Lukjusz Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Witam. Wraz z nadchodzącym sezonem przymierzam się do zakupu karpiówki w granicach 200 zł. Nie mam możliwości łowienia z wywózki, dlatego zwracam się z pytaniem o zarzucanie zestawów z materiałami PVA w granicach 70-80m. Wybieram między dwoma kijami - Shimano Alivio DX 3,66 3,5lbs i Daiwa Black Widow 3,60 3lbs. Obydwa wędziska są trzy składowe, co jest dla mnie kluczowe jeśli chodzi o transport. Czytając opinie zauważyłem, że daiwa jest sztywniejsza, a shimano lekko kluchowate. Lecz krzywa ugięcia alivio to 3,5lbs, a daiwy 3lbs. Czy shimano będzie lepsze do rzutów z materiałami PVA? Cytuj
Lukjusz Napisano 17 Lutego 2016 Autor Napisano 17 Lutego 2016 Odswiezam. Ktos pomoze dokonac wyboru? 1 Cytuj
tomek1 Napisano 17 Lutego 2016 Napisano 17 Lutego 2016 Godzinę temu, Lukjusz napisał: Odswiezam. Ktos pomoze dokonac wyboru? Mówiąc szczerze- osobiście nie wybrałbym żadnej z wymienionych. W moim odczuciu obie są zbyt miękkie do rzutów PVA na 80 metrów. Dodam, że to moje subiektywne odczucie- tylko na podstawie oglądania na sucho. Alivio widziałem na żywo, ale nie przy takich rzutach. Wybrałbym jakąś wędkę z akcją bardziej szczytową. Ja w ubiegłym roku kupiłem trzyskładową Anacondę Base 3,9 m i 3,25 lbs i to jest to co mi pasuje do takich rzutów. Jedyna rzecz do której można się przyczepić to trochę za krótki dolnik. Na tym filmie możesz zobaczyć Rzut z woreczkiem PVA Cytuj
Lukjusz Napisano 20 Lutego 2016 Autor Napisano 20 Lutego 2016 Dzieki Tomek za konkretna odpowiedz. Zastanowie sie powaznie nad dolozeniem tych 50 zlotych i zakupem Anacondy Base. Jak sprawdza sie z holem, czuc na niej tez mniejsza rybe - takiego 3kg karpika? Cytuj
tomek1 Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 56 minut temu, Lukjusz napisał: Dzieki Tomek za konkretna odpowiedz. Zastanowie sie powaznie nad dolozeniem tych 50 zlotych i zakupem Anacondy Base. Jak sprawdza sie z holem, czuc na niej tez mniejsza rybe - takiego 3kg karpika? Według uznania. Hol takiej mniejszej ryby możesz zobaczyć pod koniec tego Filmu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi