Galanonim Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam Jestem początkującym wędkarzem, który swoją przygodę zaczyna od gruntu. Od pewnego czasu próbuje zrozumieć co z czym się je w sprawie zanęt na rzeki. O ile wody stojące nie stwarzają mi problemu to nęcenie w rzece to jakaś czarna magia. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak prawidłowo używać gliny rzecznej, bentonitu itd. Ostatnio próbowałem powędkować na Narwi powyżej Nowego Dworu z marnymi skutkami. Nęciłem fedder heavy Lorpio + pellet 2mm hallibut + kukurydza + pinka no i kicha. Koszyk był pusty bardzo szybko. Dodałem trochę kleju ale to nie pomogło. Co robię źle? Jak związać zanętę, żeby nie była tak szybko wymywana z łowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krah Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 wiecej kleju wiecej wody pinki przydus.na sicie przed podaniem zeby nie byly tak ruchliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galanonim Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Ok dzięki. A co z gliną bądź bentonitem jak to stosować? Nie chciałbym przekarmić ryb zanętą tylko je zwabić czy sama zanęta nie będzie zbyt bogata jak na tą porę roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stocha Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Kolego,to iż koszyk miałeś pusty po wyciągnięciu zestawu jest prawidłowe,tak powinno być.Zanęta którą podaje się w ten sposób ma wabić ryby uwalniając się z koszyka.Osobiście stosuje koszyki tylko bez dna,na rzekę kwadratowy lub trójkąt.Jeśli chodzi o samą mieszankę zanętową,kup firmową w sklepie nie koniecznie dedykowaną do feedera,możesz ją ulepszyć dodając atraktor i rozrabiając w wodzie z melasą lub miodem.Na koniec dodaj sparzonej lub zamrożonej wcześniej pinki lub białych,dodadkowo możesz dosypać kukurydzy z puszki.Sposób ten jest mało skomplikowany a napewno pozwoli Ci rozpocząć rzeczną przygodę z feederem.Glinę i bentonit oraz wiele innych składników tego typu stosuje się aby skleić i dociążyć mieszankę rzeczną formowaną w kulę zanętową do ncęnia dodatkowego poza koszykiem,ale to już nieco bardziej skomplikowane.Połamania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody11 Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 ja dodaje bentonit rowniez jak łowie na koszyk na rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi