Lukjusz Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Witam. Wraz z nadchodzącym sezonem przymierzam się do zakupu karpiówki w granicach 200 zł. Nie mam możliwości łowienia z wywózki, dlatego zwracam się z pytaniem o zarzucanie zestawów z materiałami PVA w granicach 70-80m. Wybieram między dwoma kijami - Shimano Alivio DX 3,66 3,5lbs i Daiwa Black Widow 3,60 3lbs. Obydwa wędziska są trzy składowe, co jest dla mnie kluczowe jeśli chodzi o transport. Czytając opinie zauważyłem, że daiwa jest sztywniejsza, a shimano lekko kluchowate. Lecz krzywa ugięcia alivio to 3,5lbs, a daiwy 3lbs. Czy shimano będzie lepsze do rzutów z materiałami PVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukjusz Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 Odswiezam. Ktos pomoze dokonac wyboru? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Godzinę temu, Lukjusz napisał: Odswiezam. Ktos pomoze dokonac wyboru? Mówiąc szczerze- osobiście nie wybrałbym żadnej z wymienionych. W moim odczuciu obie są zbyt miękkie do rzutów PVA na 80 metrów. Dodam, że to moje subiektywne odczucie- tylko na podstawie oglądania na sucho. Alivio widziałem na żywo, ale nie przy takich rzutach. Wybrałbym jakąś wędkę z akcją bardziej szczytową. Ja w ubiegłym roku kupiłem trzyskładową Anacondę Base 3,9 m i 3,25 lbs i to jest to co mi pasuje do takich rzutów. Jedyna rzecz do której można się przyczepić to trochę za krótki dolnik. Na tym filmie możesz zobaczyć Rzut z woreczkiem PVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukjusz Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Dzieki Tomek za konkretna odpowiedz. Zastanowie sie powaznie nad dolozeniem tych 50 zlotych i zakupem Anacondy Base. Jak sprawdza sie z holem, czuc na niej tez mniejsza rybe - takiego 3kg karpika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 56 minut temu, Lukjusz napisał: Dzieki Tomek za konkretna odpowiedz. Zastanowie sie powaznie nad dolozeniem tych 50 zlotych i zakupem Anacondy Base. Jak sprawdza sie z holem, czuc na niej tez mniejsza rybe - takiego 3kg karpika? Według uznania. Hol takiej mniejszej ryby możesz zobaczyć pod koniec tego Filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi