Tomek00 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Witam . Mam 15 lat i zamierzam zacząć przygodę z wędkarstwem. Zamierzam wyrobić kartę i kupić wędkę i problem jest w tym jaką kupić. W domu mam taką za 30 zł. Szukam wędki w granicach 100 zł max 150 , głównie będę łowił na żwirowni, stawie , małej rzece i może czasami nad Bugiem . Co polecacie ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Moja pierwsza "uniwersalna" wędka to był teleskop 4,50 m - z cw ok 40 g. Łowiłem na nią na spławik na stawach, jeziorach,na rzece, niekiedy używałem też jako gruntówki. Jej główną zaletą była właśnie uniwersalność - jedna wędka do wielu metod, na wiele gatunków ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maurinus Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Ja jako pierwszą wędkę kupiłem spinning 360 shimano ciężar wyrzutu tam jest ponad 40. I łowię nim na spławik, grunt,blacha, wszystko dosłownie. Moim zdaniem z biegiem czasu jak już będziesz wiedział jak lubisz łowić to dobierzesz sobie wędkę, teraz wystarczy Ci coś nie za długiego i ze średnim ciężarem wyrzutu abyś mógł rzucać spławikiem jak i małą sprężynką. Musisz też pomyśleć jak będziesz jeździł na ryby bo jeśli rowerkiem to kup teleskop bo zmieści Ci się do zwykłego plecaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Copino Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Poszukaj w dobrych sklepach internetowych z artykułami wędkarskimi,bo wybór masz w sumie naprawdę szeroki,tym bardziej jeżeli to Twoja pierwsza wędka,sprzęt. Akurat tym zajmujemy sie na co dzień więc możemy pomóc i doradzić na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechbednarz Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Też zaczynałem od teleskopowej 4,50 m . Ale spinning 360 shimano jest moim zdaniem lepszy dla amatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi