nowicjuszsplawikowy Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na wstępie chciałbym opisać swoją sytuację i proszę o wyrozumiałość w braku precyzyjnych informacji. Mianowicie kiedyś (za dzieciaka) łowiłem dużo metodą spławikową. Na początku batem a potem teleskopem. Dużo czasu minęło a mi od roku jakoś po głowie chodzi powrót do tego fascynującego stylu wypoczynku... I Tutaj pojawia się problem. Żeby nie łowić w pojedynkę ( nie mieszkam w "swojej" miejscowości ) postanowiłem spróbować zarazić swoją dziewczynę zamiłowaniem do wędkarstwa. A jak wiadomo potrzeba skompletować sprzęt a w zasadzie 2 . Jeden dla kobiety i drugi dla mnie. Dla niej coś lekkiego na początek na złapanie bakcyla, dla siebie upatrywałbym coś na 2/3 sezony. Mógłby mi ktoś z Państwa pomóc w skompletowania obydwu zestawów, począwszy od wędki przez kołowrotek do żyłki przeponu i haczyka. Wiem, że to troche głupie pytanie ale nie chciałbym na początek zrobić fallstartu i kupić złych rzeczy, Troche o tym wszystkim czytałem, przeglądałem allegro, ale tego jest tam multum i żeby coś wybrać to trzeba mieć pojęcie. Jak wystartuje odpowiednio ukierunkowany to dalej będę sobie sam szukał i przerabiał zestaw. Co do wędziska. Główne połowy to stawy hodowlane i jeziora. Ryby : Karasie Płocie jakieś Karpiki ( chodzi o to że jak coś sie trafi wiekszego to żeby być gotowym ) Na początku chciałbym wczuć się w spławik a potem ewentualnie poszerzyć działania o gruntowny styl. Dzieki za wyrozumiałość i zapraszam do debaty. Każda odpowiedź mile widzana Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Jaki masz budżet na całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjuszsplawikowy Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 O Dziekuję za szybką odpowiedź i zainteresowanie się tematem Hmmm... Budżet ? Nie mam jakiejś konkretnej granicy cenowej. Bardziej chodzi mi o to żeby sprzęt nie był nie wiadomo jak drogi, Oczywiste jest , że po jakimś czasie człowiek dopasowuje sprzęt pod siebie. Zależy mi na jakimś dobrym początku w sensownej cenie, a z kolei żeby nie był typowy śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Jeżeli już masz doświadczenie w łowieniu spławikowym, to powinieneś wybrać wędki typu match o długości 3,90 m lub 4,20 m. Ciężar wyrzutu 10-30 gr lub nieco niższy- jeśli w połowach będą przeważać mniejsze ryby. Polecam raczej składane wędziska, ale co kto lubi. Takie wędki pozwolą Ci łowić z użyciem spławika stałego, przelotowego lub klasycznie metodą match. Możesz łowić na stawie, jeziorze, ale również na rzece w wielu przypadkach dasz radę. Już za 150 zł jesteś w stanie znaleźć w miarę solidne wędzisko o niewielkiej masie. Poszukaj w Mikado, Robinson itp. Jeśli chodzi o kołowrotek, to możesz wybrać typowy do match z płytką szpulą, ale ja poleciłbym klasyczny kołowrotek w rozmiarze 2500 (25 u innych producentów). Najważniejszą rzeczą jest dobry, płynny hamulec i równy nawój żyłki. Takie cechy w przystępnej cenie mają np. kołowrotki Shimano. Ja z powodzeniem od kilku lat używam również do spławikówki kołowrotka Mistral. Może być każdy inny o tych parametrach. W 300-400 zł kupisz całkiem przyzwoity zestaw. Żyłka główna 0,20 mm będzie ok. Przypon od 0,18 (karp) do 0,12 (płoć). Zwróć uwagę żeby szpula była odpowiednio napełniona- 2-3 mm od rantu szpuli. Jak nawiniesz za mało, to będzie się źle rzucać, jak za dużo to żyłka będzie spadać. Haczyki- na karpia (kukurydza, pęczek robaków itp. w zależności od producenta rozmiar haków 4-10) na mniejszą rybę odpowiednio mniejsze aż do 16 w przypadku płoci. To orientacyjnie- każdy producent oznacza inaczej. Generalna zasada- jak są brania, ale ryby "dziubią" i ciężko zaciąć- zmniejszamy haczyk. Jak są brania i ryby spadają podczas holu to zwiększamy haczyk. Dla dziewczyny proponuję na początek bat 4 lub 5 metrów. Delikatny zestaw pozwoli nacieszyć się większą ilością brań i złapać bakcyla. Najtańszy bat kupisz za 30 zł. Jeśli wyłożysz 100-120 zł kupisz leciutki bacik węglowy- w sam raz dla kobiety.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco-terra Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Rozumiem Tomka i chęć pomocy w dobraniu jak najlepszego sprzętu ale jak w każdym sporcie zbyt dobry sprzęt może na początku zniechęcić. Ja bym jednak polecił teleskop. Jest to rozwiązanie ciut (naprawdę tylko ciut) gorsze ale o niebo łatwiejsze w transporcie i rozkładaniu. Wędzisko 3 składowe może i lepiej pracuje ale każdorazowe wiązanie zestawu lub w najlepszym przypadku rozkładanie 3 zmontowanych składów doprowadzi do szewskiej pasji. Sam mam jedno i drugie rozwiązanie i szczerze w przypadku spławika częściej korzystam z wędziska teleskopowego (w moim przypadku też typu match - KONGER IMPACT 420). Na dobry początek polecam coś w okolicach 150PLN (Mikado, Konger itp.) Kołowrotek 2500 - 3000 i wszystko zależy od budżetu. Na początek spokojnie starczy Shimano Catana 2500FC (150PLN) - spokojnie na kilka ładnych lat. Jak bakcyl wciągnie to jeszcze będziesz miał czas pakować w sprzęt a w/w. Żyłka główna 0,20 będzie bardzo uniweralna i dobra na początek. Odradzam Bat poniżej 6m. Wiesz dziewczyny jednak zwracają uwagę na długość . A tak serio bacikiem 4-5m będzie się stresowała, że może łowić tylko pod nogami. Sam zaczynałem od Bata 6m (Konger Arcus Pole 150PLN) a się wkurzałem odległością rzutów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjuszsplawikowy Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeszcze jedno pytanko. A jak dla dziewczyny żadna tyczka tylko też z jakimś młynkiem która w razie braku chęci do łowienia może posłużyć mi to co byście pany polecali? zez pozdrowieniami Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi