kosa1121 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam - łowię na Odrze na spławik i chciałbym zastosować Bentonit do kul zanętowych. Teraz rozrabiam kupną zanętę plus klej. Chcę dodać Bentonit , ale nie wiem jak to zrobić. Czy może ktoś podpowiedzieć jak to się prawidłowo dodaje i ile trzeba tego dodać np. na kilo zanęty. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Na opakowaniu jest informacja i jak się nie mylę jest to 75g na kg zanęty. Ale jak ja dodaje to daje zawsze trochę więcej. I dodaje przed 2 przetarciem zanęty połączonej już z glina/ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Nikt Ci dokładnie nie napisze jak dozować bentonit, bo nie wiadomo jak mocno u Ciebie rzeka płynie. Trzeba sobie doświadczalnie ustalić dawkę - czyli zrobić kilka kul z różną ilością bentonitu, wrzucić przy brzegu i poobserwować jak szybko się poszczególne rozmywają. A z innych spraw: - ja bentonit dodaję do już gotowej, nawilżonej i przetartej zanęty, - jeśli rzeka płynie wolno to dodaję bentonit, dobrze wymieszam i wyklejam kilka kul. Następnie pryskam wodą, mieszam i znowu wyklejam kilka kul, itd. - jesli rzeka mocno ciągnie to porcjuję zanętę na kilka wiaderek i do każdej porcji dodaję inną ilość kleju i ewentualnie wody. - jesli nie mam ze sobą kilku wiader to to samo robię w jednym - czyli dodaję klej/ ewentualnie pryskam wodą, mieszam, wyklejam kilka kul, znowu dodaję klej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1121 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2015 A można wsypać zanętę, klej i bentonit - wymieszać na sucho i potem nawilżać powoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 raczej nie jest to zalecane w pierwszej kolejności zanęta przetarta zmieszana z gliną później stopniowe dodawanie bentonitu , cały czas mieszając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 raczej nie jest to zalecane w pierwszej kolejności zanęta przetarta zmieszana z gliną później stopniowe dodawanie bentonitu , cały czas mieszając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Zależy co się chce skleić. Czy samą zanętę grubo lub drobno ziarnistą, zanętę z białymi robakami rozbijającymi kule, zanętę z ochotką czy samą ochotkę z ziemią, Zależy jaki jest uciąg i przede wszystkim jakie dno, czy równe, muliste czy kamieniste. Od tego wszystkiego zależy ilość bentonitu. Nieraz wystarczy panierka na zewnątrz a nieraz dobrze wymieszanie przemoczonej zanęty z bentonitem, który pije i wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 kosa1121, Przeczytaj sobie trochę na ten tematu tutaj http://gorek-gliny.pl/bentonit-czy-liant-a-coller-ktory-lepszy/ Jak masz zamiar używać bentonitu, to uważaj żebyś czasami nie zrobił betonu, który będzie zalegać na dnie do końca wędkowania:) Najlepiej podziel sobie zanętę na 3-4 części i do każdej dodaj różna ilość bentonitu. Ogólnie stosowanie bentonitu leży jedynie w mierze wędkarza, bo nikt Ci przez forum nie powie jak masz dokładnie dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi