antinet Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Witam serdecznie, Szukam porady może tutaj znajdę? Szukam lekkiego spiningu do: - boczny trok - lekkie blaszki 1-3 wielkości czyli przynętu do 10/12gram wraz z pstrągowym woblerkiem Łowie na łódce, a zimą zabiore sprzęt nad rzeke nad pstrąga Łowie okonie, ale trafi się tez szczupak, w zime pstrąg Szukam dobrego spiningu Obecnie łapie na Dragon Millenium HD Super Fast który jest super, ale szukam czegoś delikatniejszego Łapię na żyłki i plecionki do 0,20 Może ktoś był w podobnej sytuacji? Zakres cenowy.. powiedzmy 200-500zł? Chce do tego kija podpiąć kołowrotek: Ryobi Zauber CF 1000 FD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Śmiało mogę polecić Cortez Perch Jig 240 1,5-12g Ciężar wyrzutu spełniałby Twoje wymagania a długość 2,4 nadaje sie na łódkę. To bardzo solidna seria wędzisk. Są lekkie i czułe a zarazem bardzo mocne http://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Robinson-Cortez-Perch-Jig-240-1,5-12g/1656 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Ciekawe, ciekawe... kijek 1,5-12g i to wklejka do blaszek nr 3 i wobków, o być może ostrej pracy??? Może i uciągnie, ale tylko tyle. Tylko pełna szczytówka i kijek o cw do około 20g. Ja bym poszukał starszych serii Team Dragon 18-25g. Polecam, bo mam i lubię, i tyle. Aha - myślę, że warto by było zmienić kręcioł na większy. A tak w ogóle to trudno pogodzić takie wymagania. Na łódkę zabrałbym dwa spiny: do 10-12g i do 20-25g, z kołowrotkami wielkości 1000 i 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antinet Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Tak jak napisałem taki cięższy spining mam jest do 30g i tam większy młynek - catane Teraz szukam czegoś lżejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arecck Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Hm... może nie jestem osobą o pierwszorzędnych kompetencjach w doborze sprzętu ale każda rada w cenie. Po kilku latach wróciłem do wędkarstwa, w tygodniu nabyłem spinning: Daiwa Exceller jigger 3-18g, 270cm, do tego ekonomiczny, czytaj niedrogi kołowrotek Dragon Viper i wszedł całkiem delikatny, a zarazem ze sporym zapasem mocy zestaw. Wędka nie jest jednak szybka, jak wskazywała by nazwa "jigger" nieminiej jednak wskazuje i przenosi na blank delikatne nawet puknięcia, pociągnięcia najmniejszych okonków. Akcję oceniam na średnio szybką, jednak rekompensuje nam zapasem mocy i świetną amortyzacją na większej rybie. Dzisiaj testowałem sprzęt i na troka z najmniejszym paproszkiem wyciągnąłem kilkanaście okonków. Wędka nadaje się także do małej obrotówki - ja stosuję i tak od 0 do 1, i właśnie na 1 srebrnego longa usiadł ładny szczupak około 1,5 kg. Wędzisko pięknie amortyzowało szarpnięcia ryby, wędka pracowała na całej długości. Ja bardzo lubię takie kijki, także oceniam zakup jako trafiony i mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Ciekawe, ciekawe... kijek 1,5-12g i to wklejka do blaszek nr 3 i wobków, o być może ostrej pracy??? Może i uciągnie, ale tylko tyle. Tylko pełna szczytówka i kijek o cw do około 20g.Ja bym poszukał starszych serii Team Dragon 18-25g. Polecam, bo mam i lubię, i tyle. Aha - myślę, że warto by było zmienić kręcioł na większy. A tak w ogóle to trudno pogodzić takie wymagania. Na łódkę zabrałbym dwa spiny: do 10-12g i do 20-25g, z kołowrotkami wielkości 1000 i 3000. Ostrej pracy przy połowie okonia? Widzisz, Ty masz Dragona 18-25 i na niego łowisz okonie. Ja mam 7 kijów spinningowych i uważam że to sztywna pała jak na okonia. Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Kolega szuka kija pod obrotówki 1-3 przy czym średnia waga obrotówki nr 3 waha się miedzy 8-10g. Myślę więc że 12g wystarczy zwłaszcza że Cortezy mają duży zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Ciekawe, ciekawe... kijek 1,5-12g i to wklejka do blaszek nr 3 i wobków, o być może ostrej pracy??? Może i uciągnie, ale tylko tyle. Tylko pełna szczytówka i kijek o cw do około 20g.Ja bym poszukał starszych serii Team Dragon 18-25g. Polecam, bo mam i lubię, i tyle. Aha - myślę, że warto by było zmienić kręcioł na większy. A tak w ogóle to trudno pogodzić takie wymagania. Na łódkę zabrałbym dwa spiny: do 10-12g i do 20-25g, z kołowrotkami wielkości 1000 i 3000. Ostrej pracy przy połowie okonia? Widzisz, Ty masz Dragona 18-25 i na niego łowisz okonie. Ja mam 7 kijów spinningowych i uważam że to sztywna pała jak na okonia. Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Kolega szuka kija pod obrotówki 1-3 przy czym średnia waga obrotówki nr 3 waha się miedzy 8-10g. Myślę więc że 12g wystarczy zwłaszcza że Cortezy mają duży zapas mocy. Kolego, czy Ty chcesz licytować się na ilość i jakość spinningów? To powiem, że mam ich więcej...... Kolejna sprawa, TD są do 18g i do 25g między innymi, a ja mam oba, i dwa inne z tej serii. I dalej - nie ważne ile przynęta waży, tylko jaki opór w wodzie stawia. Nie znam wklejki do 12g, która by spokojnie uciągnęła 10gramową obrotówkę, z prawidłowo pracującym skrzydełkiem. Może załóż taką, i sam sprawdź? Tak samo z ostro pracującym większym wobkiem. Nie do takich przynęt wklejki wymyślono. Dlatego napisałem, że ciężko pogodzić wymagania autora tego tematu. Na tym kończę udział w tej dyskusji, bo widzę, że zmierza donikąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antinet Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Dziękuje za wypowiedzi. Panowie nie kłócić się, lepiej pojechać na ryby. Szybkie pytanie: Będę jutro w Warszawie i chce pomacać kilka kijów, tak może będzie będzie lepiej. Które salony są największe? Do których warto jechać? Pleciona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romcio.fish Napisano 2 Października 2015 Share Napisano 2 Października 2015 Jeśli myślisz o salonie, to Centrum Wędkarstwa. Ogromny wybór, łatwy dojazd, parking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freshman Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Corteza bym wybrał ale nie w tej opcji, którą proponuje Ras al Ghul. Ja bym uderzył w Cortez Trout Jig 4-18g. Kołowrotek kupiłbym rozmiar większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Nie wiem czy nie za dużo oczekujesz od jednej wędki w zeszłym roku szukałem podobnej wędki, w końcu kupiłem kongera World champion tango od 1-10g. Na okonie sprawuje się świetnie, ale przy pstrągach trochę jej brakuje. Szczególnie przy przynetach które opisales. Z drugiej strony blystka blystce nierówna, przy takiej samej masie mogą pracować zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romcio.fish Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 wędka na pstrąga - panowie, przy podawaniu informacji jaką wędkę zabieram na pstrągi warto też podać, jakiej wielkości i w jakiej wodzie te pstrągi są łowione. W Polsce mamy różne wody pstrągowe (od płytkich i szerokich do wąskich, głębokich i rwących), łowimy potokowce do 30 cm długości i do 70 cm, a więc są to ryby i warunki łowienia diametralnie się różniące. Osobiście uważam, że wyjście na pstrągi z wędeczką 1-10 g to eksperyment barbarzyński dla pstrąga, determinacja wędkarza (brak sprzętu) lub też wynik jego niewiedzy. Jest jeszcze kolejna możliwość: w bezzaczepowej wodzie pływają tylko grube 25 cm pstrągale. Pstrąg to waleczna i silna ryba. Jeśli umęczymy potokowca na na witce 1-10 g, to ryba nie będzie się nadawać do uwolnienia. Jeśli ktoś szuka lekkiego kijka do pstrągów, to polecam Team Dragon Sensitive 3-14 g, jeśli szuka kija na okazałe pstrągale - Team Dragon Brown Trout 6-21 g. Będąc w sklepie proszę porównać te dwa kije, zapewniam, że kto to zrobi zechce mieć oba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi