniem kukurydzą, to uciąg wody.

Spróbuję nęcić samą gliną, kukurydzą, pinką oraz pokrojonymi rosówkami, bo być może przyciąga je spożywka :|

Napisano

Łowisz na spławik czy metodą gruntową ?? Jeśli chodzi o zanętę, proponuje zrezygnować wogóle ze spożywki. Kukurydza, pszenica, groch, konopie. Zrezygnowałbym wogóle z łowienia i nęcenia mięskiem- krąpie uwielbiają robaki jak mało które ryby. Możesz ewentualnie popróbować odgonić krąpia zapachem. Mnie kiedyś udało się to przy pomocy kolendy, bardzo lubią ją za to leszcze przez duże L :)

Napisano

Miałem identyczny problem - na Wiśle, gdzie łowie jest plaga krąpia, dodatkowo są olbrzymie stada leszczyków do 40 cm. Tak jak u Ciebie obżerały każdą przynętę - nawet rosówki tak gryzły, aż został ochłapek na haku, na robaki jelce, okonki krąpiki.

Ja nęcenie zaczynam od marca - na początku konopie, pęczak, pszenica po ok 0,5 kg - ma to sciągnąć rybki, zrobić szum w miejscu, po 3,4 nęceniach dodaje groch, kukurydzę gotowaną i łubin po ok 250 g, po kilku kolejnych nęceniach rezygnuje z konopi, potem z pęczaku i pszenicy. Docelowo nęcę tylko grochem, łubinem i kukurydzą gotowaną na popcorn - po 0,5 kg z każdego co dzień, co drugi.

Krąpie i drobnica nie biorą tak chętnie i tłumnie na twardą, duża kukurydze czy groch - mam o wiele mniej brań ale ryby są większe, w zasadzie ryb mniejszych niż 30 cm nie łowie, poza tym duże ryby w zanętę wchodzą ostatnie więc przy dużej ilości drobnicy, drobną zanętę wyżrą zanim większe ryby podpłyną.

Brania krąpika też są ale to zazwyczaj pyknięcia, podskoki, itd. -mały krąpik nie radzi sobie z dużą twardą przynętą. Zauważyłem, że w momencie jak wchodzą większe ryby w łowisko - leszcze czy Jazie - krąpie znikają, jakby je przepędzały.

Skoro już masz podnęcone miejsce to chyba można od razu spróbować groch, kuku, łubin.

Napisano

A, co do metody łowienia - 90 % leszczy łowie na przystawkę - spławik na żyłce napiętej półleżący - oliwka na dnie, spławik stoi w miejscu, - wleczony, przepływanka, ruch przynęty = skubanie krąpia.

• 1 month later...
Napisano
A, co do metody łowienia - 90 % leszczy łowie na przystawkę - spławik na żyłce napiętej półleżący - oliwka na dnie, spławik stoi w miejscu.

W tamtym roku tak łowiłem, ale dla mnie jest, to takie łowienie bardziej na "dziadka" :???:

Odpuściłem już sobie w tym roku leszcze z rzeki, bo po prostu chyba nie jest, to ich rok :lol:

Przerzuciłem się na leszcze z jeziora, ale póki co największy max. do kilograma, a i łowi się ciekawiej na wagglera niż z przegruntowanego zestawu na rzece :mrgreen:

Szkoda tylko, że te leszcze z jeziora są tak brzydkie w porównaniu do tych z rzeki :sad:

Napisano

Dokładnie - na dziadka - przepływanka jest fajna na wiosnę - wtedy biorą, po latach, jak już skompletowałem sprzęt, nauczyłem się łowić na przepływankę, to zaczęłem łowić na przystawkę :) - łowie 10 ryb ale konkretnych. Ciekawe co dalej ??? - karp, spining a może morze ?? :)

• 4 months later...