stu6-60 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 _henryk, witanko, metode polowu sprecyzowales ,pozostaje tylko pytanie "na co" bedziesz sie glownie nastawial. Jesli wylacznie na labraksy to "od biedy" sprzet ,ktory upatrzyles moze wystarczyc, choc te 40g. to(jak dla mnie) ciut za malo !!! Na spotkanie z bass-em w porcie raczej nie licz, bardziej prawdopodobne jest spotkanie z rdzawcem, choc do okazow nie bedzie nalezal !!! pamietaj ,ze Labraksy to glownie plaze !!! a Pollack-y skalki !!! Zakladam ,ze lowienie Makreli odpada ,bo to dobre dla dzieci, "niedzielniakow" i...miesiarzy !!! bass-y to "wyzsza szkola jazdy", wiec doswiadczenie co do miejsc, czasu polowu i przynent najlepiej zbieac osobiscie. Co do Rdzawcow, uzyj za przynente bordowych lub rozowych worms-ow lub pomaranczowych twisterrow. Przynenta winna byc uzbrojona dlugim hakiem a obciazenie ulokuj na oddzielnym przyponie. Taki morski "pater-noster". Podobnie uzbroj przynente naturalna- sand eel-a. Wtedy nie zapomnij obwiazac martwej rybki elastilem, co znacznie wydluzy jej czas pozostania na haku a rybom calkowicie nie przeszkadza. Ciezar olowiu dobiez do glebokosci lowiska i odleglosci na jaka masz zamiar zarzucac zestaw. Pamietaj,ze Rdzawce przebywaja w poblizu skal ,gdzie penetruja pas wody w poblizu glonow w poszukiwaniu pokarmu. I najwazniejsze: dokladnie sprawdzaj czasy plywow, gdyz woda w czasie odplywu moze byc "martwa' aby "ozyc" w czasie gdy "morze rosnie" !!! Powodzonka !!! Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthrawn76 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Kolego, a może zamiast tworzyć pusty post na pół strony warto udzielić kolegom krótką odpowiedź!! Każdy z nas zadał pytanie po to aby otrzymać odpowiedź od kogoś kto tą metodę konkretną stosował. Czy myślisz, że nie szukałem??!! Jesteś w błędzie!! Szukam i nadal będę szukać, ale potrzebuję wskazówek od doświadczonych - myślałem, że od tego jest forum. Widać jestem w błędzie. Kolejny kolega pewnie nie zakupi sprzętu, bo pomyśli, że brać wędkarska (na całym świecie bardzo pomocna) jak wyjeżdża za granicę jest mało wspierająca i nie pomoże wybrać mu odpowiedniego sprzętu.... Czyżby obawiasz się, że w dwójkę wyłowimy ryby w Twoim akwenie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 he,he relax lads, rozumiem 4motion, czesto bowiem zdaza sie iz ktos wpada na forum i nie sprawdziwszy informacji ktore sie na nim znajduja rzada odpowiedzi na zadane pytania, choc przy dokladnym sprawdzeniu zapewne znalazl by wiecej niz szuka ...ale rozumiem takze _henryk, i arthrawn76, ,wszakze po to jest forum aby podyskutowac, wymienic uwagi i"polowic" ...nie ma wiec sensu toczyc swarow i przemawiac sie ,ku uciesze tym ktorzy...pozostali w kraju Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4motion Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 arthrawn76, Co ty się tak pienisz? Normalnie Tobie odpisałem, jak by Ci się chciało i byś przeglądną ten wątek to znalazł byś odpowiedzi na wszystkie twoje pytania! Niczego się nie obawiam, ciesze się jak spotykam naszych którzy nie są "mięsiarzami". Poprostu co pewien czas ktoś tu zagląda i zadaję takie same pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Dum, dum, dum... Chłopaki- widać, że dawno na rybach nie byliście Ryby biorą, a Wy zaczynacie grać w "A ty- a ty...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthrawn76 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 arthrawn76, Co ty się tak pienisz? Normalnie Tobie odpisałem, jak by Ci się chciało i byś przeglądną ten wątek to znalazł byś odpowiedzi na wszystkie twoje pytania! Niczego się nie obawiam, ciesze się jak spotykam naszych którzy nie są "mięsiarzami". Poprostu co pewien czas ktoś tu zagląda i zadaję takie same pytania. eh odbijamy tylko piłeczkę - bez sensu TO!! a można mi było udzielić krótkiej odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomator71 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam! A ja dwa tygodnie temu bylem na dunmore east ale tam martwa woda ale w ten sam dzien bylem w slade kolo hook head i tam byly tylko 3 dogfishe . A co u Panów ? Pozdrowienia. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_henryk Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 stu6-60 dzięki śliczne za odpowiedź. Z góry przepraszam jeżeli kogoś uraziłem moim pytaniem, starałem się jak najbardziej sprecyzować o co mi chodzi, tak by odpowiedź była jak najdokładniejsza i jestem niezwykle zadowolony. Zupełnie nie rozumiem tej dyskusji która nastąpiła później. Nie chciałbym nikogo urazić, jako że jestem tu nowy, ale po prostu wydaje mi się bez sensu odsyłanie kogokolwiek do lektury 80 stron forum dyskusyjnego Co do wędki koniec końców zakupiłem spining Abu Garcia SilverMax wraz multiplikatorem Abu Ambasadeur. Zestaw jest bardzo lekki i świetnie leży w ręku. Koszt zestawu 65e. Czy się sprawdzi na tutejszym wybrzeżu - Nie wiem, ale z pewnością sprawdzę i jak tylko coś złapię dam znać Żałować zakupu nie będę na pewno, bo jak już sprawdziłem po złożeniu mieści się w moją wypasioną walizkę, wiec jak nie tu to w Polsce na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferrari_79 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Siemanko, nie bylo mnie i to ile ho ho szkoda gadac, az strach wchodzic na forum i ogladac te zdobycze łowieckie:D No ale i ja sie pochwale moimi polowami nie jest ich za wiele ale zawsze cos:) Tomek104 kiedy wypływamy na połowy?Pogoda nie jest taka zła.Masz jeszcze mój numer?SMS jak cos lub call me:) Pozdrawiam wszystkich Łukasz [ Komentarz dodany przez: artech: 17-04-09, 00:48 ] pierwsze zdjęcie usunąłem, było niezgodne z regulaminem, poza tym jak widzę na jednej fotce zdjęcie i zlew kuchenny to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlis Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 witam panowie i panie. czy moze ktos ma jakies namiary na kogos kto organizuje wyprawy wedkarskie na kutrach lub kogos kto wynajmuje kutry na takowe przygody. byl bym wdzieczny za tel. najlepiej z okolic galway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Oj, Łukasz........ ja zgadnę co to za ryba- to biedna kelcina łososia, złowiona pewnie "pod zamkiem"......... Mam nadzieję, że to drugie zdjęcie, usunięte przez Artecha, nie przedsawiało tej chudzinki w zlewie......... W Irlandii, przeciwnie niż w Polsce nie zabiera się keltów! Co do połowów, to ocean tymczasowo w odstawce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4motion Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 witam panowie i panie. czy moze ktos ma jakies namiary na kogos kto organizuje wyprawy wedkarskie na kutrach lub kogos kto wynajmuje kutry na takowe przygody. byl bym wdzieczny za tel. najlepiej z okolic galway Poszukaj tu i tu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlis Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 wielkie dzieki kolego. sporo tego a moze ty lub ktos z forumowiczow ma namiary na kogos sprwadzonego no i w miare taniego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Sprawdzona łajba i niezły skipper. Co do ceny to za łowienie a nie pływanie trzeba zapłacić. http://www.galwaybayseaangling.com/catch.html Pooglądaj fotki, może kogoś poznasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Co do połowów, to ocean tymczasowo w odstawce... Bylem ostatnio( Niedziela) w "Twoich stronach"( Doolin) Woda chyba wciaz ma minusowa temperature Ciezarek "az parzy" po wyjeciu. Niestety nie doczekalem sie solidnego branka (dwa przytopienia splawika!!!). Dluga Zima chyba zrobila swoje i slaby Kwiecien jest jeszcze slabszy w tym roku. Na szczescie w Niedziele przenosze sie na tydzien "bardziej na poludnie" Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4motion Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Co do połowów, to ocean tymczasowo w odstawce... Bylem ostatnio( Niedziela) w "Twoich stronach"( Doolin) Woda chyba wciaz ma minusowa temperature Ciezarek "az parzy" po wyjeciu. Niestety nie doczekalem sie solidnego branka (dwa przytopienia splawika!!!). Dluga Zima chyba zrobila swoje i slaby Kwiecien jest jeszcze slabszy w tym roku. Na szczescie w Niedziele przenosze sie na tydzien "bardziej na poludnie" Pozdro-Radek. A gdzie dokładnie uderzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 A gdzie dokładnie uderzasz? he,he, Portugalia. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4motion Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Heh fajnie ja niedługo trochę niżej ale wędki nie biorę Udanych wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomator71 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 hejka!! a ja w polowie czerwca na costa blanka w hiszpanii !! w torravieja znalazlem 2 lodzie do wynajecia ! tam sa spore tunczyki !!! czy ktorys z kolegow zna moze ceny tripow wedkarskich w tym rejonie ? pozdrawiam ! tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 U mnie dzisiaj krótki wypadzik po pracy. Celem był wprawdzie pstąg , ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi to się lubi co się ma Wziął, a raczej wzięła w drugim rzucie. Po zawziętej walce rybę lądowałem ręką. (podbierak oczywiście został w bagażniku ). długość- 91 cm, waga 14,5 lbs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 tomek104, gr ...tag zapiety, wiec lodowa sie chyba nie domknie ...dzis mnie aura wyploszyla przed wypadem na Polnoc ( Sligo), jutro ma byc podobnie wiec chyba tylko maly 'wyskok" na wschodnie wybrzeze. Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 tomek104, gr ...tag zapiety, wiec lodowa sie chyba nie domknie Jakoś sobie poradzę Dzisiaj rano druga krótka sesja, tym razem przed pracą i druga rybka. Zdjęcie kiepskie, bo musiałem biec do auta po aparat (na szczęście tylko ze 30 metrów...) i ustawiać go na klapie bagażnika Nie chciałem robić powtórki, żeby jej za długo nie męczyć. Na dowidzenia nieźle mnie ochlapała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 ...he,he, no to w temacie salmonidow - "wszystko jasne" ..gratuluje wspanialych ryb Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 ...he,he, no to w temacie salmonidow - "wszystko jasne" To jeszcze nie koniec ... Dziś wieczorem znowu na rybach, tym razem "zawodowo". Pomagałem jednemu z irlandzkich kolegów spełnić marzenie o pierwszym łososiu. Udało sie. Ale po kolei... Nad wodą spotkaliśmy się o 18. 00. Uzbroiłem wędkę Simona i po krótkim "wykładzie teoretycznym", był już gotowy do akcji. Ja wtedy nie łowiłem, bo to on "musiał" zlowić rybę. Po 5 min krzyk- Fish on Tomiiiii. Po około 10 min. walki, podebrałem rybę. Samiec- 13 lbs, 3 oz. Mówię Wam, Simon cieszył się jak dziecko Dla niego pierwszy łosoś, a dla mnie zadowolony klient Kiedy Simon odpoczywal i dochodził do siebie, ja zacząłem łowić i niedługo po tym zciąłem i wyholowałem swoją rybę. Tym razem była to samica- 14 lbs 4oz. Dwie ryby w ciągu godziny- chyba nie mogło być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 To jeszcze nie koniec ...litosci , chodzilo mi tylko o to ze, wiadomo kto jest No.1 w temacie lososiowatych ...a Ty chcesz wszystkich 'pognebic; na maxa Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi