Kalor Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Złowiłem pierwszego w życiu pstrąga potokowego. W trakcie obierania zauważyłem, że od żołądka idą takie wyrostki długości ok 5 - 8 cm. Wyglądają tak jakby glizdy, wystraszyłem się, że to tasiemiec, ale wydaje mi się, że te wyrostki nie są przyczepione tylko jakby odrastały na zewnątrz. Proszę o pomoc. W razie czego dysponuję zdjęciem tego, ale umieszczę dopiero jak ktoś będzie chciał bo to nie za ciekawy widok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Wyrostki pyloryczne, takie coś znalazłem w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 pokaz to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 http://images75.fotosik.pl/437/2e6fe518ad8c336cmed.jpg Jak wcześniej napisałem, pierwszy raz obieram taką rybę i trochę mnie ten widok zdziwił. To jest mój pierwszy w życiu pstrąg i jak na premierę to 52 cm uważam za duży sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Zabieranie takich ryb nie przystoi wędkarzowi. Nie ma się czym chwalić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Nie chcę być złośliwy i brnąć dalej w ten temat, ale jak zaczynałeś wędkowanie to nie zdarzyło ci się zabrać ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Zdarzyło mi się, do tej pory zdarza mi się zabrać rybę. Ale pstrągów według mnie nie powinno się zabierać. Tym bardziej naszych rodzimych potokowców, których jest coraz mniej. Tęczaka jak najbardziej, w smaku jest praktycznie taki sam i na większości pstrągowych rzek można go złowić. Jeśli jesteś początkującym wędkarzem, to warto od samego początku łapać dobre nawyki. W poprzednim poście nie chciałem zabrzmieć złośliwie, po prostu jeśli chcemy takie ryby łowić za kilka lat na Polskich łowiskach,dzisiaj trzeba je wypuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morelowy Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Pstrąg 52 cm... szybka fotka i do wody takiego rarytsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Panowie jestem początkujący i nie zdawałem sobie z tego sprawy, wasze rady zawsze w cenie. Na przyszłość będę ostrożniejszy. Wracając do tematu to dobrze trawiłem z tymi wyrostkami, to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim nigdy w życiu. Zastanawia mnie duża ilość ikry w żołądku. Trochę niewyraźnie wygląda ale to chyba była ikra tak? Ciekawe z jakiego tarliska tak podjadł, czy w rzece w której łowiłeś występuje lipień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Była ikra. Pstrąg pochodzi z Białej Przemszy. Trudno mi powiedzieć czy występuje tam lipien, bo byłem tam zaledwie 3 razy. Jeden wędkarz, z którym rozmawiałem mówił mi, że łowi tam od wielu lat i lipienia nigdy nie spotkał. Zmartwiłeś mnie, bo zastanawiam się teraz mocno, co to są te wyrostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi