JANB Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 jaki kolor twistera jest najlepszy na okonie???? JANB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 jaki kolor twistera jest najlepszy na okonie????JANB A jakie dziewczyny są lepsze- brunetki czy blondynki? Każda woda ma swoją specyfikę i kolory łowne na jednym łowisku nie koniecznie sprawdzą się na drugim. Jeżeli nie masz doświadczenia a chcesz kupić przynęty, możesz zwiększyć szanse na trafienie łownego koloru jeśli skompletujesz kolory: zielony (przeźroczysty) z brokatem srebrnym i czarnym, czerwony, motoroil (jak ciemna herbata), fiolet, czarny. Na początek z tymi popróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalienosk Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Dokładnie, przelożenie na kobiety celne:) Ja testowałam w sumie niby mam wybrany kolor na moje jezioro, ale to pewnie też kwestia przypadku, używam zielonego z brokatem własnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuz1u Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Różowy kolor imitować może np. dżdżownicę czy innego robaczka, czarny pijawkę itd. itp. takich porównań szukaj i wybierając rybę na jaką się "nastawiasz" sprawdzasz na czym ona żeruje, po prostu co je. Jeśli nic się nad wodą nie sprawdza to wal czym popadnie. Czasem najmniej spodziewany kolor przyniesie Ci rybę. Nigdy nie miej oporu do żadnej przynęty, próbuj wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonhel Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Tak jak koledzy piszą powyżej - każda woda ma swoje tajemnice, specyfikę itp. Na obcej wodzie kieruję się zasadą że jak czystsza to kolory stonowane i niezbyt jaskrawe a jak mętna to zakładam takie, żeby je było widać. Z mojego skromnego doświadczenia w łowieniu okoni na twistery, odkąd się pojawiły w handlu, najlepszym kolorem jest motor oil z brokatem, Rzadko znajduję wodę gdzie okonie nie biorą na ten kolor, więc stał się moim ulubionym do tego stopnia, że miałem kiedyś 24 rodzaje twisterów (w tym samym rozmiarze) w tym kolorze, różniące się drobnymi niuansami. Ale oczywiście jest wiele kolorów, które okonie lubią, bywa ze okonie grymaszą z kolorami i trzeba sporo razy zmienić twistera by trafić w "kolor dnia", Najczęściej po motor oilu sięgam po następujące kolory: seledyn z brokatem, gencjana z brokatem, herbatka z pieprzem, perła z brokatem, czerwony z brokatem. W mętnej wodzie często żółty, biały i różne seledyny. Jeśli w wodzie jest sporo jazgarza to seledyn z brokatem, zielony z brokatem a jeśłi innej drobnicy to perła, biały, pleksi z brokatem. Zanim zaczniesz łowić nad jakąś wodą, dobrze jest usiąść i poobserwować wodę, kiedy okonie żerują i czym się odżywiają. Jeśli rano lub wieczorem ganiają drobnicę, przeciągnij przez to miejsce większą przynętę i obserwuj co od niej ucieka. Jeśłi masz podobną przynętę to zastosuj, jeśłi nie to pozostaje zmienianie kolorów co kilka rzutów aż trafisz we właściwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybek Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Z kolorami jak z dziewczynami. Różnie to bywa Ja jestem zagorzałym łowcą okoni i głównie połapuje je na dropshot przy użyciu nie wielkich twisterków. Tak jak napisał kolega powyżej też się kieruję tą zasadą. Dobrze mieć pudło ze wszystkimi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 U mnie przeważnie na żółty ,czerwony ,pomarańcz w takiej kolejności to samo tyczy się obrotówek , kolor paletki , na widniejącej fotce jest obrotówka Gliwa 2 w czerwone grochy , zamiast kotwiczki hak z oczkiem a na nim brudno kremowy twister tzw. portki Zmieniłem kotwiczkę na hak z powodu łatwiejszego odhaczania , nie ma nic gorszego jak mały okonek zapięty za trzy groty a ja ryby wypuszczam! C&R Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi