kulasek Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 Witam, wracam do wędkowania po 5 latach przestoju, zamierzam kupić dwie wędki do łowienia na grunt (na drgającą szczytówke) . głównie będę łowić na starorzeczach, na odrze i kanałach, jeśli chodzi o ryby, w grę wchodza duże leszcze, liny, karasie, sandacze lub niewielkie sumiki. Zależy mi na tym aby rzuty oddawać tak na odległość max 60 metrów oraz aby był duży ciężar wyrzutu. Pytanie, jaka wybrac wędke, teleskopowa czy składająca się z kilku części? Liczę kochani na wasze opinie i doswiadczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulasek Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2016 Nikt nie pomoże?☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankowaty Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Cześć. 600 zł to na jeden zestaw wędka + kołowrotek, czy może na dwa zestawy? Tak czy tak, moim zdaniem wędka składowa jest może mniej wygodna w transporcie, ale przy feederze jest lepszym wyborem. Co do wód na których będziesz łowił: widzę, że jesteś z Oławy. Nie wiem jak tam, ale powyżej Wrocławia Odra jest dość leniwą rzeką (na pewną w porównaniu z tą poniżej Brzegu Dolnego), tak więc klasyczne 3.60 / 120gr zazwyczaj się sprawdza na początku. Możesz mieć jednak problem, żeby osiągnąć taką wędką 60m, wbrew pozorom to nie jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Zależy mi na tym aby rzuty oddawać tak na odległość max 60 metrów oraz aby był duży ciężar wyrzutu. Pytanie, jaka wybrac wędke, teleskopowa czy składająca się z kilku części? Liczę kochani na wasze opinie i doswiadczenie. Pozdrawiam. Optymalny według mnie ciężar wyrzutu w Twoim przypadku to 120 gr. Jeżeli więcej łowienia będzie na rzece to 150 gr, pod warunkiem, że nie łowisz na dużym uciągu, bo wtedy nawet 200 gr nie będzie przesadą. Zakup tak mocnego feedera ciężko będzie pogodzić z delikatnym łowieniem na starorzeczu. Zdecydowanie wędka składana. Bez porównania lepsza praca kija. Jeśli chodzi o firmę, to właściwie każda ma coś ciekawego w ofercie. Jak rozumiem na jeden kij+kołowrotek masz 300 zł? Zobacz ofertę Mikado, które słynie z solidnych feederów. U mnie sprawdza się od lat Robinson i Konger. Zobacz też mój film o podstawach feedera, tam też trochę mówię o doborze wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulasek Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2016 Dziękuje Panowie za opinie. Źle się na początku określiłem, na wydanie chce przeznaczyć max 1000 zł. Chodzi o 2x wędka i 2x kołowrotek. Mysle, że z wędek wybiore kongera, a co proponujecie odnośnie kołowrotków, bo w tym temacie jestem zielony. Kupić dwa tej samej firmy czy może jeden taki, drugi inny? I pytanie gdzie dokonać zakupu, internet czy sklep stacjonarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Spójrz w dział sprzedam wystawiłem zestaw do gruntu może podpasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romcio.fish Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Kulasek, w kwietniu będą w sklepach nowe feedery (a także quivery i matchówki) Dragona, ciebie zainteresuje seria feeder Black Shadow, jest tam model do 120 g i - to polecam - do 150 g. Na pewno gdzieś w pobliżu ciebie do tego czasu będzie pokaz nowości w sklepach wędkarskich, zobacz co i jak na ich stronie www i wybierz się tam - obejrzysz, pomacasz. Dragon ma dobre wędki, a tegoroczne nowości wyjątkowo interesujące. Załączam przykładowe wędzisko Black Shadow dolnik. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi