zurdo Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Panowie proszę o rady odnośnie wędkowania z echosondą. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem echosondy Lowarnace Mark 4 HDI, zaczynam powoli coraz lepiej interpretować wyświetlany obraz i moje połowy coraz częściej kończą się sukcesem, ale mam problem z samym zatrzymywaniem się przy wytypowanej miejscówce. Jak powinienem kotwiczyć łódkę: - w bezpośrednim pobliżu znalezionej miejscówki (powiedzmy 2-3 metry), - bezpośrednio nad rybami, - dalej na jakieś 10-15 metrów, - w ogóle nie kotwiczyć przy spokojnej wodzie. Znalazłem mnóstwo artykułów i postów jaką echosondę wybrać, jak ją ustawić, jak interpretować obraz, montować "sonar", ale nic odnośnie ustawienia się na łowisku w pobliżu zidentyfikowanej miejscówki ryb w pobliżu podwodnej górki/dołka/zejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zurdo Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Nikt nie pomoże, czy aż tak głupie pytanie zadałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Panowie proszę o rady odnośnie wędkowania z echosondą.Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem echosondy Lowarnace Mark 4 HDI, zaczynam powoli coraz lepiej interpretować wyświetlany obraz i moje połowy coraz częściej kończą się sukcesem, ale mam problem z samym zatrzymywaniem się przy wytypowanej miejscówce. Jak powinienem kotwiczyć łódkę: - w bezpośrednim pobliżu znalezionej miejscówki (powiedzmy 2-3 metry), - bezpośrednio nad rybami, - dalej na jakieś 10-15 metrów, - w ogóle nie kotwiczyć przy spokojnej wodzie. Znalazłem mnóstwo artykułów i postów jaką echosondę wybrać, jak ją ustawić, jak interpretować obraz, montować "sonar", ale nic odnośnie ustawienia się na łowisku w pobliżu zi dentyfikowanej miejscówki ryb w pobliżu podwodnej górki/dołka/zejścia. Witam , pływam po Wiśle z echem , jak namierzyłem miejscówkę to już zajefajnie, nigdy nie kotwiczyłem w bezpośrednim pobliżu miejscówki , zawsze stawałem i staje powyżej , nawet 30 m , obrzyycałem miejsce i spływ po 10-15 metrów i od nowa , wszystko co się dzieje później to już kwestia jak podasz przynętę i czy ryba da się skusić , zresztą co tu dużo pisać , doświadczenie już jakieś masz a żadna nauka nie idzie w las , powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Pytanie nie głupie, tylko poruszony temat jest bardzo rozległy i ciężko coś sensownego napisać. Nie napisałeś jaką metodą wędkujesz, na jakiej wodzie (rzeka czy wody stojące) i na jaką rybkę się nastawiasz. Ja mogę Ci opisać moje doświadczenia z echo podczas spinningowania na jeziorkach i zaporówkach. No i pamiętaj echo to tylko kolejne narzędzie ułatwiające nam wędkowanie, czasem obserwacja wody daje nam więcej informacji na temat podwodnego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrykMucha Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Ja używam echosondy humnibirda, podstawowy model który pokazuje głębokość, temperaturę i jakieś tam rybki. Mi to w zupełności wystarcza. Dzięki echo szukam charakterystycznych miejsc nad wodą. Górki, dołki, ostre ranty itp. No i kotwiczę zawsze w taki sposób aby to miejsce obłowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi