Camper121 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Czy grobośc zyłki na kołowrotku ma znaczenie czy są jakies rozmary na kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 2 minuty temu, Camper121 napisał: Czy grobośc zyłki na kołowrotku ma znaczenie czy są jakies rozmary na kołowrotek. Ma znaczenie. Napisz jaką metodą chcesz łowić (spławik, grunt, spinning) w jakim łowisku (staw, rzeka, jezioro) i jakie ryby, to podpowiemy jaką żyłkę zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camper121 Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 1.Spinning-Jezioro,rzeka,-ryby drapiezne(szczupak,okoń.itp) 2.Spławik-jezioro,rzeka-sumnik karłowaty,płoc,karp,ukleja,karaś,amur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 12 minut temu, Camper121 napisał: 1.Spinning-Jezioro,rzeka,-ryby drapiezne(szczupak,okoń.itp) 2.Spławik-jezioro,rzeka-sumnik karłowaty,płoc,karp,ukleja,karaś,amur. 1. Spinning- okoń 0,16-0,20. Szczupak 0,22 do 0,28. Ewentualnie plecionka 0,12-0,16. 2. Żyłka główna 0,20 do 0,25, przypon 0,12 (płoć ukleja) do 0,16 karaś, sumik. Na karpia i amura- żyłka 0,25 minimum- do 0,32. Przypon minimum 0,20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 ja spokojnie łowiłem karpie na żyłke 22 a nawet 20 czemu takie agresywne rozmiary ona wtedy jest za sztywna a już napewno na spławik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Godzinę temu, Krah napisał: ja spokojnie łowiłem karpie na żyłke 22 a nawet 20 czemu takie agresywne rozmiary ona wtedy jest za sztywna a już napewno na spławik W lutym i w marcu ja przy połowie karpi na feedera zakładam na przypon żyłkę nawet 0,12. W mojej poradzie wziąłem pod uwagę, że kolega jest początkujący i raczej zależy mu na w miarę bezawaryjnym starcie- bez plątania i zrywania zestawu- stąd moja porada. Przypuszczam, że karpie spróbuje łowić na komercji a tam 0,20 jest zdecydowanie zbyt cienka a na wielu łowiskach wręcz niedozwolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 !Nie wiem lata temu gdy jezdzilem na nowaki mialem 18 i 22 starczalo, to ze jest poczatkujacy nie znaczy ze.ma uczyc sie ciagniecia ryb na zywiol Jakis przewrazliwiony jestem na te grubosci widze jak znajomi na karpie i sandacze po 3 kilo wala zylki 30 tki i ciagna na zywial, szkoda kreciolow i ryb bez szans, pozatym on mowil o splawiku przy tej grubosci bedzie problem z wyrzuceniem na odpowiednia odleglosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 14 minut temu, Krah napisał: !Nie wiem lata temu gdy jezdzilem na nowaki mialem 18 i 22 starczalo, to ze jest poczatkujacy nie znaczy ze.ma uczyc sie ciagniecia ryb na zywiol Jakis przewrazliwiony jestem na te grubosci widze jak znajomi na karpie i sandacze po 3 kilo wala zylki 30 tki i ciagna na zywial, szkoda kreciolow i ryb bez szans, pozatym on mowil o splawiku przy tej grubosci bedzie problem z wyrzuceniem na odpowiednia odleglosc Może i racja.... Faktycznie nie zauważyłem, że kolega napisał, że biała ryba na spławik. W tej sytuacji 0,25 jest raczej górną granicą a nie dolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Cytuj Jakis przewrazliwiony jestem na te grubosci widze jak znajomi na karpie i sandacze po 3 kilo wala zylki 30 tki i ciagna na zywial, szkoda kreciolow i ryb bez szans Niestety często to właśnie zbyt cienka żyłka pozostawia ryby bez szans, gdy pęknie i zostawimy rybę z hakiem w gardle i wiszącym z pyska sznurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 22 minut temu, aldebaran napisał: Niestety często to właśnie zbyt cienka żyłka pozostawia ryby bez szans, gdy pęknie i zostawimy rybę z hakiem w gardle i wiszącym z pyska sznurkiem. Jeśli pęknie to przypon, a nie żyłka główna.... Zresztą przy dobrym hamulcu naprawde w ekstremalnych warunkach może żyłka puscić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Cytuj Jeśli pęknie to przypon, a nie żyłka główna.... Zresztą przy dobrym hamulcu naprawde w ekstremalnych warunkach może żyłka puscić Nie ważne czy przypon czy żyłka główna, hak i wiszący sznurek w pysku i tak zostaje. A dobry hamulec to jest w dobrych kołowrotkach, raczej rzadko kiedy w zestawach początkujących wędkarzy. Już nie wspominam o tym, że hamulec trzeba umiejętnie ustawić, co początkującym wędkarzom często sprawia dużą trudność. Ogólnie to chodzi mi o to, że używanie cienkich zestawów po to, by "dać rybie szanse", to tak naprawdę często odbieranie jej szansy, gdy ten cienki zestaw puści. I tyle - dla ryby im grubsza żyłka tym lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Warto dodać, że szybki hol ryby może pomóc w jej uwolnieniu i odpłynięciu. Można wyciągnąć 10 kilowego karpia na przypon 0.10, ale ciągniesz go godzinę albo i lepiej. Czy ryba przeżyje taki długi hol, na pewno będzie mieć gorzej niż przy kilkuminutowym holu siłowym. Czasami trzeba łowić cienko, bo ryby inaczej nie biorą, ale jeśli jest taka możliwość, to wolę łowić grubszą żyłką niż cieńszą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Jak kto lubi, juz mowilem jak ma nauczyc sie obslugi zestawow skoro caly czas bd miec grube zylki, a dobry hamulec nie koniecznie wiarze sie z duza cena za 150-170 zl kupi kolowrotek sredniej klasy z.naprawde dobrymhamulcem. Ale kazdy ma swoje zdanie mi owszem ryby sie wypinaly ale nigdy nie zrywaly zestawow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camper121 Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 A jakas zylka uniwersalna spinningowa rozmiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi