tomek104 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Super szczupłe- tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek SZAMAN Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Super szczupłe Jak na razie to tylko jeden, z rożnych stron sfotografowany ,ale pierwszy w tym sezonie .Takze sezon na szczuple dla mnie juz otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Krzysiek SZAMAN, jak na irlandie to ledwie wymiarowy pistolet ....ale brat gratulacje życiowej rybki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 jak na irlandie to ledwie wymiarowy pistolet A pewnie, tutaj woblera trzeba za drzewem zakładać, bo metrówki same z wody wyłaża A tak serio, to jak kiedyś będziesz miał okazję się przekonać, to zobaczysz, że nawet w Irlandii wcale nie tak łatwo o porządnego szczupłego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Krzysiek SZAMAN, ładny szczupaczek, gratuluję. Ale sponiewierałeś go okrutnie przed wypuszczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 nawet w Irlandii wcale nie tak łatwo o porządnego szczupłego... Tak,tak swiete slowa Mamy jednakze ten komfort wiedzac, ze "One" tu sa Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 tomek104, miałem okazje sie o tym przekonać ,że wcale nie łatwo o większego szupaka ale mniejszych takich do 65-70 nałowiłem sie naprawde sporo do tego pstrągi i duuużo okoni.....stosunek godzinoryby w irlandi i w Polsce mniej więcej 10:1 dla przykładu w trzy godzinki Tam łowiem kilka pstrągów kilka okoni i ..zawsze powiesił sie jakiś sześćdziesiątak szupak.....pozdrawiam i z łezką w oku wspominam tamte nie tak odległe czasy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek SZAMAN Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Krzysiek SZAMAN, ładny szczupaczek, gratuluję. Ale sponiewierałeś go okrutnie przed wypuszczeniem hmm , staralem sie bardzo na niego uwazac i jak najkrócej trzymac go z dala od jego srodowiska , wkoncu nie codzien mozna spotkac sie z tak piekna ryba,a jezeli chodzi o te rany na jego boku to musze powiedziec ze juz taki byl jak go wyjąłem z wody wiec mysle ze i tak ze mna nie mial zle ,jeszcze na dowidzenia dostal buziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 jeszcze na dowidzenia dostal buziaka A tfuuuuuu... I jak ona biedna teraz do tarła przystąpi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yonek Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Krzysiek pisz jakie przynety i techniki używasz , jakie miałeś stany pogody ,czas i miejscówki opisuj to pozwoli nam też się nacieszyć Twoimi sukcesami pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek SZAMAN Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Wybrałem się 13-go , na szczęście nie pechowy , około godziny 12 na sprawdzenie nowych miejsc na jezioro Muckno od strony Concra Wood tuz przed Castleblayney droga N53 http://picasaweb.google.com/SZAMAN25/Szczupaki#5291806153021519858 http://picasaweb.google.com/SZAMAN25/Szczupaki#5291833803774454866 na załączonej mapce widać .Pogoda dopisała był lekki wiaterek z północnego zachodu ,słonecznie z przejściowymi zachmurzeniami , stan wody był nieco obniżony niż zwykle . Po zmontowaniu wędki ,Shimano Beast Master 3.00m cw. 20-50g ,na kołowrotek Mistrall Tournament 3000 (na zakup jego skusiło mnie to ze posiada 3 szpulki zapasowe o różnej wielkości) nawinięta najzwyklejsza żyłka 0.20 mm. Zacząłem obławiać płytsze rejony tej zatoczki na rożnego rodzaju rippery i twistery bez większych rezultatów .W końcu przeszedłem na poczciwe i sprawdzone obrotówki , po kolejnym rzucie i stanowisku założyłem jaxonowska srebrna obrotówkę z hologramem nr 3(na zdjęciu widać ) i ok 10-15 m ode mnie plus to ze wchodziłem do wody ok 10 m by moc wygodnie jak I większy teren obłowić, poczułem silne uderzenie ........... I wtedy się zaczęła zabawa odjechał kilkakrotnie w ciemna otchłań jeziora wyciągając przy okazji kilka metrów żyłki,gdy już ukazał się moim oczom udało mu się raz wyskoczyć ponad powierzchnie wody ,później już mu na to nie pozwoliłem .Zacząłem powoli wycofywać się w kierunku brzegu by moc go bezpiecznie podebrać ,zabawa trwała ok 5-10 min po czym wyciągnąłem go z wody trochę przy tym trudu było ale wszystko się udało .Po sesji zdjęciowej powędrował z powrotem do wody z myślą ze przyprowadzi prababcie bądź starsze rodzeństwo .Po całym tym"spotkaniu" sprawdziłem jeszcze parę stanowisk bez większych sukcesów lecz bogatszy w nowe doświadczenia jak I nowe miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 No jak tam lads, podkusilo kogos wczoraj . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yonek Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 zdążyłem z jednym pistoletem przed nawałnicą na Allua...dawno takiej fali na jeziorach nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Ja dzisiaj blank. Walka z wiatrem, falami i silnikiem, który nie chciał się słuchać. Wytrzymałem ze trzy godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roofmaniak Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Witam !!! Jestem nowy na forum wiec sie przedstawie: Na imie mam Radek i tak sie stalo ze akurat przebywam w dublinie, w zwiazku z tym chcialem zapytac gdzie sa dobre miejsca (tak zeby pospiningowac z brzegu) na morzu w okolicy Dublina. Ostatnio mam straszna ochote wybrac sie na ryby (wiem ze pogoda jeszcze nie taka jak trzeba), ale uzupelniam w tym czasie wiadomosci na temat polowow ryb na morzu itp. Powiem szczerze ze nie mam doswiadczenia w polowach morskich - zlowilem kilka rdzawcow, dlatego tez rozne porady i metody polowu mile widziane. Acha czy wiecie moze gdzie mozna znalezc przepisy na temat polowow w morzu I JAKIS KATALOG Z GATUNKAMI RYB MORSKICH WYSTEPUJACYCH U WYBRZEZY IRLANDII Jeżeli macie sie czym podzielic to serdecznie zapraszam i z gory dziekuje za wszelkiego rodzaju informacje. :):):):):):):):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek SZAMAN Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Witaj Radek na forum !!! Ja niedawno tez zacząłem coraz bardziej nakręcać sie na morze, jak na razie kompletuje sprzęt . Kolega stu6-60 polecił mi te oto stronę http://www.cfb.ie/fishing_in_ireland/sea/maps.htm sa tam opisane regiony i łowiska. Jeżeli chodzi o ryby jakie występują w Irlandii to ta stronka z opisami powinna ci pomoc http://www.sea-angling-ireland.org/specimen%20list.htm#C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roofmaniak Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 dzieki serdeczne juz zagladam na te stronki:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 roofmaniak, witanko. Jest na rynku książka 'Wedkarstwo morskie w Irlandii",ma przystepna cenę -20 E. Morskich 'wyjadaczy" pewnie nie zaiteresuje ale dla kogos kto rozpoczyna "morska" przygode jest w sam raz. Opis gatunków ryb wystepujacych w irlandzkich wodach, metody i miejsca polowu ,a wszystko "podparte" fotkami. Do tego opisy naturalnych przynent i sposoby ich pozyskiwania. Na koniec 'namiary" na łodzie oferujace wedkarskie wyprawy. Mysle ,ze na ubogim w podobne publikacje irlandzkim rynku ta pozycja jest godna uwagi. Do kupienia w kazdym irlandzkim "empiku". Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nielat Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Wedkuje ktos w okolicach Galway? Szukam jakis ciekawych miejsc szczupakowych. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roofmaniak Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Hej !!! dzieki za info z ta ksiazka. Teraz w weekend wybiore sie do jakiegos shoping centre i sprobuje znalezc ta ksiazke - wielkie dzieki jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roofmaniak Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Witam. Mam jeszcze jedno pytanie: czy sa jakies gatunki ryb morskich na ktore trzeba uwazac, sa niejadalne, lub cos podobnego - bo tak sie zastanawiam na jakie ryby uwazac przy polowach na morzu? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 roofmaniak, jesli chcesz miec pewnosc co do walorow kulinarnych to zerknij do lodowy w pierwszym lepszym markecie i bedziesz mial pewnosc ze dana ryba nadaje sie do konsumpcji. Osobiscie jadam tylko te z "worka" . A co do ostroznosci to jak zapewne wiesz wszelkie skaleczenia spowodowane przez rybie kolce,zeby itp, goja sie dosc dlugo. a spowodowane przez ryby morskie...bardzo dlugo . Uwazaj wiec na wszelkiego rodzaju kolce (wszelkie Raje),zeby (prawie wszystkie rybska ) a czasem takze na skore (popularny "piesek"). Rekawiczki i cazki powinny stanowic czesc wyposazenia . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek SZAMAN Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Dziś ponownie wyprawa na Muckno wypróbować nowego feedera i trochę porzucać za szczupłym .Już z samego rana mały problem z autem tzn. trochę przymroziło, jak na Irlandię mooooocno tak ze drzwi nie dały się otworzyć ale nie rezygnowałem , po chwili wypróbowałem tutejsza metodę na mróz tzn. ciepłą woda (chyba koledzy z Irlandii wiedza o czym mowie, taki widok tutaj nie jest rzadkością ) i było już po kłopocie. Dojazd na miejsce już nie był tak kłopotliwy. Sprawdziłem kilka miejsc bez większych rezultatów , ale chyba wszyscy których spotkałem tez nic dzisiaj nie połowili w jednym miejscu było ok 10 wędek nastawionych na pike'a i oczywiście 5 zapalonych wędkarzy i nic przez cały dzień . Jedni łapali typowo na grunt z makrela na końcu , a inni zestawem z "żagielkiem" ,który wędrował po jeziorze ok 100-150 m od ich stanowisk pierwszy raz z czymś takim się spotkałem ,lecz tez bez rezultatów. Jutro tez jest dzień :wink:i nowa przygoda tyle tylko ze w inne miejsce. A jak tam u kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 U mnie "familiada" . Pokrecilismy sie po Malahide. Mnie najbardziej interesowala plaza "na przewezeniu". Spotkalem tylko jednego wedkarza-spinningiste. Oblawial ujscie przy pomocy blystki-pirka.. Nie pytalem o rezultaty,bo sam nie znosze gdy ktos zadaj mi podobne pytania . Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yonek Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 U mnie nuda ...kolejny wyjazd na Allua i tylko jeden obywatel dał sie nabrać na wirówkę Algii . pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi