piotrek6112 Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 O szczupaku i metodach łowienia napisano wiele, ja jednak chciałbym zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Wzrok szczupaka osobiście uważam za drugorzędną sprawę (nie jestem w tym odosobniony), głównym zmysłem jest linia boczna która odbiera wszelkie bodźce zewnętrzne i tym możemy tłumaczyć łowność wszelkich blach (wachadłówki, obrotówki) które swoją pracą wytwarzają fale hydroakustyczne skłaniające go do ataku. To samo odnosi się do gum machających lub wirujących swoimi ogonkami, wszelkiego rodzaju twistery kopyta itp. Następnym ważnym zmysłem u szczupaka jest węch który jest u tej ryby bardzo dobrze rozwinięty i rybkę wyczuwa z daleka. dlatego też tak skuteczne jest łowienie na martwą rybkę. Węch w połączeniu z linią boczną to bardzo silna broń szczupaka,wzrok jest po prostu organem pomocniczym.Nasz drapieżnik o którym mowa pobudzony do ataku jest w stanie zaatakować przynętę prowadzoną nawet 1,5 do 2m. od niego nawet jej nie widząc. Osobiście widziałem (nurkując w jednym z naszych jezior) atak szczupaka po lini parabolicznej zza zatopionego drzewa-nie miał prawa widzieć swojej ofiary, a jedna ją dopadł. pozdrawiam spinning to jest to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielan Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Zdementuję niektóre fanaberie tu wypisywane. Cytuj Następnym ważnym zmysłem u szczupaka jest węch który jest u tej ryby bardzo dobrze rozwinięty i rybkę wyczuwa z daleka. Naprawdę? Chyba miało być wzrok! Węch u szczupaka jest słaby i działa gdy szczupak jest w ruchu. Cytuj Węch w połączeniu z linią boczną to bardzo silna broń szczupaka,wzrok jest po prostu organem pomocniczym Wzrok w połączeniu z linią boczną. Węch jest tylko organem pomocniczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiastycznie Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 No cóż, zamysł był dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jax1978 Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Witam Co do szczupaków to powiem tyle - uczciwy szczupak bierze dwa razy a tak na serio jeżeli chodzi o atak szczupaka (pomijając co atakuje bo to temat rzeka) to pierwsze "branie" to atak na ogon przynęty, następnie szczupak obraca "zdobycz" o 90 stopni i stara się ją połknąć, dlatego najefektywniejsze zacięcie jest właśnie w tym końcowym etapie. Co najlepsze na szczupaka - kwestia gustu ja aktualnie jestem na etapie testowania systemu Drachkovitch'a - sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi