kosa1121 Napisano 28 Sierpnia 2015 Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam - łowię na Odrze na spławik i chciałbym zastosować Bentonit do kul zanętowych. Teraz rozrabiam kupną zanętę plus klej. Chcę dodać Bentonit , ale nie wiem jak to zrobić. Czy może ktoś podpowiedzieć jak to się prawidłowo dodaje i ile trzeba tego dodać np. na kilo zanęty. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
mlody11 Napisano 28 Sierpnia 2015 Napisano 28 Sierpnia 2015 Na opakowaniu jest informacja i jak się nie mylę jest to 75g na kg zanęty. Ale jak ja dodaje to daje zawsze trochę więcej. I dodaje przed 2 przetarciem zanęty połączonej już z glina/ziemia. Cytuj
ŁYSY Napisano 28 Sierpnia 2015 Napisano 28 Sierpnia 2015 Nikt Ci dokładnie nie napisze jak dozować bentonit, bo nie wiadomo jak mocno u Ciebie rzeka płynie. Trzeba sobie doświadczalnie ustalić dawkę - czyli zrobić kilka kul z różną ilością bentonitu, wrzucić przy brzegu i poobserwować jak szybko się poszczególne rozmywają. A z innych spraw: - ja bentonit dodaję do już gotowej, nawilżonej i przetartej zanęty, - jeśli rzeka płynie wolno to dodaję bentonit, dobrze wymieszam i wyklejam kilka kul. Następnie pryskam wodą, mieszam i znowu wyklejam kilka kul, itd. - jesli rzeka mocno ciągnie to porcjuję zanętę na kilka wiaderek i do każdej porcji dodaję inną ilość kleju i ewentualnie wody. - jesli nie mam ze sobą kilku wiader to to samo robię w jednym - czyli dodaję klej/ ewentualnie pryskam wodą, mieszam, wyklejam kilka kul, znowu dodaję klej itd. Cytuj
kosa1121 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Napisano 31 Sierpnia 2015 A można wsypać zanętę, klej i bentonit - wymieszać na sucho i potem nawilżać powoli? Cytuj
oleq_30 Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 raczej nie jest to zalecane w pierwszej kolejności zanęta przetarta zmieszana z gliną później stopniowe dodawanie bentonitu , cały czas mieszając Cytuj
oleq_30 Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 raczej nie jest to zalecane w pierwszej kolejności zanęta przetarta zmieszana z gliną później stopniowe dodawanie bentonitu , cały czas mieszając Cytuj
Jarosław Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Zależy co się chce skleić. Czy samą zanętę grubo lub drobno ziarnistą, zanętę z białymi robakami rozbijającymi kule, zanętę z ochotką czy samą ochotkę z ziemią, Zależy jaki jest uciąg i przede wszystkim jakie dno, czy równe, muliste czy kamieniste. Od tego wszystkiego zależy ilość bentonitu. Nieraz wystarczy panierka na zewnątrz a nieraz dobrze wymieszanie przemoczonej zanęty z bentonitem, który pije i wiąże. Cytuj
pawciobra Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 kosa1121, Przeczytaj sobie trochę na ten tematu tutaj http://gorek-gliny.pl/bentonit-czy-liant-a-coller-ktory-lepszy/ Jak masz zamiar używać bentonitu, to uważaj żebyś czasami nie zrobił betonu, który będzie zalegać na dnie do końca wędkowania:) Najlepiej podziel sobie zanętę na 3-4 części i do każdej dodaj różna ilość bentonitu. Ogólnie stosowanie bentonitu leży jedynie w mierze wędkarza, bo nikt Ci przez forum nie powie jak masz dokładnie dodać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi